Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Васил Петков за председател на Окръжен съд-Ямбол за втори мандат. Той беше единствен кандидат, подкрепен от общото събрание на съда.

Васил Петков работи в съдебната система от 2004 г., като първоначално е бил младши прокурор в районната прокуратура в Котел, а година по-късно става съдия в РС-Ямбол. От 2009-2014 г. е председател на този съд, а от 2014 г. до май 2019 г. е шеф на окръжния съд в Ямбол. До днес той беше и временно изпълняващ длъжността ръководител.

Петков беше подкрепен от председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, от Даниела Марчева, Боряна Димитрова, Цветинка Пашкунова и Вероника Имова.

Панов и Чолаков бяха единодушни, че изборът ще е лесен. „Не виждам причина да не го подкрепя. Той има ясна визия за управлението на съда в Ямбол. Познавам го още докато беше младши прокурор в районната прокуратура в Котел и после като съдия в районния съд в Ямбол. Той е добър пример за добро ръководство на съда“, отбеляза Чолаков.

Даниела Марчева изтъкна, че това, което е свършено през първия мандат на Петков като председател, е най-добрият атестат за работата му и тя ще го подкрепи.

Ако можех, два пъти бих гласувала за него“, заяви на свой ред Боряна Димитрова, която отбеляза професионалните и лични качества на кандидата.

Цветинка Пашкунова добави, че освен с доказан административен опит, Петков е изключително компетентен наказателен съдия и брилятно се справя с ръководството на съда и с правораздаването.

Вероника Имова пък изтъкна как успешно е организирал работата на съдиите и на съда. Създал е правила и за финансовата дисциплина, и за образователната програма за колегите си, за достъпа на хора в неравностойно поведение, въвел е програма и за незрящите хора.

Това, което направи впечатление при изслушването му, беше, че си поставя за цел подобряване на комуникацията с медиите. По думите му това става чрез „дозирано присъствие на съда в медиите, изхождайки от това, че преекспонирането на работата на съдебната система води до толкова грешни оценки, колкото и липсата на информация“. Петков отбеляза, че прегледът на медиите показва, че няма негативни публикации за окръжния и районния съд в региона, което показвало, че „дозираното присъствие в медиите“ е постигнало целта си.

Веселка Златева получи пълната подкрепа на СК на ВСС за втори мандат като шеф на РС-Пазарджик 

Също така единодушно колегията избра Веселка Златева за шеф на районния съд в Пазарджик за втори мандат.

Коментарите за нея бяха много положителни. Кадровиците един след друг посочваха не само изключителните ѝ професионални качества, но и човешките ѝ такива.

Цветинка Пашкунова отбеляза, че изключителния ѝ професионализъм, висок морал и административен опит и изтъкна, че Веселка Златева е посветила всекидневието си и живота си на работата в съда и с колегите си. Тези нейни качества са достойно оценени от колегите ѝ, които я номинираха за втори мандат като председател, отбеляза Пашкунова.

Боян Магдалинчев добави: „При нас беше един човек, на живо го видяхме, с визия за това какво трябва да се направи. Никакво колебание не е имало у колегите ѝ, за да бъде отново предложена. Тя е изключителен професионалист и находчив административен ръководител“. После отбеляза, че освен случайно разпределение на делата, Златева е въвела и равномерно такова, като са създадени подгрупи дела. Магдалинчев изказа съжаление, че не всички председатели на съдилища са като Веселка Златева.

Боряна Димитрова и Даниела Марчева също изразиха подкрепата си като акцентираха на многото и все положителни качества на кандидатката.

Добрите думи не са суперлативи, а изпълнени със съдържание. Веселка Златева е високо морален човек, обичан от колегите си. Тя полага грижи за всеки съдия, удоволствие беше да се чуе представянето ѝ“, заяви Вероника Имова.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
мир любов
мир любов
28 януари 2020 12:42
Гост

Какво става днес в СК? Мир и любов? Впрочем – нямам нищо против, че аман от крамоли, обиди и заяжданици във ВСС

Нико
Нико
28 януари 2020 12:41
Гост

Когато различните групи в колегията са единодушни, значи кандидатът наистина е без забележки.

Димов
Димов
28 януари 2020 12:44
Гост

Съгласен съм, но наяве излиза и един двоен аршин. Гледам, че човекът от 11 години е все председател, като му се гласува доверие за още един мандат. При други подобни случаи, колегията е отказвала подкрепа с единствения открит аргумент, че въпросният магистрат се е деквалифицирал едва ли не и работи само като административен ръководител. Оказва се обаче, че се подхожда избирателно и при тази преценка.

Петров
Петров
28 януари 2020 10:42
Гост

Наистина думите му ме карат да се замисля, че по принцип трябва да се обръща повече внимание на комуникацията с медиите.

дозата
дозата
28 януари 2020 10:40
Гост

Дозирано присъствие в медиите. Не че не споделям, че умереността е верният път във всичко, но казано от председател на съда, т.е. институция, която работи в името на народа и по Конституция процесът е публичен… Малко странно ми звучи

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 10:53
Гост

Да, но явно това се харесва на ВСС. Не познавам човека, може да е свестен и съдът да върви добре, все пак той не ПР

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 10:38
Гост

Е, как няма да е лесен изборът! Само един кандидат.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 10:39
Гост

Много зависи от това какви качества притежава. Нищо не им пречеше иначе да отхвърлят кандидатурата му.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 10:33
Гост

Ще ме накарат да приема дело в Ямбол, то толкова суперлативи, то чудо

Идеалист
Идеалист
28 януари 2020 10:44
Гост

Да, чак пък толкова. Направо го изкараха идеален.