Председателят на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов трябва да се яви лично пред Върховния административен съд (ВАС) и да даде обяснения по въпроса дали е вярно, че членът на Съдийската колегия Даниела Марчева го е поканила да се кандидатира за поста. Това го задължи със свое определение тричленният състав на ВАС, който гледа делото за избора на председател на СГС, образувано по жалба на Евгени Георгиев.

В определението на ВАС се казва дословно следното: „Разпорежда на основание чл. 176 ГПК вр. с чл. 144 АПК Алексей Трифонов да се яви лично в заседанието на 26 март 2019 г. в 11 часа във втора зала на ВАС, за да даде обяснение за обстоятелствата по делото, на когото да се съобщи въпросът: Вярно ли е, че членът на СК на ВСС, който е отправил предложение към него и с когото е бил в един кабинет, е членът на ВСС и съдия преди това – госпожа Д. Марчева, респективно всеки следващ член от настоящите членове на ВСС при отрицателен отговор.
Предупреждава в изпълнение на чл. 176, ал. 2 ГПК страната за последиците от неизпълнението на това задължение, уредени в чл. 176, ал. 3 ГПК, че съдът може да приеме за доказани обстоятелства, за изясняването на които страната не се е явила или отказала да отговори без основателна причина, както и когато е дала уклончиви или неясни отговори“.

На този ден обаче Алексей Трифонов вероятно няма да може да се яви пред ВАС по уважителни причини. За 26 март в Софийския апелативен съд е насрочена за разглеждане на мярка за неотклонение на Любомир Димитров-Гребеца. Той е подсъдим по делото за убийството на Иван Пайнавелов и Юлиян Лефтеров, чиито трупове бяха открити през 2010 г. На първа инстанция в Софийския градски съд той получи доживотна присъда.

Делото е висящо пред САС, а Алексей Трифонов е част от състава, който го разглежда и който на 26 март трябва да се произнесе по искане за промяна на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.

Както е известно, на 27 ноември 2018 г. Съдийската колегия с 9 на 4 гласа избра Алексей Трифонов за ръководител на СГС. По време на изслушването си и в отговор на въпрос той призна, че е имал разговор с член на съвета с покана да участва в процедурата, но към онзи момент избраният за кадровик все още не бил встъпил в длъжност. Уточнено беше само, че двамата са били в един кабинет.

Това му признание е едно от основанията, на които Евгени Георгиев атакува избора на Трифонов пред Върховния административен съд. Според Георгиев, който беше номиниран за председател на общото събрание на СГС, този член на съвета е бил предубеден, освен това законът не дава право на кадровиците да издигат кандидати за ръководители.

Затова на първото заседание по делото на 26 февруари той и адвокатът му Александър Кашъмов поискаха ВАС да попита Трифонов дали е говорил с Даниела Марчева, като само нейното име беше конкретно посочено по време на съдебното заседание. Ако отговорът на новоизбрания председател на СГС е отрицателен, тогава да бъде питан за всички други членове на Съдийската колегия, поиска тогава Кашъмов в съдебна зала.

Наред с това ВАС удовлетвори и другите искания на Георгиев, а именно да бъдат представени копия от молбата на бившия председател на СГС Калоян Топалов да бъде освободен от поста, от протокола за избор на членове на Съдийската колегия – от професионалната и парламентарната квота, както и от краткия стенографски протокол от първото заседание на сегашния състав на СК на ВСС.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 март 2019 15:01
Гост

Край, изгоря! Ами, ако наистина е някой от ФК Ливърпул??

Анонимен
Анонимен
16 март 2019 14:58
Гост

Сигурно е някой от FC Liverpool

Анонимен
Анонимен
16 март 2019 14:56
Гост

Не Марчева, от ВКС е
Да не е Имова, но какво от това

Анонимен
Анонимен
16 март 2019 14:53
Гост

Не е Марчева, от ВКС е

Марина
Марина
15 март 2019 0:49
Гост

Освен, че няма общо с правото, този въпрос няма общо и с логиката. Излиза, че всички членове на ВСС, които първият път гласуваха против Евгени Георгиев е следвало да се отведат втория път, защото са предубени вече…
А и друг въпрос си задавам: ако се намеква за задкулисни уговорки, то тогава има ли причина Трифонов да обяви публично това?!!!

Анонимен
Анонимен
14 март 2019 22:41
Гост

Добре де, аз го покани! Но какво значение има това? И какво, ще играят на „тука има-тука нема“! Тия добре ли са? Значи, когато членове на ВСС предлагат кандидати за Главен прокурор или за председател на ВКС, тогава няма проблем, но ако предложат на някой да се кандидатира за председател на РС или на ОС, тогава има проблем и трябвало да се отведе!!! Що за глупотевини са това?

ewy
ewy
14 март 2019 17:52
Гост

Каквото му е нивото на Евгени Георгиев , такива са му е доказателствените искания . Какво ако Марчева е поканила Трифонов да се кандидатира ? Той да не е избран само с нейния глас ??? Много ясно , че ако искаш да те изберат трябва да говориш с членове на ВСС . Иначе се кандидатираш и ….НУЛА ГЛАСА или 1-2 гласа по милост . И ставаш като––Евгени Георгиев – демек за смях .

папи
папи
14 март 2019 15:46
Гост

Нищо осъдително няма в това някой да предложи, дори и да е член на СК на ВСС. Ако беше така, защо дълги години ЗСВ уреждаше именно такава възможност – трима членове на ВСС да могат да издигат кандидатури за адм.ръководители. Законът никога не регламентира положения, които противоречат на морала и етиката.

Евгени е толкова жалък, а тези, които го манипулират гонят само своите интереси.

папи
папи
14 март 2019 15:26
Гост

А ще поканят ли Румен Ненков и Бойко Борисов да разкажат как не просто са предложили на Лозан, но и си го „инсталираха“ във ВКС?
Тези „съюзници“ нямат срам.

Анонимен
Анонимен
14 март 2019 15:21
Гост

Евгени Георгиев не спря да рови.Какво значение има кой е поканил Алексей Трифонов?

Петко
Петко
14 март 2019 15:23
Гост

Просто не може да приеме, че Алексей Трифонов е по-добрият за този пост.