Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди, че Централната избирателна комисия (ЦИК) незаконно и напълно необосновано е задържала 228 машини за гласуване на „Сиела Норма“ преди изборите (пълния текст на определението виж тук).

Върховните съдии потвърдиха разпореждането на Административния съд София-град (АССГ), който още преди две седмици нареди на ЦИК незабавно и безусловно да върне машините на „Сиела“. Още тогава АССГ заяви, че тези машини не са купени от ЦИК, не са нейни, а на „Сиела“ и комисията няма никакво право да се разпорежда с тях (повече за разпореждането на АССГ можете да си припомните тук).

Както е известно обаче, вместо незабавно да върне машините, ЦИК обжалва и дори поиска спиране на изпълнението на разпореждането, което искане ВАС определи като недопустимо.

Днес състав на Върховния административен съд с председател Кремена Хараланова и членове Мира Райчева (докладчик) и Мария Радева окончателно потвърди разпореждането за незабавно и безусловно връщане на машините.

Освен това в определението си върховните съдии отхвърлят политическите спекулации, че е било възможно въпросните 228 машини да бъдат използвани в изборите. Именно тези спекулации бяха използвани от ЦИК за мотив да „арестува“ устройствата и да не ги върне на собственика им.

В определението си ВАС заявява: „Действително, съгласно чл.6, ал.3 и чл.18, ал.1 изр.3 от ИК, ЦИК определя условията и реда за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване и осъществява контрол на машинното гласуване в Република България. Наред с това, чл.213а, ал.1 от ИК предписва, че ЦИК осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване. В контекста на тази нормативна уредба правилно административният съд е счел, че контролът, който ЦИК упражнява се ограничава до съхранението на СУЕМГ, които Комисията е осигурила чрез наемане или закупуване с цел използването им в изборния процес. След като процесните 228 броя СУЕМГ не са предмет на договора за обществена поръчка със „Сиела Норма“ АД и няма да бъдат използвани в изборния процес, то

за ЦИК не са налице основания да осъществява действия по задържане на чуждо имущество“

Освен това върховните съдии отхвърлят като неоснователни доводите на ЦИК, че тя не можела да допусне на територията на страната безконтролното внасяне на машини от същия вид, с които ще се гласува на изборите на 14 ноември 2021 г. Те споделят изводите направени още от АССГ, че „дори да са от същия вид и със същия софтуер като тези по договора, процесните машини няма как да бъдат използвани от съответните избирателни комисии доколкото не са им предоставени по номера, и отпечатаните от тях разписки не съдържат номерата на приетите от комисиите машини, с които ще се гласува“.

Сега и ВАС категорично заяви: „На тези възражения е даден изчерпателен отговор в мотивите на обжалвания съдебен акт, който се споделя от настоящата инстанция. Както бе посочено и по-горе, това е технически невъзможно, тъй като тези СУЕМГ са извън поръчаните от ЦИК, за които Комисията е нотифицирана, които е инспектирала и досежно които е преценила, че е налице надлежно удостоверяване от компетентните органи досежно съответствието им като технически устройства за машинно гласуване по смисъла на чл.213а от ИК“.

Както е известно, до признатото за неправомерно и от АССГ, и от ВАС задържане на машините, се стигна след изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че тези машини са над бройката от 1600 устройства, купени от държавата след обществена поръчка. Борисов каза още, че 228-те машини се съхраняват в склада, в който са и останалите устройства, предназначени за изборите и заподозря, че с тях ще се манипулира вотът така, че да спечели президентът Румен Радев.

Доставчикът информира, че 228-те устройства не са част от договора му с ЦИК, собственост са на „Смартматик Интернешънъл Холдинг“ и ще се използват за различни цели – демонстрации в Албания и Грузия, за сервиз и за дейности между „Смартматик“ и „Сиела Норма“, които нямат нищо общо с изборите у нас на 14 ноември. Въпреки това, ЦИК разпореди те да бъдат задържани.

18
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
30 ноември 2021 12:44
Гост

Не мога да разбера защо ЦИК се излагат така.

Чавдар
Чавдар
30 ноември 2021 12:43
Гост

Това са си чисти действия по задържане на чуждо имущество. Тоест, кражба.

Панайот
Панайот
30 ноември 2021 13:25
Гост

Или по-скоро обсебване

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 12:24
Гост

Видя се гнусното лице на всякакви политици, които в борбата си за власт и пари са готови да смачкат всеки. Видя се и страхливото поведение на ЦИК, за които законът няма значение. Крайно време е да има експертна ЦИК от доказани специалисти, несвързани с политически партии. Нямаше ли наказателна отговорност за неизпълнение на съдебни актове и за умишлено причинени на държавата вреди.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 11:34
Гост

Ми много ясно, че бяха незаконно задържани. Как точно вижаха от ГЕРБ, че нямакой ще манипулира вота с тия машини.

Гузен негонен бяга
Гузен негонен бяга
30 ноември 2021 12:46
Гост

На Борисов фобиите. Нали ГЕРБ обикновено купуват гласове, а сега пък щяли да им фалшифицират резултатите.

Кирилова
Кирилова
30 ноември 2021 11:33
Гост

Не съм очаквала друго да се случи.

AnimalMan
AnimalMan
30 ноември 2021 11:33
Гост

Може ли такова нещо. ЦИК се изложиха!

Геро
Геро
30 ноември 2021 12:48
Гост

За кой ли път.

Стефка Хр.
Стефка Хр.
30 ноември 2021 11:33
Гост

Надявам се да се подобрим, като избиратели и да не се връзваме вече на тези евтини пропаганди

Рики
Рики
30 ноември 2021 12:50
Гост

И най- вече да има по- голяма избирателна активност.

Тодор Р
Тодор Р
30 ноември 2021 11:32
Гост

Няма какво да говорим. Това беше страшна глупост от страна на ГЕРБ

Тито
Тито
30 ноември 2021 12:50
Гост

Издъниха се яко.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 11:32
Гост

Голяма пародия с тия машини. Голяма.

Spiro
Spiro
30 ноември 2021 11:32
Гост

Нали ги знаете глупостите по време на кампнаия. Не се съревновават идеи, а се съревновават кой каква глупост ще каже за другия.

Емил
Емил
30 ноември 2021 11:31
Гост

Еми да си заведат дело срещу ЦИК тогава. Няма проблем.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 11:31
Гост

Определено са задържани незаконно и сега трябва да има санкции

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 11:30
Гост

На Борисов глупостите