Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и партията му са осъдени да платят солидарно 15 000 лева на телевизионния продуцент Магърдич Халваджиян за обидни и клеветнически твърдения.

Това е решил преди дни Софийският апелативен съд (САС), като изцяло е потвърдил решението на градския съд от началото на миналата година, научи „Лекс“.

Халваджиян заведе делото за непозволено увреждане срещу Сидеров и „Атака“ преди 4 години, след като в две издания на предаването „Неделник с Волен Сидеров“ по телевизия „Алфа“, партийният лидер го опозорил.

В тях Сидеров казал за Халваджиян, че е контрабандист, че ограбвал българите, че манипулира и мами зрителите, че е парвеню, лъжец, а предаванията му са турлюгювечи, както и че получава пари за мръсни поръчки – за окарикатуряване на личности.

В хода на делото от партийната телевизия „Алфа“ са отказали да представят в съда записи от двете предавания, като обяснили, че има техническа повреда в архива им за април 2015 г., когато са излъчени. Записи от предаването обаче е представил Халваджиян и назначената експертиза е показала, че няма манипулации и цитираните изказвания съвпадат с тези от записите.

Заради непредадените записи, двете инстанции са приели, че Сидеров и „Атака“ са създали пречка за събирането на доказателства. Съгласно чл. 161 от ГПК, в такива случаи съдът може да приеме за доказани фактите, за които някоя от страните пречи да се съберат данни.

Съдилищата са отхвърли възраженията на Сидеров и „Атака“ в тази насока, тъй като те така и не са представили доказателства за технически проблеми с архива на телевизията.

„От събраните по делото доказателства може да бъде направен категоричен извод, че процесните изявления на ответника Волен Сидеров, излъчени по телевизия „Алфа“, представляват публично изразяване на обидни и опозоряващи твърдения, годни да накърнят доброто име и репутация и приписващи закононарушения“, се казва в решението на САС.

В него апелативните съдии пишат още, че изявленията засягат честта и достойнството на Халваджиян като злепоставят и разрушават неговата обществена репутация и добро име.

„Употребените думи и изрази са унизителни за честта и достойнството на ищеца, като същите са засегнали широк и неограничен кръг зрители, доколкото изявленията са направени в телевизионни предавания, след което са направени трайно и продължително достъпни за неограничена аудитория и чрез интернет страницата на телевизия „Алфа“, посочват още апелативните съдии.

Първоначално Халваджиян е завел иск срещу Сидеров и „Атака“ за 50 000 лева, а пред втората инстанция е искал 30 000 лева. САС обаче е приел за справедлив размера на обезщетението, който градският съд е определил – 15 000 лева. По този повод и двете инстанции отбелязват обаче, че Халваджиян веднъж вече е осъдил Сидеров да му плати 17 000 лева за клевета, пак изречена в телевизионен ефир.

„…следва да се отчете, че процесните две предавания са реакция на предходното осъждане на ответника за други негови изказвания по повод на ищеца, което сочи на отказ на ответника да се съобрази с нормите на поведение, установени в държавата и чието нарушаване вече е установено по съдебен ред по предходното дело между страните“, пише в първоинстанционното решение на съдия Десислава Зисова. Апелативният съд пък допълва, че „ ответникът не е преустановил своите обидни изявления, напротив същите ескалират в процесните предавания“.

Решението на САС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

12
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Ivory
Ivory
07 август 2019 8:57
Гост

Сидеров нарече Мария Игнатова че е проститутка,кога ще има присъда и за това.Иначе е вярно че Халваджиян работи за мафията.

Айфон,Айпад,Айсектир!...
Айфон,Айпад,Айсектир!...
07 август 2019 7:00
Гост

Ами Халважана не е отрекъл нито едно от обвиненията на Сидеров. Само се „почувствал обиден“.

Буламач
Буламач
06 август 2019 12:01
Гост

Ако „Капките“, чийто рейтинг е доста висок за Волен са турлюгювеч, то неговата телевизия,която гледат само пенсионерите от скука, какво е.

Анонимен
Анонимен
06 август 2019 11:15
Гост

Как пък се повреди архива им за април 2015 точно. Излагат се като кифладжии с тези детински обяснения.

Хорошо
Хорошо
06 август 2019 10:34
Гост

Единственото хубаво около Атака напоследък е фактът, че рунаците май им спряха кранчето и те бавно ще останат в небитието. Волен вече няма да е депутат и без имунитет ще почне да си носи наказателната отговорност за всяко сбиване, обида хулиганска проява, която извърши.

Анонимен
Анонимен
06 август 2019 10:20
Гост

Волен не се научи да се държи адекватно. А и веднъж Маги вече го е осъдил. Какво му трябва да се набива в шамарите пак.

Анонимен
Анонимен
06 август 2019 11:13
Гост

Луд умора няма.

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
06 август 2019 10:00
Гост

Бълха ги ухапала. Виждал съм как Сидеров, Чуколов и др. харчат по няколко хилядарки на вечер в стриптийз бар. Нееднократно.

Добре
Добре
06 август 2019 10:32
Гост

А вие защо ходите по такива места? Нееднократно.

Анонимен
Анонимен
06 август 2019 10:58
Гост

Защо да не ходи по такива места? Животът е кратък! Човек не може само да работи, трябва и да се забавлява.

Анонимен
Анонимен
06 август 2019 11:12
Гост

Много ми е мерак да видя Сидеров на живо. Иначе не мога да спя спокойно.

адвокат
адвокат
07 август 2019 7:13
Гост

Дай Боже (Народе) на следващите избори галфоните да не влязат в парламента!