Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Засега обаче от съвета не посочват кои текстове от ЗМИП ще бъдат атакувани, а само, че те противоречат на чл. 134 от Конституцията. Именно той регламентира на конституционно ниво, че адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се и подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.

Кои точно ще са разпоредбите, които ВАдС ще иска да бъдат „отменени“ от КС, ще стане ясно на 18 септември, когато ще бъде обсъдено искането.

„Един от мотивите е свързан с разбирането, че спазването на правилата за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма не може да засяга по какъвто и да било начин прилагането на принципа на професионалната тайна, в случая с адвокатите – адвокатската тайна“, обясниха от съвета.

Бъдещото искане до КС обаче не отменя задължението на гилдията да приеме единни вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма. Те вече са гласувани от ВАдС на заседанието му на 7 август, но засега съветът не ги публикува, а съобщава, че ще го направи до края на седмицата.

Освен, за да се запознаят със задълженията, които им се вменяват с тях, всички близо 14 000 адвокати у нас, чакат официалното им публикуване на сайта на съвета, тъй като от този момент за тях ще започне да тече 14-дневен срок за подаване на специална декларация. Тя е по образец, приет от ДАНС и в нея ще трябва да обявят, че познават правилата и че ще ги спазват (повече за нея виж тук).

Всеки ще трябва да подаде декларацията до колегията, в която е вписан.

Както „Лекс“ писа, проектът на вътрешните правила беше огласен на 25 юли и оттогава предизвика множество коментари и опасения сред адвокатите. Част от тях се опасяват, че ще се превърнат в доносници на службите, а други, че им се възлагат почти детективски задължения.

Според проекта всеки адвокат ще трябва да извършва комплексна оценка на клиент, когато работи по сделки с имоти и финансови операции или просто предоставя адрес за кореспонденция при регистрация на фирма. Адвокатът ще изисква серия от декларации от клиентите си и ще води дневник на съмнителните, а в някои случаи, ако парите са по негова доверителна сметка, ще трябва да отказва да извърши сделка с тях и да докладва на министрите на вътрешните работи и финансите, ДАНС и КПКОНПИ.

Комплексна проверка ще се извършва при операция или сделка на стойност за най-малко 15 000 евро, а ако плащането е в брой – този праг е 5000 евро (повече за правилата можете да си припомните тук).

Днес от ВАдС припомниха, че според Европейската наднационална оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризъм „индивидуалният адвокат не може да разполага с инструментариума, присъщ например на финансовите институции, както и на лицата, на които държавата е възложила със закон изпълнението на определени властнически функции – нотариуси, ЧСИ и пр.“.

И посочиха, че са отчели, че „адвокатите са потенциално уязвими от това да бъдат използвани и така неволно да подпомагат дейностите на престъпниците в прането на пари, в извършването на определени правни дейности, които да предадат легитимно лустро на престъпни финансови, корпоративни сделки и сделки с недвижими имоти, както в използването на изтънчени и сложни методи за насочване на незаконни финансови средства във и през финансовата система“.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
без страх
без страх
10 август 2020 23:05
Гост

Част от изявлението на ВАдС: „Бъдещото искане до КС обаче не отменя задължението на гилдията да приеме единни вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма. Те вече са гласувани от ВАдС на заседанието му на 7 август, но засега съветът не ги публикува, а съобщава, че ще го направи до края на седмицата. ……………………. Те вече са гласувани от ВАдС на заседанието му на 7 август, но засега съветът не ги публикува, а съобщава, че ще го направи до края на седмицата. До ВАдС: Добронамерен съвет от мен: След като сте прочели доводите ми… Покажи целия коментар »

без страх
без страх
10 август 2020 17:39
Гост

Днешното изявление на кадровиците от ВАдС говори само за едно – 1. Нарушение на дадената от тях клетва да защитават правата на редовите членове на адвокатските колегии, с одобряването и оповестяване на „Единни вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма“, които създават противоконституционни задължения, и имат сила на подзаконов административен акт за адресатите си, а на следващо място – 2. Чак сега ли вдЕнаха умниците такива, че първата тяхна реакция бе да сезират КС с искане за тълкуване на конкретните разпоредби от ЗМИП. Единствено възможният правен извод е, че публикуваните от ВАдС „Временни правила“… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 16:51
Гост

Успех! Кой знае кога КС ще излязат с решение.

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 16:49
Гост

По- добре да бъдат доносници на службите, отколкото защитници на престъпниците.

до трола
до трола
10 август 2020 16:59
Гост

Трол, дано да ти потрябва адвокат някой ден, та кажи му това и ще видиш. Аман от хора без елементарни познания култура

Есмералда
Есмералда
10 август 2020 16:42
Гост

Успех. Супер яко е да се предотврати прането на пари. Ама с какъв прах ги перат не разбирам ?

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 16:50
Гост

Направо ги минават и с омекотител.

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 16:41
Гост

Добре е

Пенковски
Пенковски
10 август 2020 16:40
Гост

Определено е повече от задължително да се предприемат мерки и да се защитят адвопкатите

броблясък?!
броблясък?!
10 август 2020 16:39
Гост

Това някакъв внезапен броблясък на ВАдвС ли е? Ти да видиш. А до тогава плюнчи молива, попълвай декларации, прави проверки и води дневници.

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 16:43
Гост

Наистина адвокатската тайна трябва да има някакви граници.

Джонката
Джонката
10 август 2020 16:39
Гост

Подкрепям това и трябва да се случат промени за да се ограничи прането на пари

ЖиоЖи
ЖиоЖи
10 август 2020 16:39
Гост

адвокатите са потенциално уязвими от това да бъдат използвани и така неволно да подпомагат дейностите на престъпниците в прането на пари

Добро Утро дето се вика

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 16:44
Гост

Е, по-добре късно, отколкото никога.

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 16:38
Гост

Добра идея. Нека плащат

Tatarstan
Tatarstan
10 август 2020 16:38
Гост

Нали разбирате, че няма как да с еоправим докато Мутрите са вътре, а ние вън?

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 16:37
Гост

Дневника е полезна информация

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 16:38
Гост

Къв си ти, прост ли си, кво ли?

Daniel
Daniel
10 август 2020 16:41
Гост

Защо псуваш бе ГНОМ ?

shame
shame
10 август 2020 16:37
Гост

Къде спаха досега?! Разпоредбите в ЗМИП нито са нови, нито… срам е този съвет, срам