Дни след като разпореди Цветомир Найденов да бъде изваден от т. нар. разширен български списък след санкциите по закона „Магнитски“, Върховният административен съд (ВАС) нареди същото и за брат му Боян (пълния текст на определението виж тук).

Както „Лекс“ писа, това развитие е очаквано, тъй като случаите на двамата братя и на баща им Стефан са идентични (повече за произнасянето на съда по отношение на Цветомир Найденов виж тук). Още от самото начало Найденови настояват да бъдат извадени от т. нар. разширен списък по „Магнитски“, тъй като от близо 2 години са прекратили всякаква свързаност със санкционирания от САЩ Васил Божков.

Преди дни ВАС констатира това първо за Цветомир, а сега и за Боян Найденов.

Втори състав от върховни съдии критикува съжденията на Административен съд София-град (АССГ), с които бяха отхвърлени исканията на Найденови за прекратяване на фактическото действие на поддържане на списъка спрямо тях. Първата инстанция твърдеше, че не става дума за фактически, а за правни действия и освен това те били приключили с включването на тримата в списъка и Найденови не можели да получат защита по чл. 250 АПК.

„Постоянна и непротиворечива е практиката на съда, че защита по чл.250 АПК се допуска единствено по отношение на действия, които са започнали да се осъществяват, но не са преустановени към момента на подаване и разглеждане на искането. В случая твърдяното незаконосъобразно фактическо действие е „поддържане на данните на Боян Найденов в списък, публикуван на интернет страниците на Министерство на финансите и Национална агенция за приходите“, изтъкнаха днес върховните съдии Бисерка Цанева (председател на състава), Свилена Проданова и Василка Шаламанова (докладчик). И констатираха, че това действие не е прекратено, тъй като името на Боян Найденов все още в списъка.

Върховните съдии сочат, че са представени доказателства, че той е „прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ“. И също като по отношение на брат му, ВАС констатира, че данни за това има и в Търговския регистър, установено е и от проверка на дирекция „Правно-нормативна дейност” на МВР.

„Важно е да се отбележи, че прекратяването на свързаността е основание за изключване на жалбоподателя от списъка, на основание т.4 от РМС № 441/04.06.2021 г. Това е достатъчно, за да се приеме, че фактическите действия по поддържане на данните на Боян Найденов в Списък на физическите лица, асоциирани лица по смисъла на т. 1, буква б) от Решение № 441 от 04 юни 2021 г. на Министерски съвет на Република България, поддържан на интернет страниците на Министерство на финансите и на интернет страницата на Национална агенция за приходите, са неоснователни по смисъла на чл.250, ал.1 от АПК“, заявява ВАС.

И изтъква, че АССГ е трябвало да разпореди незабавното и безусловно прекратяване на действията спрямо Боян Найденов – т.е. да бъде изваден от разширения списък по „Магнитски“.

Понеже това не е направено от първата инстанция, сега го разпорежда Върховният административен съд и определението му е окончателно.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 19:55
Гост

Най-после ВАС прояви смелост и съдиите бяха истински съдии, които сложиха край на своеволието и цеззакотието в списъка са има несвързани лица! Тъжно е, че САЩ трябваше са се намесят и да ни свършат работата. Но по-тъжно е че българската администрацияъизплю едно правно недоносче. И включи само част от свързаните като добави и несвързани лица. Що за хора са това?

санчо панса
санчо панса
11 октомври 2021 17:13
Гост

Това не значи, че всички навързани с Пеевски и Божков трябва да бъдат извадени, ако си докажат, че не са свързани. Да не се лъже населението

що ги делиха
що ги делиха
11 октомври 2021 17:08
Гост

Правовата държава не допуска подобни своеволия, но недоумявам защо едни елементарни и като фактология, а да не говорим като право, казуси, предизвикват такова объркване и овъртолване у някои съдии. Дали ВАС въобще трябва да разделя делата, не си ги гледа всичките сам – да си се произнесе първо по 250 АПК, а после и по решението на МС. Малко излишна еквилибристика, но все пак важен е крайният резултат, който отговаря и на фактите и на закона

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 16:52
Гост

Всичко това можеше отдавна да е приключено, ако адм. с. не беше натворил меко казано противоречивите си определения за чудото на фактическите и правните действия и дали продължават.

Орнитолог
Орнитолог
11 октомври 2021 16:50
Гост

ДуПяСе мешерето кешира, като за последно! Няма как всичките да идат в КС, но поне да понапълнят гушките пеликаните!

123789
123789
11 октомври 2021 16:46
Гост

Сега предстои голямата работа – ВАС да се изкаже за култовото РМС 441 и да го изпрати в небитието. Не се превъзбуждайте няма да се скоро, но мисля, че ще си заслужава 😉

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 16:40
Гост

Е, то остана и него да го оставят, след като брат му е изваден. Защо обаче се стига до тези излишни движения с вкарването в измислени списъци и занимаването на съда, след като е ясно предварително какво ще е решението? Някой пак действаха преди да мислят.

Мики
Мики
11 октомври 2021 13:45
Гост

Мен лично ме съмнявац тези да са невинни.

Лазар
Лазар
11 октомври 2021 13:45
Гост

Обаче покрай сухото гори и мокрото.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 16:44
Гост

Хубаво, ама тук не говорим за обвинителен акт и обвинения. Да не говорим, че братят го играеха обвинители всъщност на Божков 🙂

Петя
Петя
15 октомври 2021 12:20
Гост

Няма за какво да са виновни. Много правилно са решили от ВАС!

Anonimen
Anonimen
11 октомври 2021 13:42
Гост

Щom e прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи, явно е невинен.

Спиро
Спиро
11 октомври 2021 13:43
Гост

А преди, когато е поддържал отношения с тези лица?

Николай
Николай
11 октомври 2021 13:39
Гост

Много разочароващи решения на ВАС. Вече не зная какво да си мисля. Да не би пък съставът да е подкупен.

Павлина Иванова
Павлина Иванова
15 октомври 2021 12:09
Гост

Решението е справедливо. Найденови са първите и основни свидетели по делата срещу Божков. Няма причина да бъдат в този списък.

Руменов
Руменов
11 октомври 2021 13:27
Гост

И тоя закон Магнитски кат ще спре Божков да си харчи парите в ОАЕ. ОАЕ е създадено върху такива пари и е направено за такъв род бизнесмени. Освен спортистите и холивудските актьори в САЩ, които посещават Дубай, то там са и много азиатски бизнесмени и някой от Източна Европа. Как ли пък не ОАЕ ще се лиши от милионите им. А и САЩ няма да смее да наложи санкции на страната, защото не предава Божков или защото му позволява да си развива бизнеса.

ЕвианГилар
ЕвианГилар
11 октомври 2021 13:28
Гост

Страшни партнцори сме със САЩ и ЕС. Никой не се е застъпил за нас и да изиска да се предаде Божков моментално! Ама никоя от тия страни по-силни от нас в ЕС, както и САЩ. То си личи колко сме важни. А и да не говорим, че някакво злато се подмоткваше покрай ОАЕ. Панагюрското златно съкровище ли беше, но миналата седмица казаха на две на три, че бързо било прибрано от минтицата в ОАЕ и предадено на България. А кой е в ОАЕ? Един меценат и ценител на античните злата!

Todorina
Todorina
11 октомври 2021 13:29
Гост

За тия сладури не знам, но виждам, че в Бългрия има онлайн шанс да залагаш и да триеш билетчета, като ония на черепа, но сега платформата не е четири седмици, а четири осмици (8888). Много наподобява на нещо. Та не знам тоя закон Магнитски как точно ще спре Божков в частност.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 13:25
Гост

Да се надяваме, че който не е замесец с престъпници няма да му се налагат каквит и да било санкции. Защото едно е да са работили заедно преди две години, друго е сега да си работят.

Мюлеш
Мюлеш
11 октомври 2021 13:24
Гост

Добре би било и за тях самите да не бяха контактували никога с Васил Божков – още по-малко да правят бизнес.

Белоглав
Белоглав
11 октомври 2021 13:24
Гост

Добро решение. Като не си виновен и не си замесен с престъпник, няма защо да те третират и теб като такъв. Още повече, че те са заплашвани от Божков. Нелепо е да са част от някакъв списък със санкции.

Владислав Илия
Владислав Илия
11 октомври 2021 13:23
Гост

Е определено не съм изненадан, защото реално нямаше причина да са в каквито и да било списъци. Те не контактуват с Божков, който се закани да ги убива.

Драматург
Драматург
11 октомври 2021 13:23
Гост

Хубаво е, че са спрели контактите с Божков.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 13:21
Гост

Много ми е чудно защо не се споменава никъде за Божков и дали той е в списъците Пандора. Няма как да не е.

Radosveta
Radosveta
11 октомври 2021 13:21
Гост

Решението е правилно