Разпоредбите от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), според които МВР има право да отнема временно шофьорски книжки и спира от движение автомобилите на хора, които не са си платили глобите, и въз основа на които цяло лято се правят проверки на границата, ограничават непропорционално основни права и свободи.

Тази позиция застъпва Върховният касационен съд (ВКС) в становище до Конституционния съд (КС). То е изготвено от съдия Борислав Белазелков и не е обсъдено на Пленум на съда, но е представено официално в КС (пълния му текст виж тук).

Становището на върховния съд е по повод на искането на омбудсмана Диана Ковачева (повече за него виж тук) да бъдат обявени за противоконституционни две разпоредби от ЗДвП, които служат за основание на МВР да спира на границата всички шофьори с неплатени пътни глоби.

Става въпрос за чл. 171, т. 1, б. „д“ и т. 2, б. „к” от ЗДвП. Те предвиждат следното:

За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:

т. 1. б „д“ временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който управлява моторно превозно средство с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба;

т. 2, б „к“ временно спиране от движение на пътно превозно средство на собственик, който управлява моторно превозно средство с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба;

Диана Ковачева изтъкна пред КС, че чрез тях се ограничават основни права на гражданите – на свободно придвижване в страната, на напускане на нейните предели, на личен живот и се погазва принципът на правовата държава.

Всички аргументи в искането на омбудсмана следва да бъдат подкрепени, като някои от тях може да бъдат развити по-подробно, заявява съдия Белазелков пред КС.

Той обяснява, че заявената от законодателя цел на двете разпоредби – осигуряване на безопасността на движението по пътищата и преустановяване на административните нарушения, е легитимна. „Но за постигането ѝ не може да се ограничават основни права и свободи, най-малко когато за нейното постигане в закона са уредени други правни средства, които, правилно приложени, могат да способстват по-добре за нейното постигане“, се изтъква в становището на ВКС.

В него се обяснява, че поведението на наказания, който не плаща глобата си след срока за доброволно изпълнение, е неправомерно, но това не е нито престъпление, нито административно нарушение. „С неизпълнението той се поставя в положението на неизправен длъжник с парично задължение и може да търпи само принудително изпълнение върху неговото имущество и доходи по реда на ДОПК и ГПК, когато държавата е присъединен по право взискател“, подчертава съдия Белазелков.

И напомня, че всяка лична принуда срещу длъжник по парично вземане е недопустима.

Освен това в становището на ВКС се изтъква, че човекът може да не плаща, защото няма достатъчно доходи и имущество. „Такъв длъжник се нуждае от уредената в приложимия процесуален закон защита – несеквестируемост, отсрочване и разсрочване на задължението, спиране на изпълнението, опрощаване от органа, установил вземането и др. Ограниченията на личните права на длъжника могат само да затруднят постигането на заявената от законодателя цел“, обяснява върховният съд.

Нещо повече, като му вземат книжката, това може да лиши длъжника от доходи от заплата, стопанска дейност и от възможност да се грижи за семейството и близките си. „Тази мярка по-скоро пречи, отколкото помага, тъй като социално слабият длъжник може да се окаже лишен от възможност да управлява моторно превозно средство до изтичането на давностния срок за административното наказание глоба“, заключава ВКС.

По отношение на спирането от движение на колата съдът заявява, че тази мярка надхвърля значително нуждите на принудителното изпълнение върху имуществото на длъжника. И го лишава неоправдано от гарантираната от процесуалните закони възможност да ползва автомобила до извършването на публичната продан, не е свързано по никакъв начин с органа на принудително изпълнение, който трябва да насрочи и извърши публична продан в разумен срок и не на последно място – може да засегне правната сфера на съпруга недлъжник, когато автомобилът е съпружеска имуществена общност – твърде често срещана хипотеза при нищожни шансове за бърза и ефективна защита на правата съпруга недлъжник, обяснява съдия Белазелков.

В становището не се коментират проверките на границата, но става ясно, че се споделя становището на омбудсмана, че те нарушават Конституцията.

Както „Лекс“ писа, те продължават и заради тях се образуват огромни опашки на границата (за ситуацията на „Кулата“ можете да прочетете тук).

Делото в КС не е единственото срещу новия почин на МВР да събира неплатените пътни глоби. Тази практика беше атакувана пред Върховния административен съд, Административен съд София-град и Административен съд – Благоевград, но, въпреки че по някои от тях се иска бързо произнасяне, досега няма развитие по нито едно от делата (повече за делата можете да прочетете тук).

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Илиян Янчев
Илиян Янчев
24 март 2021 17:08
Гост

Днес 24/03/ 2121г. полицията в Ямбол продължава да извива ръце за неплатени глоби…. съставиха ми акт и ми отнеха свидетелството за управление заради една неплатена глоба….

Кристиан михалков
Кристиан михалков
24 март 2021 7:27
Гост

Освен това в америка до момента никога неме е спирал полицаи да се чуди за какво и кал да ме глоби винаги има доказано нарушение зада те глобят няма глупости от сорта рутинна проверка дрегер да надуваш или тестове за наркотици да ти правят на случаен принцип да ти губят времето 1 час да чакаш в колата докато измискят как да те глобят и накрая да ти дадат акт фиш че нямаш зелена жилетка в комплекта аптечка триъгълник и пожарогасител да вземат на този до теб личната карта и да му връчат акт и на него за 50лв че преди… Покажи целия коментар »

Кристиан михалков
Кристиан михалков
24 март 2021 7:03
Гост

Много правилно и евалата на този човек защото мисли трезво. Бях в щатите 10 години там практиката е следната и същата че заради неплатени глоби никои неможе да ти вземе нито книжката нито да ти спре колата от движение. Дава ти се акт и дата за съда отиваш на място птизнаваш се за виновен ако нямаш пари и работа с какво да платиш казваш на съдията че нямаш можеш да си позволиш да даваш 10$ на месец съответно ти се разсеочва глобата в зависимост дължимата сума по 10 на месец и всеки е доволен по хубаво по малко но с… Покажи целия коментар »

Кристиан михалков
Кристиан михалков
24 март 2021 6:51
Гост

Хора живем в държавата на ъпсурдите само тук може да ти се случи да ти свалят номерата или да неискат да ти дадът новата книжка в паспортното само защото 2 дни преди това са ти писли акт но не е излязло постановлението, и само в тая държава могат да те искарат виновен че нямаш гражданска отговорност да ти нпишат 400лв акт и да ти вземат книжката но въпреки всичко да имаш такава сключена да ти я върнат след 1 час да впишат в акта че си им е представил да ти върнат книжката но акта да не отпадбе и при… Покажи целия коментар »

Пешо
Пешо
11 март 2021 21:49
Гост

Когато ви вземат книжката и талона на колата за 50лв фиш с 1 ден закаснение защото се чудите откъде да ги вземете и имате 3 деца който трябва да заведете на доктор ще разберете в каква държава живеем

вижде по света как е
вижде по света как е
11 октомври 2020 7:37
Гост

В Гърция-не само книжката се отнема, но и се сваля номера. При неплатени глоби. Там като те глобят-и глобите са стотици евро за дребно нарушение- тичате с максимална скорост да си платите глобата в пощата(там това е един от начините да платиш).
Разбира се-разликата е,че плащането на глобата веднага се отразява в системата им.

По света не можеш да напуснеш съответната държава с глоба-. В България масово чужденците не си плащат глобите. Как предлагате да се съберат глобите-конкретно от транзитнопреминаващите чужденци-например от многот отурци, преминаващи през България през лятото транзит,и имащи наглостта да пътуват и без винетка(с последица-съответната глоба)?

Анонимен
Анонимен
29 декември 2020 15:33
Гост

Ти грък ли си, че така добре си запознат със ситуацията в Гърция? Не съм бил там, а и с нищо не ме привлича, но там май си заслужава да се плащат данъци, такси, глоби и всякакъв вид адмистративни наказания! Там има държава, която и мисли за своя народ,за разлика от нашата държава.

Явор
Явор
03 септември 2020 22:48
Гост

Нямам нищо против глобите и начина им на събиране, но според мен не е редно, когато системата не работи правилно, да осъждаш човек на пътя! Аз лично имах глоба, с фиш от март 2019, платена март 2019, и година и половина по-късно, да стоя на митницата час и половина, защото плащането не е отразено. Полицаят който искаше да ми пише акт и да ми отнеме свидетелството за управление, не е виновен в никакъв случай, понеже той си върши работата и компютъра му показва, не платено. Та ми се наложи да ми донесат квитанцията за плащане. За мой късмет митницата е… Покажи целия коментар »

подай сигнал до МВР-за да се случи промяяната не с
подай сигнал до МВР-за да се случи промяяната не с
11 октомври 2020 7:32
Гост

Това, което го пишеш, го подай сигнал до МВР. Липсата на сигнали и снишаването и мълчанието е причина за безобразието. Описваш случая, посочваш ,че са те направили на маймуна, въпреки,че си платил, и настояващ това безобразие да се прекрати.

Можеш да подадеш сигнала и през сайта на МВР , каекто и на място в приемната на МВР-писмено, срещу входящ номер, или по пощата-с писмо с обратна разписка.
Съветвам те да сезираш и омбудсмана. Както си положил усилия да опишеш проблема тук, същото време и усилия ще ти косват да го подадеш в МВР.

Илия
Илия
03 септември 2020 19:27
Гост

Голяма загриженост на омбудсмана и ВКС за убийците на пътя. Нямали пари за глоби, а имат пари за коли и гориво. После защо имало убити по пътищата, като хората, които трябва да ги наказват ги защитават. Българина е шампион по неспазване на правила и закони.

Иван
Иван
03 септември 2020 17:38
Гост

Мисля, че нещо се пропуска: все пак, логично е спрямо виновния шофьор да се предприемат действия на някаква принуда, ако той си знае, че има глоба, и не я е заплатил. Вярно, че законите трябва да се спазват, и МВР няма друг избор, но основен правен принцип е, че неблагоприятните правни последици за когото и да било, когато става дума за санкции, настъпват от датата на уведомяването, защото от тази дата имаш право да си организираш защита, или пък, ако смяташ че си виновен, да си платиш!!! Що за абсурд, да ти се трупат наказания, без да знаеш, и в… Покажи целия коментар »

Ххх
Ххх
03 септември 2020 22:51
Гост

Като спазваш ограниченията на скоростта, няма да имаш „изненади“ за наложени глоби. А по отношение на доброволното заплащане на глобите, някои хора смятат, че то е с безкраен срок, пожизнено право

юрист
юрист
02 септември 2020 17:05
Гост

Дидка Ковачева и Катето Захариева май са единствените читави кадри, които бат Бойко успя да намери за 11 години.. Поне аз за други на prima vista не се сещам..

Позамислен
Позамислен
02 септември 2020 16:17
Гост

Няколко факта за осмисляне от възмущаващите се коментатори: 1. Обсъжданите в статията принудителни мерки са такива, които са изрично предвидени в ЗАКОН. Става дума за действащ ЗАКОН, не за някакъв „почин на МВР“, както е коментирано в статията. 2. МВР нито да приема, нито изменя ЗАКОНИТЕ в тази държава. Тази власт има единствено Народното събрание на Република България. 3. МВР е длъжно да прилага законите, така както са приети от НС, без оглед на това дали тези закони се харесват или не. 4. Извън реализирането на предвидените в закона принудителни мерки – МВР няма задължения, нито правомощия по принудително събиране… Покажи целия коментар »

Диан Минчев
Диан Минчев
02 септември 2020 17:52
Гост

Терминът „замяна“ е много точно използван. Проблема е че с тези мерки, както беше споменато в статията, се пречи на стопанската дейност на длъжника и може да се задълбочи финансовата му нестабилност или криза ( при положение че това му е проблема за неплащането). В случай че мярката временно отнемане на свиделството за правоуправление „заменят“ глобата, тогава може да се разсъждава дали това е справедливо и съразмерно.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 19:55
Гост

Ще се опитам да адресирам „аргументите“ ти, без да прибягвам до окачествяването им по един или друг начин. 1. Действащите закони следват определени принципи на правото, които не могат да нарушават. Действащите закони НЕ МОГАТ да ограничават основни права и свободи на гражданите, които Конституцията обезпечава. Доколко изобщо би могло да породи действие един закон, който нарушава правото на собственост на гражданите (каквото е спирането от движение на МПС, което не е собственост на нарушителя) в абсурдно нарушение на правовата демокрация, е меко казано спорно… 2. МВР прилага ВСИЧКИ закони еднакво, а не само тези, които са им удобни, вкл.… Покажи целия коментар »

Ники
Ники
04 септември 2020 6:58
Гост

Всичко това е така само че когато някой по веригата не си върши рботата и не отбележи, че вече си платил, страдаш ти. Защо няма наказания и за тези „администратори“? На мен ми се случи :платен фиш 2016г.,а стои като задължение, добре че бях снимал с телефона платежното.

за престъпната дейност в МВР
за престъпната дейност в МВР
11 октомври 2020 7:39
Гост

Не ми споменавай МВР. Престъпна организация ,която доказано издаде фалшив паспорт на наркотрафикант.на Куювч, конкретно.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2020 15:50
Гост

А вие господин полицай, как бихте коментирали разликата в стандарта на живот между двете държави! Светлинни години сме назад, за съжаление сме и много встрани, че и срещу нас да тръгнат не можем ги стигна, пак ще се разминем! Там държавата те подсигурява до най-малкия детайл, а тук си те „боцкат“ колкото и когато искат. Изобщо няма място за сравнение! Нито пътища, нито данъци, нито социални привилегии НИЩО!

Дракула
Дракула
02 септември 2020 14:50
Гост

Отменете целия ЗДвП и НК и да си карат, кой как иска.

Възмутен
Възмутен
02 септември 2020 13:53
Гост

И все пак не може едни да си плащаме глобите, а други да минават между капките.

Шофьор
Шофьор
02 септември 2020 13:55
Гост

Айде, скрий се, бе! Ще ми взимат книжката заради глоба, а пияните и дрогираните катаджийте ще ги пускат срещу някой и друг лев.

Ася
Ася
02 септември 2020 13:51
Гост

За кой ли път е нарушен принципът на правовата държава?

Оставка
Оставка
02 септември 2020 13:52
Гост

Ето за това хорското недоволство ще ескалира. И ще има протести. Явно друг начин няма.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 19:56
Гост

Правова държава в тази територия няма от 80 години.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 13:50
Гост

Браво за становището! Това си е чисто извиване на ръце.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 13:31
Гост

МВР винаги е невинно. И Инструментът упорито го брани. Невинно е и когато бие беззащитни хора, които не са го предизвикали с нищо. Това не е полиция, която да пази хората, това са наказателни отряди

Иван
Иван
04 януари 2021 16:04
Гост

Отбрано от най- долните послойки, с връзки и с телета или пари на ръка. Най- корумпираната система в тая измислена държава. Лично видях как се подбират кадрите там- пълна порнография. Там е събрана утайката на обществото- престъпници, мошеници и всякакви дегенерати..

Чичо Сам
Чичо Сам
02 септември 2020 13:30
Гост

Абе, в това МВР не останаха ли вече юристи. Там създават повече проблеми, отколкото да решават.

юрист
юрист
02 септември 2020 17:07
Гост

И да има, явно никой не им иска мнението.. От тях се иска да козируват и да подписват каквото им се подаде за съгласовка, бвз оглед колко е калпаво. Всъщност, цялата администрация работи на този принцип, юристите са последна дупка на кавала..

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 13:29
Гост

Заради ей такива безобразия, днес хората ги замерят с яйца и домати

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 13:49
Гост

Е, да де, ама точно тези хора не са виновни с нищо за глобите.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 13:29
Гост

С други думи, ВКС казва на милиционерите, че собствената им некадърност не може да е оправдание за цялостна репресия.

народната милиция
народната милиция
02 септември 2020 13:31
Гост

Да има си способи за събиране на вземанията, били те и от административни наказания и в полза на държавата. И вземането на книжката и на колата не са сред тях. Туй обаче на милиционерите не им е ясно

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 13:28
Гост

Четох някъде, че МВР се оправдава, че не забранява напускането на страната на хората, те можели да правят това с други автомобили. Как не ги е срам. Заради безсилието си да съберат глобите по друг начин, нарушават правата на гражданите. ОСТАВКА!

от сън дълбок се събуди
от сън дълбок се събуди
02 септември 2020 13:28
Гост

А АдмС Благоевград какво спи, така не разпореди преустановяване на незаконосъобразните действия? То е ясно, че най-големият тормоз, особено сега е на Кулата

нищо общо с правото
нищо общо с правото
02 септември 2020 13:26
Гост

Боби, Боби, както и да го обясняваш на тази власт, тя няма да разбере. Ма това било задължение, ма какво от това, те ако могат и 10 пръчки на голо ще ти ударят и колата ще ти сложат на трупчета и женати ще…

тъй тъй
тъй тъй
02 септември 2020 13:25
Гост

Да вземе КС да го отмени, че това е не само тормоз, нарушаване на права, но чисто издевателство над хората.

оставка
оставка
02 септември 2020 13:24
Гост

Подобна ПАМ е пълно безобразие, но никой не забелязваше съществуването й докато не започнаха безумните проверки на границата. Полицейщината в тази държава няма край

Павлин
Павлин
02 септември 2020 14:18
Гост

Говори за себе си. Аз лично съм я забелязал, откакто за пръв път ми се наложи да се сблъскам с нагласените глоби на КАТ преди няколко години. Дотогава логично да не ме е интересувало какви са последиците от неплатени глоби, тъй като не съм бил глобяван, камо ли неоснователно. Не само че съм я забелязал, ами ми беше направило впечатление, че се отнася само до собственици на автомобили, т.е. ако караш чужда кола, „само“ ти вземат книжката, което прави репресията още по-абсурдна.