Делото за починалото 11-годишно дете, което беше ударено от ток в двора на училище в благоевградското село Копривлен, приключи с окончателни оправдателни присъди за двама електромонтьори.

Това става ясно от решение на Върховния касационен съд (ВКС) (виж тук), който два пъти беше връщал делото на втората инстанция и при последното трето разглеждане остави в сила оправдателните им присъди.

Делото се проточи почти 10 години, след като малкият Ангел Капсъзов загина нелепо на 19 май 2013 г., докато играе футбол в двора на училището в Копривлен. Детето беше ударено от ток, докато прескача оградата на училището, за да гони топката. Оказа се, че по-рано се е скъсал необезопасен кабел от електропреносната мрежа, по който е протичал ток, стигнал и до оградата на училището. След това прокуратурата обвини електромонтьорите Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, че са причинили смъртта на детето поради немарливо изпълнение на занятие (чл. 123, ал. 1 НК), тъй като месец по-рано при обход на електропреносната система не констатирали реалното състояние на проводниците.

Окръжният съд в Благоевград ги оправда през 2019 г., а година по-късно Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата. В хода на делото стана ясно, че ден преди инцидента друг ученик е отчупил метална тръба и я хвърлил нагоре към проводниците и ги е скъсал.

През 2021 г. върховните съдии върнаха делото на САС, след като приеха, че хвърлената тръба не отменя причинно-следствената връзка между бездействието на подсъдимите и настъпилия фатален инцидент. Тогава ВКС отбеляза, че служителите на ЧЕЗ са оглеждали проводниците месец по-рано и имало „искрене“ по жиците, което трябвало да бъде отразено в документите от проверката и неизправността да бъде отстранена. След това апелативният съд отново оправда двамата подсъдими, а ВКС пак върна делото – този път заради незадълбочен анализ експертизите. През август миналата година САС за трети път потвърди оправдателните присъди на електромонтьорите, като те бяха обжалвани вече само от близките на починалото дете, а прокуратурата не поддържа обвинението на финала и прие, че подсъдимите правилно са били оправдани.

Върховните съдии Антоанета Данова (председател на състава), Невена Грозева (докладчик) и Даниел Луков приеха при третото разглеждане на делото изводите от последната петорна експертиза, че първопричина за инцидента е хвърлената тръба, която е ударила два проводника, разрушила е изолацията им и е предизвикала късо съединение. Скъсан въздушен проводник от дървен стълб е паднал към земята и се допрял до стоманена тел, увита около дървото, а свободния край на телта останала да виси надолу и се опирала до металната ограда на училището.

„Когато детето се хванало със свободната си ръка за металната мрежа в заземената ограда на спортната площадка, при допира му, тогава през тялото протекъл ток до тоководещата част под напрежение спрямо земята. Токът продължил да протича до момента, в който ръката, която е държала мрежата на оградата на спортната площадка се отпуснала и тялото на детето паднало на земята и то починало“, се казва в решението на ВКС.

Според съда изводът на втората инстанция, че причината за късото съединение е хвърлената метална тръба, а не дефектиралата и липсваща изолация на кабелите, е правилен. Върховните съдии посочват, че въпросните кабели представляват неизолирани проводници, които обаче не създавали опасност и нямали повреди, докато по тях не била хвърлена тръбата.

„При положение, че проводниците са били технически годни за работа към двете дати на обхода на двамата подсъдими, те не са имали задължение да ги сменят или да уведомят прекия си ръководител, тъй като последвалите събития – хвърлянето на метална тръба е поставила началото на причинноследствения процес довел до късо съединение и до разкъсване на проводниците, поради прегарянето им, за развитието, на които те нямат вина и за които не биха могли да носят наказателна отговорност по чл. 123, ал.1 от НК“, мотивират се върховните съдии и заключват, че смъртта на момчето е резултат от наслагване на много фактори, които обаче не са в пряка причинна връзка с описаното в обвинителния акт бездействие на подсъдимите.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 16:09
Гост

Значи не стига, че такова дело се влачоти 10 години, ами и виновни няма, че висят оголени кабели с ток по училищна ограда! Евалла! Но то друго и не очакваме от пишман-хуманистите.

Фредо
Фредо
31 януари 2023 14:10
Гост

Може да ви се струва бавно правосъдието, ама бай Ристо Иванов вика, че само в прокуратурата е проблема на държавата. В съда сичко било шес

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 16:10
Гост

Що, колко време е било това дело на разследване и в прокуратурата и колко в съда?

Фредо
Фредо
31 януари 2023 16:40
Гост

Ми провери и виж, галфон. Освен основното забавяне е в съда, където ВКС го връща поради мързел и некадърност на долните състави. Иначе прокуратурата крива

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 22:40
Гост

Не си наред. Задава ти се обикновен въпрос по твое твърдение и вместо да отговориш, показваш простотията си, без някой да те обижда.
Такива сте троловете – нагли, прости.

Лошо
Лошо
31 януари 2023 13:11
Гост

Слаба криминалистическа подготовка на разследващите органи, включително и на съдиите.

Кирил
Кирил
31 януари 2023 12:58
Гост

А този ученик, който е отчупил метална тръба и я хвърлил нагоре към проводниците и ги е скъсал, няма ли последствия за него?

Riki
Riki
31 януари 2023 12:59
Гост

Явно не!

Кики
Кики
31 януари 2023 12:53
Гост

Трагедия! Няма ли кой да наглежда в какво съсътояние е тази мрежа?

Бисер
Бисер
31 януари 2023 12:54
Гост

Жалка история-смърт на 11 годишно дете и да няма наказани за това.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 16:11
Гост

А, че що да се мори някой?
Виж после как няма виновни.

Бунинова
Бунинова
31 януари 2023 12:29
Гост

Позорно е да се точи дело 10 години

Дани
Дани
31 януари 2023 12:29
Гост

Чиста работа…

Мишев
Мишев
31 януари 2023 12:28
Гост

И някой ако може да обясни какво отне 10 години на съда?

Niki
Niki
31 януари 2023 12:55
Гост

Никой и нищо. Ама не им е за първи път.

Тручев
Тручев
31 януари 2023 12:28
Гост

Поредното доказателство, че съдебната ни система е бавна и тромава

Ненков
Ненков
31 януари 2023 12:28
Гост

Толкова много се изморих от нелепата реалност, в която живеем. Деца си отиват заради необезопасени кабели. Това в Европа няма да стане. Но вероятно празноглавците, които искат диктата на Путин и за нас, са ОК с това, защото там по провинцията на Руската федерация стават такива неща и никой не се занимава с наказания. Писна ми от руската пропаганда, която дори не идва от тролове. Идва си от реални хора с интелект под този на домашен любимец.

san DiabloVIca
san DiabloVIca
31 януари 2023 12:48
Гост

Путин и путинистите са вуновни, чеси безмозъчен идиот, туп глупак!

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 16:13
Гост

Недейте така. И в любимата Ви Европа се случва. Не го избивайте на дребни глупави политики. Достатъчно рода имам по европейските държави. Същата история е от поне 10 години – тотално безхаберие и на уволнявка.
И да, такива разпасани „команди“, кано нашите, си реват баш за диктатура. На Путин ли ще е на Мутин – без това няма да се променят нещата.

Мавродиев
Мавродиев
31 януари 2023 12:26
Гост

Това дете сега щеше да е на 22, студент. Безумна държава

Чепилев
Чепилев
31 януари 2023 12:26
Гост

И това дето се точи 10 години. Нелепо е

Залтев
Залтев
31 януари 2023 12:25
Гост

Поради тази причина в България има едно общо усещане за безнаказаност

Гурделиев
Гурделиев
31 януари 2023 12:24
Гост

Има си хас да няма оправдани. В България няма нищо свято

Ferdi
Ferdi
31 януари 2023 12:24
Гост

За инцидентите в България никога няма виновни