Върховният административен съд (ВАС) ще проверява кога и как новоизбраният председател на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов е станал български гражданин. Проверката беше допусната на днешното заседание във ВАС по делото за избора му за председател на СГС, което беше образувано след жалба на опонента му Евгени Георгиев.

До 21 май, когато е следващото заседание по делото, Министерството на правосъдието трябва да представи документи и информация за гражданството на Трифонов.

До проверката се стигна след искане на адвокат Александър Кашъмов, който представлява Георгиев. Той се позова на публикация от 22 април на журналистката Валя Ахчиева в сайта euelectionsbulgaria.com, според която съдия Трифонов, който е роден в руския град Курск през 1972 г., е вписан като български гражданин без законови основания. Според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство.

„Следователно, ако съдия Трифонов притежава руско или двойно гражданство – българско и руско – участието му в процесната процедура би било изначално опорочено“, се казва в молбата на адвокат Кашъмов.

След съвещание съдиите Наталия Марчева, Георги Георгиев и Тодор Тодоров от ВАС постановиха адвокат Кашъмов да получи съдебно удостоверение, с което да изиска от Министерството на правосъдието информация въз основа на какъв акт и кога Трифонов е получил българско гражданство, както и заверено копие на този акт, ако има такъв.

От министерството трябва да представят и заверено копие от Конвенцията между България и бившия СССР, действала към юли 1972 г., относно гражданството на лица, родени в двете държави от смесени бракове на граждани на двете страни, както и писмена декларация от родителите на съдия Трифонов, ако такава е била подадена в едногодишен срок от раждането му пред българските власти, или да удостовери неподаването на такава.

В днешното заседание представителят на Висшия съдебен съвет поиска въпросът за гражданството на Трифонов изобщо да не бъде разглеждан, защото това обстоятелство не е проверявано в конкурса за председател на СГС, тъй като не се изисква и от закона. На същата позиция беше и защитата на Алексей Трифонов, но съдът реши, че проверка трябва да има.

Съдийската колегия на ВСС избра Алексей Трифонов за председател на градския съд на 27 ноември м.г.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ВСС и императивни разпоредби...
ВСС и императивни разпоредби...
24 април 2019 16:43
Гост

Не бил български гражданин, а законът го изисквал? Няма проблем, какво значи тук някакъв си закон, още повече и за ВСС.

Адвокат
Адвокат
23 април 2019 13:55
Гост

Съдиите от СГС, които смея да твърдя, че са едни от най-добрите в цяла България, с ОГРОМНО мнозинство предпочетоха Евгени Георгиев за свой председател, но ВСС по най-достойния и прозрачен начин реши да начначи достоен заместник на Владимира Янева.

Рита
Рита
23 април 2019 14:53
Гост

Леле, вие на Олимп не можете да броите, май. Защото пряко сили 1/3 от целиия съдийски състав на съда и под огромен натиск се бяха подписали. Това е обществена тайна.

присъствал и участвал
присъствал и участвал
23 април 2019 15:01
Гост

за какво „подписване“ и какъв „натиск“ говорите??? Гласовете за Георгиев бяха дадени на Общо събрание, с тайно гласуване с бюлетини. И беше подкрепен от 2/3 от присъстващите, които пък бяха над 90% от съдиите, имащи право на глас. Това с 1/3 е тиражирано само от свинските медии, като за да стигнат до това число включват командированите и младшите съдии в СГС, които НЯМАТ право на глас.

Обикновен юрист
Обикновен юрист
23 април 2019 15:20
Гост

Колега Рита, на всеки поне средно интелигентен човек, каквито са повечето посетители в този сайт, му е пределно ясно, че съдиите (с изключение на тези от Специализирания наказателен съд) винаги са в грешка, а прокуратурата винаги е права – но само в „кафявите“ медии на Делян Пеевски, към които вероятно имате афинитет или се водите нещатен сътрудник.

Съд
Съд
23 април 2019 13:38
Гост

Кликата на Цацаров във ВСС ако трябва някой от Таджикистан ще внесе с българско гражданство, само и само да е послушен и да внимава да не му се случи каквото се случи на Владимира Янева.

Kiro
Kiro
23 април 2019 13:27
Гост

Брей, че какво имане има заровено в СГС, че такъв водевил спретнаха тези ес-ес-овци за избора на шеф на съд!? Ще каже човек, че лично ги засяга да са началници. Кажете, моля ви, пари ли са или кариера, или и двете?

Анонимен
Анонимен
23 април 2019 13:04
Гост

Съмнява ме съдия Трифонов да е допуснал такова нещо. Все пак той е наясно със ЗСВ.

Анонимен
Анонимен
23 април 2019 13:05
Гост

Знаеш ли. Валя Ахчиева никога не е голословна.

Съд
Съд
23 април 2019 13:35
Гост

Той и Цацаров е наясно, че декларирането на неистинска покупна цена в нотариален акт е престъпление, но изобщо не се посвени да декларира 120 пъти по-ниска цена на овощната си градина, като я купи преди няколко години. И това, за да спести няколкостотин лева. Смятайте за какво иде реч, когато става въпрос за милиони и милиарди.

Анонимен
Анонимен
23 април 2019 12:59
Гост

Ей, Александър Кашъмов и клиентът му са много напористи. Не разбраха ли, че Алексей Трифонов беше по-достойния кандидат.

Съд
Съд
23 април 2019 13:33
Гост

Цацаров (и цялата му клика във ВСС) и достойнство в едно изречение не се вързват.

Рита
Рита
23 април 2019 13:45
Гост

Методи, пий си хапчетата, моля те.

De jure
De jure
23 април 2019 18:28
Гост

Все си мисля, че съвместимостта с дадена длъжност е въпрос на право, не на достойнство. Иначе и някой германски конституционен съдия вероятно би бил достоен кандидат…