Върховният административен съд недопусна до разпит като свидетели четирима членове на Висшия съдебен съвет по казуса с избора на председател на Софийския градски съд.

Делото е образувано по жалба на Евгени Георгиев от СГС срещу избора на колегата му от Софийския апелативен съд Алексей Трифонов за ръководител на градския съд.

Георгиев бе номиниран за поста от Общото събрание на СГС, но Съдийската колегия с 9 на 4 гласа предпочете Алексей Трифонов за шеф на съда.

В жалбата си до ВАС Евгени Георгиев иска разпит на кадровиците Боян Новански, Боян Магдалинчев, Вероника Имова и Даниела Марчева по две причини. Първата е, за да се установи дали те са имали разговори с трети лица за процедурата за избор на председател на СГС във връзка с признанието на Трифонов, че член на съвета го е питал дали би искал да се кандидатира за поста.

Вторият аргумент на Георгиев да поиска разпит на четиримата е заради неточности в изказванията им, което, по думите му, води до немотивиран вот и съмнения в безпристрастността им.

Тричленен състав на ВАС обаче казва: „Искането за допускане до разпит в качеството на свидетели на членове на СК на ВСС съдът намира за недопустимо, предвид обстоятелството, че е относно действащи членове на колективен административен орган, участвали при вземането на обжалваното решение, издадено от същия орган“.

Иначе делото е насрочено за 26 февруари като дотогава Съдийската колегия ще трябва да изпрати всички материали, а препис от жалбата на Георгиев ще получи Алексей Трифонов, за да отговори на възраженията в нея и да даде становище.

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мич
Мич
10 януари 2019 14:14
Гост

По нескопосана жалба отдавна не бях чел. Мислех, че писанията на Методи са върхът на псевдо юридическата мисъл. А то какво се оказа? Първото място е за друг. Това решение не подлежи на обжалване, Евгени!

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
09 януари 2019 14:12
Регистриран

Допустими са всички док.средства поради изключително сериозното естество на делото.Отказ от искането е съмнение за обвързаност и за честно и открито преднамерено изразяване на резултата преди него самия.Да се иска отвод на състава.Жалбата е свързана именно с недопустоми договорки и нерегламентирани практики,които са в основата на цялото ни правораздаване.Така се прави.Или всичко на масата,или няма смисъл от съд.Отворете Душите си,най- после госпожи и господа съдии.Защото можете.При това не са нужни никакви пари.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2019 12:20
Гост

Дори и да ги разпитат, да не би да си признаят, ако има нещо нередно? Фарс.

Elenor
Elenor
09 януари 2019 17:14
Гост

Ха-ха , сигурно ще си скъсат ризите и ще признаят , че са говорили лоши работи върху бели покривки . Цялата жалба е наистина фарс и глупост . И въобще не ми е ясно защо избор на председател може да се обжалва . Този са харесали , този са избрали .

Анонимен
Анонимен
09 януари 2019 11:26
Гост

Абсурдно е членове на ВСС да бъдат разпитвани в този случай.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2019 11:23
Гост

Въобще не смятам, че вотът на колегите беше немотивиран.

Мишо
Мишо
09 януари 2019 11:22
Гост

Какво ги пита дали са имали разговори с трети лица за процедурата за избор на председател. Дори да е така, това не значи, че изборът е нагласен.