Висшият адвокатски съвет (ВАдС) прие промените в Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения и така върна старите по-високи хонорари, които бяха отменени през май от Върховния административен съд (ВАС). Сега предстои те да бъдат изпратени за публикуване в Държавен вестник.

Обсъждането на измененията стана на фона на протест пред сградата, в която заседава съветът (повече за него четете тук).

По същество ВадС е одобрил проекта за изменения в наредбата, който публикува преди месец за обществено обсъждане, като е направил няколко изменения по предложения на адвокати (окончателните разпоредби виж тук).

Една от най-големите промени, извън първоначално предложените, е свързана с минималните хонорари по „малките“ изпълнителни дела. В момента възнаграждението на адвоката по изпълнително дело за вземане до 500 лв. е 1/10 от хонорара за гражданско дело със същия материален интерес. А за вземания от 500 до 1000 лв. – 1/5 от възнаграждението за защита по гражданско дело със същия интерес.

Така се стига до там, че минималният хонорар става от порядъка на 20-30 лв., когато адвокатът представлява длъжника, защото тогава не получава възнаграждение за образуване на делото (минимумът му е 200 лв.). Ето какво обяснява в тази връзка адвокат Даниела Минева: „Не е съобразено, че адвокат може да осъществява процесуално представителство, защита и съдействие в изпълнителното производство както на взискателя, така и на длъжника. И в тази връзка, ако има аргументи, че за адвокат повереник на взискателя, приетият начин за определяне на минималното адвокатско възнаграждение в изпълнително производство за събиране на парични вземания с размер до 500 лв. и от 500.01 лв. до 1000 лв., съответства като размер на положения от адвоката труд, не така стои въпросът за размера на минималното възнаграждение за адвоката – повереник на длъжника“.

Затова сега ВАдС по нейно предложение фиксира твърд хонорар от 200 лв. по изпълнителни дела за вземания под 1000 лв. За тези над 1000 лв. се запазва действащото правило, че минималното възнаграждение е ½ от хонорара за защита по гражданско дело със същия интерес.

Т.е. чл. 10, т. 2 от наредбата вече предвижда: „За процесуално представителство, защита и съдействие на страните по изпълнително дело и извършване на действия с цел удовлетворяване на парични вземания до 1000 лв. – 200 лв. и за вземания над 1000 лв. – 1/2 от съответното възнаграждение по чл. 7, ал. 2, т. 2 – 7“.

Пак по предложение на адвокат Минева ВАдС се е отказал от идеята си да направи хонорарите за дела по Закона за устройство на територията и Закона за кадастъра и имотния регистър 1200 лв. (чл. 8 ал. 2, т. 1 от наредбата). Не е върнат старият размер на възнаграждението от 600 лв., а все пак то е увеличено на 900 лв.

Освен това ВАдС не е увеличил, както планираше, на 500 лв. минималните възнаграждения за дела по Кодекса за социално осигуряване. Преди ВАС да ги отмени по тях на адвокатите се плащаха най-малко 350 лв. и сега съветът е гласувал тази сума.

По предложение на адвокат Радостин Петров бяха направени сериозни изменения в чл. 8, ал. 2, т. 5 от наредбата – за хонорарите по дела за обществени поръчки. Оказва се, че в момента разпоредбата препраща към глава от стария Закон за обществените поръчки, а освен това води и до присъждане на адвокатите на хонорари като за дело без материален интерес.

Затова сега ВАдС прие следната редакция: В производства по обжалване на решението за откриване на процедура, решение за избор на изпълнител или за прекратяване на процедурата на възложител по ЗОП възнаграждението се определя съобразно чл. 8, ал. 1 върху прогнозната стойност. В останалите случаи на обжалване на решения на възложителя – 1000 лв.“.

От наредбата е отменена разпоредбата на чл. 13, т. 10, в която се определяше хонорар от 300 лв. за проучване на наказателно дело. Причината за премахването ѝ, че има общ текст – чл. 6, т. 3 от наредбата, в който за проучването на всяко дело, без значение гражданско, търговско, административно или наказателно, минималното възнаграждение е 300 лв.

Останалите предложения на адвокати не са били възприети (какви бяха те можете да си припомните тук и тук).

Както е известно, приемането на промени в Наредба №1 стана наложително след като ВАС отмени голямото увеличение на хонорарите от 2014 г. и така от 15 май 2020 г., възнагражденията на адвокатите по много дела буквално се върнаха с години назад. Причината върховният съд да обяви, че промените в наредбата, направени преди 6 години от ВАдС, са незаконни беше, че при приемането им съветът нито е публикувал проекта за тях, нито е провел обществено обсъждане по него.

Така на 16 юни 2020 г. ВАдС обяви проект за изменения в наредбата, чиято основна цел беше да възстанови сумите отменени от съда (за това какво точно отмени съдът, какво последва и какво предложи съветът след това виж тук).

Той обаче предложи и някои увеличения спрямо хонорарите, действали преди решението на ВАС. Така ако преди 15 май 2020 г. минималното заплащане по дела, по които законът предвижда наказание до 5 години затвор, беше 500 лв. (след решението на ВАС падна на 300 лв.), сега става 600 лв. Увеличават се и адвокатските хонорари по делата, по които санкцията е до 10 години лишаване от свобода. Ако преди решението на ВАС по тях се дължаха най-малко 800 лв. за защита (с него бяха свалени на 500 лв.), сега се прие на адвоката да се плащат най-малко 1000 лв. С 1000 лв. повече ще се плаща и по дела, по които наказанието е доживотен затвор. Преди 15 май 2020 г. хонорарът по тях беше 3000 лв., след това падна на 1800 лв., а сега беше гласувано да стане 4000 лв.

Сериозен ръст на минималното възнаграждение има и по делата за мерки за неотклонение. Ако преди решението на съда адвокатите, ако не са ангажирани с цялото дело, получаваха по тях поне 400 лв. (след него сумата падна на 200 лв.), сега заплащането ще е най-малко 600 лв.

Адвокатският хонорар по делата за оспорване на бащинство също скача. Ако преди 15 май 2020 г. той беше 500 лв, сега съветът го увеличава на 600 лв.

 

23
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 юли 2020 9:04
Гост

Да – като лидиращ адвокат, в момента съм едно към едно Гунди и Стоичков, че и на Марадона отивам – съдебните дела са скъпо мероприятие – искаш – не искаш – влизаш рано или късно в съда. Какво – ако нямаш платен адвокат, губиш, какво значи – ми губиш, целуваш бордюра. Какво значи да целунеш бордюра – ми неприятно преживяване.

беззаконие
беззаконие
24 юли 2020 15:51
Гост

Съсловната монополна органицазия на адвокатите, която в дело C‑427/16 е определена,че представлява Сдружение на преприятия НЯМА ПРАВО да самоопределя минимални цени. Този път освен делцето пред ВАдмС ще се наложи и Евроинституциите да наложат съответните глоби за грубото погазване на европейското право за защита на конкуренцията.
Още колко пъти трябва тази наредба да бъде атакувана и пада в съда?

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
24 юли 2020 23:40
Гост

Още толкова пъти, докато едни новобогаташчета разберат, че това е труд мисловен, който има цена и, че не е като да купиш една бира за 2 лв. и да я препродадеш на бул. Витоша за 7.40 лв. /щото си я закарал с един бус доставка на три километра разстояние и тя „страшно много“ от това се е оскъпила/, както и, че не е като да нарежеш една уж шопска салата с отвратителни гръцко-турски дебелокори домати и да я продадеш пак там за 9 лв. /при 1.60 себестойност/. Като резултат, после да търсите такива като нас да ви оправят проблемите, ама… Покажи целия коментар »

беззаконие
беззаконие
25 юли 2020 6:30
Гост

Младежо,, прочети си писанието-на висококвалифицирани правни аргументи, обясняващи защо наредбата е незаконна, с посочена и съдебна практика на Съда ан Съюза как отговаряш. Слаба топка. Отново за теб, за да схванеш -съсловна организация, каквато представлява и съсловната монополна адвокатска организация, НЯМА ПРАВО ДА САМООПРЕДЕЛЯ МИНИМАЛНИ ЦЕНИ НА УСЛУГА. Цената се определя свободно-и това е изяднено и от вътрешното, и от Правото на Съюза(ама не СъвеЦкия), а не може да бъде спусната отгоре. Наредба номер 1 е пример за адвокатски провал, мисловен-както казваш ти-провери и сам в сайта на ВАдмС-който е оспорил тази наредба е постигнал падане на текстове от нея.… Покажи целия коментар »

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
25 юли 2020 11:11
Гост

На българчетата винаги трябва задължително да им бъде определено колко е минимума, защото те от друго не разбират. Минимумът всъщност е против адвокатите, защото всички клиенти се хващат за него и са трудни на уговорки нагоре. Та този минимум е и за защита на клиентите. Ама кой да го разбере? Когато трябва да плащате под масата рушвети на всякакви дебелаци, тогава всяка сума ви изнася и без документ, когато трябва да плащате на свестен адвокат, вече всичко ви е много и задължително с документ. Ужас!!!! Пропаднала държава.

Колев
Колев
25 юли 2020 7:07
Гост

Като не можеш да си позволиш адвокат заради липса на пари ти назначават служебен защитник , който не може да вземе дела , не е търсен , защото е олигофрен и не ти обяснява , че неговата защита струва също толкова като на кадърните. И не знаейки този факт ти вади изпълнителен лист и го праща вНАП . Там си стои отлежава никой не те уведомява и в един момент стигаш до обществен изпълнител , който пак не те “ открива “ на постоянния адрес и….. те предава на съдия изпълнител . И всеки по веригата си взима по двеста… Покажи целия коментар »

Хари
Хари
24 юли 2020 13:44
Гост

Честито! Крайно време беше.

Вътрешен
Вътрешен
24 юли 2020 13:39
Гост

Дано вдигането на хонорара за мерките повиши малко интереса, че служебните адвокати не смогват.

Костов
Костов
24 юли 2020 13:37
Гост

А дано този път всичко да е законно и както трябва, че да не ручаме пак жабетата.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 13:36
Гост

Значи можело бързо и консенсусно да се правят нещата, ех, пусти мандат.

Nikolov
Nikolov
24 юли 2020 13:34
Гост

Увеличават се приходите и е нормално да се вадят повече пари за твърдо възнаграждение

Симеон
Симеон
24 юли 2020 13:41
Гост

На кого са му са се увеличили приходите? Колко хора останаха без работа?

Кирилова
Кирилова
24 юли 2020 13:34
Гост

Справедливи суми са според мен

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 13:34
Гост

Успех. Всичко трябва да е ОК. Дано няма драми с таксите

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 13:33
Гост

Щом се налага и са съгласни всички. То народа кой го пита де

Човек
Човек
24 юли 2020 13:41
Гост

Никой. Отново ще си плащаме като попове.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 13:33
Гост

Надяваме се да няма драми и хората д амогат да покриват тези чудни суми

Фики
Фики
24 юли 2020 13:42
Гост

Надали. Народът много обедня покрай пандемията. А и се набутаха със заеми.

МеУш
МеУш
24 юли 2020 13:33
Гост

Еми 100 евро твърдо. Не е толко драматично. Не са 500 евро

Mimi
Mimi
24 юли 2020 13:43
Гост

За вас може би. А знаете ли колко хора взимат мижави заплати. Как ли ще им се отразят тези 200 лева?

Уве
Уве
24 юли 2020 13:32
Гост

Опре ли работата до адвокати и не е добре. Точно, защото може да се загуби дело и после да се чудиш как да им плащаш

Меринчев
Меринчев
24 юли 2020 13:32
Гост

За работата, която ще вършат 200 лева не са много

Меринчев
Меринчев
24 юли 2020 13:31
Гост

Е не ми се струват много пари