Общото събрание на всяко от върховните съдилища да избира по един член на бъдещата антикорупционна комисия. Един да се назначава от президента, а двама да се избират от Народното събрание. Това предлага министърът на правосъдието Крум Зарков, който представи виждането си за антикорупционен закон (виж проекта и мотивите тук и тук).

Проектът все още не е публикуван, но Зарков каза, че той стъпва на този, внесен от депутатите от „Продължаваме промяната“ в предишния парламент (повече за него виж тук).

„Съществува пълно объркване що е то Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и защо се налагат промени в закона. Ако въпросът, който ни се поставя от Европа и от българските граждани е защо няма достатъчно присъди за корупция, то КПКОНПИ не може и никога не е могла да му отговори, защото тя се занимава с много неща, но не и с наказателна репресия“, каза министърът.

И заяви, че затова се налага да бъде преосмислено как се разследва корупцията по високите етажи на властта. По думите му трябва да бъде създадена нова разследваща агенция, която да се занимава с разследването на тези престъпления.

Зарков напомни, че сега КПКОНПИ има пет основни дейности – конфискация, установяване на конфликт на интереси, публичност на имуществото, аналитична и оперативно-издирвателна дейност.

„Затова се прецени и беше разписано, в Плана за възстановяване и устойчивост, че България има нужда от разследващ орган, който да се занимава с корупцията по високите етажи на властта. Първо, защото тези престъпления по дефиниция са трудни за разследване и доказване. Още по-трудно е, ако става дума за лица, които могат да влияят на разкриването и преследването. Затова трябва да се извадят в отделна институция тези, които ще се занимават с тази работа“, обясни Крум Зарков.

Той подчерта, че двата важни елемента на проекта за антикорупционен закон на ПП – разследващи функции на комисията и възможността тя да обжалва отказите на прокурора за образуване на досъдебно производство, трябва да бъдат запазени и надградени.

По думите му обаче установяването на конфликт на интереси няма място в антикорупционната комисия. „Тя трябва да се занимава само и единствено с разследване на престъпления. Омешването на страшно много теми в един проект и дебат ни води до това от години да въртим едно и също нещо. Ще представим проект, който ще бъде много по-ясен по отношение на функциите“, каза Зарков.

За да се гарантира независимостта на тази комисия от политическата власт, се предлага двама от членовете ѝ да се избират от Народното събрание, един от Общото събрание на Върховния касационен съд, един от Общото събрание на Върховния административен съд, а един да се назначава от президента. Мандатът ще е 5 години.

А за да не се идентифицира комисията само с председателя ѝ, както беше от първия – Стоян Кушлев, до последния – Сотир Цацаров, се предлага всеки от петимата да е неин председател за една година.

„Делегитимирането на председателя, делегитимира органа и концентрацията върху председателя е доказано вредна. Тя натоварва този човек с отговорност, която иначе трябва да бъде споделена“, обясни Зарков и посочи, че ротацията ще позволи да има ефективен вътрешен контрол между петимата комисари.

По думите му в новия орган ще има два вида служители – оперативни и разследващи. И техен орган по назначаването ще бъде самата комисия като колективен орган, а не председателят.

Идеята е комисията да разследва тесен кръг престъпления, извършен от тесен кръг лица.

Зарков изброи народни представители, членове на Министерския съвет, областни управители, кметове на общини, членове на Комисията за регулиране на съобщенията, на Комисията за защита на конкуренцията, на Сметната палата, на Комисията за енергийно и водно регулиране, на Висшия съдебен съвет, на митниците, Националната агенция за пригодите, Комисията за финансов надзор, Националния осигурителен институт, здравната каса, държавни и изпълнителни агенции.

А престъпленията, извършени от тези лица, които ще се разследват от новата комисия, ще са подкуп, длъжности присвоявания, престъпления по служба, изпиране на пари, престъпления против финансовата и данъчната система.

„Няма да видите в списъка с лица президента и магистрати, защото за тях е предвиден друг ред“, каза министърът.

И заяви: „Рибата се вмирисва откъм главата и е крайно време да се заемем с главата и да спрем да махаме с опашка“.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Карабас
Карабас
14 септември 2022 21:55
Гост

Каква работа има независимият български съд в противодействието на корупцията по високите етажи. Последното е прерогатив на изпълнителната власт!!! Чети КРБ, бе, аланкоолу!

Сврачко
Сврачко
14 септември 2022 20:38
Гост

Както и един от Тържища и пазари, и един от църквата на последователите на любителите на сладко от тикви

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 септември 2022 17:39
Гост

Съдебната власт се намесва в изпълнителната. Боже, Боже, жив да не бях да чуя такава тъпотия.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 16:28
Гост

Хайде стига правомощия на ВАС и ВКС, защото тези съдилища се превърнаха във втора държава. Над тях е Господ!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 септември 2022 10:21
Гост

Забравихте Гешев, нали той е най-големият неконтролируем злодей на света.

По - логично е да са прокурори и следователи да пр
По - логично е да са прокурори и следователи да пр
14 септември 2022 16:26
Гост

Е малко странно е , че комисия ще разследва а съдиите избират вместо следователи и прокурори . По логично е следователиъе и прокурорите да изберат членове , не че и излишно да изберат и съдиите !

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 16:14
Гост

Зарков има добри решения. Така се гарантира безпристрастност

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 16:14
Гост

Надявам се, че няма да се приеме.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 16:13
Гост

Всеки предлага. И какво? Нещо подобрило ли се е ?

Каменова
Каменова
14 септември 2022 16:12
Гост

Предизборни глупости. Това няма как да се случи.

Арнаутов
Арнаутов
14 септември 2022 16:12
Гост

Да се надяваме, че ще се вземе в предвид от бъдещите управляващи

Чиленски
Чиленски
14 септември 2022 16:12
Гост

Определено смятам, че алабализмите преди вота не са малко.

Дженевре
Дженевре
14 септември 2022 16:11
Гост

Абе какво да ви кажа, пак предизборни глупости.

Канев
Канев
14 септември 2022 16:11
Гост

Да де ама кой има вяра на президента или парламента?

Щерев
Щерев
14 септември 2022 16:08
Гост

Харесва ми идеята всеки един от петимата членове да е председател за една година.

Фики
Фики
14 септември 2022 16:05
Гост

Много разумно предложение. Дано да се приеме.

Канев
Канев
14 септември 2022 16:14
Гост

Щуротия

Чочо
Чочо
14 септември 2022 16:04
Гост

E, как да се разследва корупцията по високите етажи на властта? Нали тези етажи са под крилото на Делянчо, Каскета и Боко.

Денев
Денев
14 септември 2022 16:15
Гост

Няма шанс да се случи това.

Михаил
Михаил
14 септември 2022 16:00
Гост

Изключително прав е, че комисията се занимава с много неща, но не и с наказателна репресия.

Жорж
Жорж
14 септември 2022 16:01
Гост

Цацаров какво ли мисли по въпросът?