Владимир Чавдаров встъпи в длъжност като апелативен прокурор на Варна, въпреки че изборът му е обжалван във Върховния административен съд (ВАС).

От прокуратурата съобщиха, че днес Чавдаров е подписал акта си за встъпване пред трима заместници на главния прокурор Сотир Цацаров – Пенка Богданова, Мария Шишкова и Иван Гешев.

Това стана възможно, след като миналата седмица ВАС допусна предварително изпълнение на решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с което на 6 юни Чавдаров беше избран за шеф на апелативната прокуратура във Варна.

В мотивите на съда се казваше, че ако той не встъпи своевременно като ръководител, могат да настъпят значителни вреди и негативи в работата на прокуратурата, а и на съдебната власт като цяло, защото закъснението ще доведе до по-слаби резултати.

Решението на прокурорската колегия за избора на Чавдаров беше обжалвано пред ВАС от останалите двама кандидати, които не бяха предпочетени – Стефка Якимова и Вилен Мичев, които са прокурори в АП-Варна. На 6 юни членовете на ВСС гласуваха единодушно за Чавдаров, който караше втори мандат като окръжен прокурор на Варна.

С промените в Закона за съдебната власт от 12 юни, жалбата срещу кадрови избор на ВСС спира изпълнението, ако изрично ВАС не реши да допусне предварително изпълнение, както стана с Чавдаров. Новоизбраният шеф на АП-Варна искаше да встъпи в длъжност непосредствено след избора, но прокурорската колегия го уведоми за жалбите, а той на свой ред поиска ВАС да допусне предварително изпълнение на решението. Делото за избора е насрочено за 15 октомври.

Владимир Чавдаров има над 20 години юридически стаж, като кариерата му в съдебната власт започва през 1999 г., като следовател във Военно-окръжна прокуратура – София. От 2000 г. до 2004 г. той е бил заместник-ръководител на ВОП-София, а преди да стане окръжен прокурор на Варна е бил шеф на Военно-окръжната прокуратура в морската столица.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 август 2018 15:05
Гост

Поздравления! Това беше точният избор.

Петров
Петров
10 август 2018 15:16
Гост

Така е. Не напразно го избраха с единидушие. Добре, че встъпи в длъжност по- рано.

Anonimen
Anonimen
10 август 2018 15:26
Гост

По какво съдите така? И познавате ли другите кандидати, за да ги сравнявате?

Прокурор
Прокурор
10 август 2018 16:13
Гост

Не, но пизнавам него. Преди време работихме заедно в София. Прекрасен колега и най-вече професионалист.