Върховният касационен съд (ВКС) излъчи в своя канал в „YouTube“ заседанието по делото срещу прокурорката от Добрич Румяна Желева.

От ВКС съобщиха, че това е първото дело с висок обществен интерес, гледано след приетите от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия. За да осигури публичност на процеса, ВКС е създал свой канал в „YouTube“, а за излъчването е получено съгласие от съдебния състав и от страните по делото.

Румяна Желева беше осъдена на две инстанции от специализираните съдилища за лъжесвидетелстване във връзка с инцидент на пътя с бившия ѝ съпруг. Прокурорката беше оправдана обаче по обвинението, че е използвала служебното си положение, за да го спаси от проверка.

Случаят е от 30 юни 2012 г., когато мъжът бил спрян на пътя в Добрич, тъй като полицаите забелязали, че бусът му криволичи. Желев нямал никакви документи, освен паспорт, който дал на единия полицай, а междувременно се обадил на жена си. Тя пристигнала на мястото с шофьорската му книжка, поздравила полицаите със „Здравейте, колеги“ и се представила като прокурор. След това обяснила, че ще прибере съпруга си и попитала дали могат да си тръгнат без последици.

Преди това Желев пък категорично отказал да даде проба за алкохол, а настояването на полицаите го изнервило и той започнал на буйства, да обижда униформените и да сипе закани. След като му казали, че ще му съставят и акт, ако откаже теста за алкохол, той ударил с юмрук единия полицай. Дошъл втори екип на МВР и мъжът бил арестуван, а Румяна Желева казала, че е прокурор и полицаите нямат право да задържат съпруга ѝ.

За тези ѝ действия тя беше обвинена в престъпление по служба, а обвинението за лъжесвидетелстване е за показанията, които е дала като свидетел по наказателното дело срещу Желев и в административното, в което той е обжалвал задържането си. В крайна сметка той е бил осъден условно на една година затвор за хулиганство, нанасяне на лека телесна повреда и закана с убийство.

Както в показанията си в полицията, така и пред съдилищата, Румяна Желева е твърдяла, че мъжът ѝ не е оказвал съпротива при ареста и не е удрял полицай, а по-скоро униформените се държали провокативно.

Спецсъдът я осъди на 6 месеца пробация за лъжесвидетелстване, а апелативният увеличи на година и шест месеца срока на наложените ѝ пробационни мерки – „задължителна регистрация по настоящ адрес“ и „задължителни периодични срещи с пробационен служител“.

Днес адвокат Милен Янков поиска от върховните съдии да отменят присъдата и да върнат делото на апелативния съд заради превратен анализ на доказателствата и неправилни изводи. Той подчерта, че и двете инстанции са дали безусловен кредит на доверие на показанията на двамата полицаи, а обясненията на Желева били определени като лична защита, защото и тя, и бившият ѝ съпруг били заинтересовани.

Според Янков обаче съдилищата са пропуснали напълно факта, че както Желев може да е заинтересован, така и полицаят Стоев, защото е бил страна в делото срещу него.

„Придържам се към казаното от защитника си. Моля за справедливост“, каза единствено Румяна Желева.

Съдебният състав с председател Теодора Стамболова и членове Бисер Троянов (докладчик) и Петя Шишкова обяви, че ще се произнесе в срок.

https://www.youtube.com/watch?v=xPvvD0c3BgM&t=1123s

21
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Преллюбопитно
Преллюбопитно
19 май 2020 10:05
Гост
Анонимен
Анонимен
19 май 2020 11:01
Гост

Моля пеевските тролове да обърнат внимание, че това е сайт, посещаван от юристи, а не от нискоинтелигентни индивиди, за които кафяво-лайн*метната „журналистика“ на въпросните „медии“ може въобще да се нарече журналистика.

Калинка Пенчева
Калинка Пенчева
18 май 2020 21:46
Гост

Те пък полицаите ни много хубави. Ходят и лъжат по делата, и това не е тайна за никого. Всеки с различна версия и после били забравили. Пълни смешници.

Анонимен
Анонимен
18 май 2020 12:03
Гост

Какво ни занимавате с тези дребни риби. Кога най-сетне ще почнете да се борите с корупцията по високите етажи на властта?

Анонимен
Анонимен
18 май 2020 12:02
Гост

Удря полицай и го осъждат условно. В САЩ такъв бой щеше да яде и да получи ефективна присъда.

Анонимен
Анонимен
18 май 2020 12:01
Гост

Тази прокурорка много странно си интерпретира закона. Защо реши, че полицаите нямат право да задържат съпруга ѝ.

Хошев
Хошев
18 май 2020 11:53
Гост

Пълни глупости.

Фараон
Фараон
18 май 2020 11:53
Гост

Слабо ме вълнува тази жена, когато държавата се тресе от политически скандали, а Гешев си трае за да не уязви Борисов и Горанов

Калина
Калина
18 май 2020 11:53
Гост

Жената не е наред. Не може така да злоупотребява с положение

Йори
Йори
18 май 2020 12:44
Гост

Много си е в ред даже. Нищо, че се държи като невменяема.

ЪНСириЪс
ЪНСириЪс
18 май 2020 11:52
Гост

Тази и тя за затвора!

Анонимен
Анонимен
18 май 2020 11:56
Гост

„Здравейте, колеги“! Добре, че не всички от този бранш са такива.

Деница Р
Деница Р
18 май 2020 11:52
Гост

Брех много напреднали в технологиите бре. Чак канал в тубата

Анонимен
Анонимен
18 май 2020 11:57
Гост

А, да видите, че там не са само със стари разбирания и закостенели традиции.

Анонимен
Анонимен
18 май 2020 11:50
Гост

Близо 10 години се точи това дело. Сега пък я оправдават, че е използвала служебното си положение.

Анонимен
Анонимен
18 май 2020 11:51
Гост

А, вярвай после в българското правосъдие. Ако беше някой обикновен човек до сега да са го окошарили 100 пъти.

Радев
Радев
18 май 2020 11:49
Гост

А Гешев ще го действате ли или той е шефа и не може? Защото сега откровенно прави чадър над Горанов и властимащите, които го сложиха на този пост.

Englishman
Englishman
18 май 2020 11:50
Гост

Щом не правят проверка на смс-ите от Божков и на други неща, значи ги е страх да не вземе да се окаже вярно при проверката. Тоест то не ги е страх, то е ясно, че е имало такава комуникация и сега затова си траят, като бити задни**

Любенова
Любенова
18 май 2020 11:51
Гост

Това ако е нормална държава досега Борисов, Гешев, Горанов да са си подали оставките и да са в затвора + клинките им, които са вършили същинската работа, + Божков и съдружника му. И тук не говорим, че искам БСП да идва. Не, искам да идва справедливостта. А не веднага троловете на ГЕРБ да обясняват как видиш ли искаме БСП и сме комунисити. Даже няма да ида да гласувам на следв3ащи избори, о тия сега трябва да си понесат последствията от разпределянето на едни милиончета ей така…

Анонимен
Анонимен
18 май 2020 11:59
Гост

Напротив. Трябва да се гласува. В противен случай гласовете ни отиват „по предназначение“ за „ГРОБ“.

Любенова
Любенова
18 май 2020 11:49
Гост

Срещу Гешев трябва да има дело. Не срещу някаква си