Висшият адвокатски съвет (ВАдС) застава непоколебимо зад колегите адвокати и заявява, че ще отстоява правото им на изразяване на становища по важни за обществото теми и на участие в законодателния процес. Това се казва в декларация, публикувана часове преди началото на Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС) на сайта на ВАдС (виж тук).

Повод за нея е изказването на 19 янyapи 2023 г. на глaвния пpoĸypop Ивaн Гeшeв пред пpaвнaтa ĸoмиcия нa Hapoднoтo cъбpaниe. Тогава той каза, че промените в Hаказателно-процесуалния кодекс и Закона на съдебната власт, въвеждащи механизъм за разследването му и внесени от Министерския съвет, ca пиcaни oт eднa „ĸaнтopa, чиитo aдвoĸaти виждaмe дa ce пoявявaт и пpи paзcлeдвaния зa шпиoнaж Aлeĸcaндъp Maлинoв и пpи paзcлeдвaнитe oт Nехо“. Гешев не назова конкретната кантора, но говорейки за делото за шестима души за шпионаш в полза на Русия, каза: „Meждy дpyгoтo – чacт oт зaщитницитe, дoĸoлĸoтo знaм, нo тoвa e cлyчaйнo cъщo, ca чacт oт няĸoи ĸaнтopи, ĸoитo oбcлyжвaт „Heĸco“, a пpeди мaлĸo видяx eднa aдвoĸaтĸa oт тaзи ĸaнтopa, ceдeшe нaвpaтaтa, мoжe би бъpĸaм, нo тя cъщo мнoгo aĸтивнo yчacтвaшe в зaĸpивaнeтo нacпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa. Toвa e низ oт cлyчaйнocти. Kaĸвo дa пpaвим, в тoзи живoт caмo cлyчaйнocти. Aз нe ĸaзвaм, чe имa няĸaĸвa вpъзĸa, aмa тaĸa cтpaннo ми ce cтpyвa“ и така стана ясно, че визира зам.-председателя на ВАдС Ина Лулчева.

В декларацията, приета на вчерашното му заседание, Висшият адвокатски съвет, посочва, че главният прокурор не за първи път идентифицира адвокатите с техните клиенти.

„Подобна идентификация е недопустима. Тя не само уронва престижа на адвокатурата, но и засяга държавността, защото обосновава извода, че адвокатите са зависими и изразяват и защитават интереса само на техните клиенти“, заявява съветът.

И обяснява: „Адвокатите осъществяват конституционно гарантирано право на защита и не защитават свои, а чужди права, поради което те няма как да се идентифицират с клиентите, чиито права защитават. Правото на справедлив съдебен процес е основно човешко право и то не може да бъде упражнено пълноценно без участието на адвокати“.

ВАдС подчертава, че при упражняването на това право и на професионалната си дейност като цяло адвокатът е независим от своите клиенти, органите на адвокатурата, държавните и други органи и лица, които упражняват публични функции.

„Висшият адвокатски съвет застава непоколебимо зад колегите адвокати и заявява, че ще отстоява правото им на изразяване на становища по важни за обществото теми и на участие в законодателния процес“, заявява на финала съветът.

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пешо
Пешо
28 февруари 2023 10:47
Гост

Така е – прав е Гешев. От 1992 г. след като Втори адв. колектив – София взе властта в държавата, тя се управлява от адвокатското лоби. Закони , назначения , ВСС – навсякъде е дългата ръка на адвокатурата. Мастити адв. кантори дърпат конците на МС , премиери и т.н.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2023 9:42
Гост

Разбира се, че трябва да се защитават, но има определени групи от адвокати, близки до определени политически партии, които обикалят студиата и „громят“ било то съд, било прокуратурата, това е проблема това подронва държавността и уважението между инстутициите, да си громят прокуратурата в съдебната зала, да уважават решенията на съда, а не от това студио в онова студио, дори не са експерти по дадена материя и си слагат меко казано „компетентните мнения“ как за всичко е виновен тоз и оня, дори за тях, въпреки че има решения на КС те не ги признавали това е проблема. Не, че прокуратурата и… Покажи целия коментар »

Име
Име
26 февруари 2023 2:09
Гост

Животът е една река – винаги ще намери точното време и точното място.

Адвокатите работят за хонорара.
Адвокатите работят за хонорара.
25 февруари 2023 18:57
Гост

А хонорара им идва от клиентите. Затова сериозна част от тях

„са зависими и изразяват и защитават интереса само на техните клиенти“.

Тяхното златно време беше при Първанов, когато бяха и съветници на законотворците. Тази порочна практика трябва да спре.

Спорно е понякога за какво работят
Спорно е понякога за какво работят
26 февруари 2023 1:00
Гост

Абе де да знам. Преди повече от 10 години имаше арбитраж, загубен от държавата ,по ноторно дело за една приватизация и твърдяни неизпълнени ангажимента на инвеститора от чужбина. Правната защита на нашата държавата беше некадърно проведена от процесуалния представител-ноторна българска кантора, и то първо срещу процесуално нелегитимиран ответник-напълно недопустимо е да не можеш да определиш правилно ответника по иска ти(това струваше на държавата по спомен солидна сума за защитата на процесуално нелегитимирания ответник), , а после и славно загубено срещу надлежния ответник, поради некачествена защита. Друг пример-не беше качествена защитата по друго ноторно дело-също загубено от нашата държава. Тук кантората… Покажи целия коментар »

Закривай!
Закривай!
25 февруари 2023 18:00
Гост

Предлагам: съсловната монополна адвокатска организация на Общото събрание да гласува самозакриването си-като излишна и ненужна..

А да-ама Общото събрание , Висшия орган на адвокатурата няма никакви правомощия. Никакви. Освен да слуша доклади-диатриби.

ИНТЕРЕСНА ИСТОРИЯ
ИНТЕРЕСНА ИСТОРИЯ
25 февруари 2023 14:30
Гост

30 години от смъртта на адвокат Павел Грозданов (1910-1993)-юрист, адвокат, политик от БКП, агент на ДС и началник на отдел “Надзор и управление” при МВР в периода 1952-1962. Адвокат Павел Грозданов е роден в село Богданово, Бургас. Завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” през 1934 г. От 1931 г. е член на БКП. От 1938 г. е адвокат. Кантората му е била на бул. Евлоги и Христо Георгиеви”. През май 1993 г. адвокат Грозданов е обвинен за прикриване и унищожаване на документи и книжа свързани с мрачния режим в концлагерите “Ловеч” и “Белене”, както и за съучастническа… Покажи целия коментар »

parliament
parliament
25 февруари 2023 14:21
Гост

Цинимир Братоев известен ли вие като адвокат, че даже член станал на ВАдС.
На бас , че даже не знаете кой е тоя на снимката.

Daaam
Daaam
25 февруари 2023 14:32
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
25 февруари 2023 13:06
Гост

Да няма след това становище, че това не е официална позиция на ВАдС, като онзи път. До някъде Гешев е прав, защото на където и да погледнеш, все една и съща адвокатка изниква, даже с правителствени делегации, на ниво министър. То вярно, че Зарков само длъжността му е такава, иначе той само червени линии чертае и изпълнява програма на ДБ, както и лобизъм от тази адвокатка и кантората й. Сега не мога да разбера, дали това е нейният отговор на Гешев или на онези, които според вятъра се обръщат. Не е ли време, адвокатите да се разграничат от ръководството на… Покажи целия коментар »

Име
Име
25 февруари 2023 11:35
Гост

Съжалявам, че приех тази професия, това е доста интересен занаят, но е вече свързан с административен произвол, достигащ до нечувани висоти.

Не е никаква свободна професия.

Адвокатин
Адвокатин
25 февруари 2023 10:58
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Съдия
Съдия
25 февруари 2023 9:39
Гост

Интересно ми е какво ще кажат адвокатите, ако някой от съдиите от ВКС и ВАС изразят със същия език като Екимджиев какво могат и не могат да правят адвокатите, колко са способни да защитят клиентите си, колко са добросъвестни и за какво всъщност се борят. Всеки има право на мнение, но нека като юристи да имаме уважение към работата на другите. И да спорим с аргументи, не с обиден език. Но явно когато аргументите ти са свършили, нападаш с обиди и вербална агресия.

Адвокатин
Адвокатин
25 февруари 2023 10:51
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
25 февруари 2023 9:14
Гост

Свободно изразяване на становища по важни за обществото теми, ама излезе първо онова дето се разграничават от Екимджиев, който каза само истини, вярно доста грубичко, та после трябваше да се обясняват, че всъщност няма такава позиция, защото някой самоинициативно е решил да се подмаже на върховния съд

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2023 9:16
Гост

По-добре късно, отколкото никога, това важи и за случая с Лулчева, и с Екимджиев

срам
срам
25 февруари 2023 9:24
Гост

За Екимджиев беше по-добре никога, да не се срамим, че се разграничаваме от колега, който се е осмелил да каже истината

точка
точка
25 февруари 2023 9:11
Гост

Големият въпрос е може ли адвокатът да се абстрахира от интересите на конкретния си клиент, когато участва в законодателния процес. Някой го могат и като цяло е по-лесно и възможно за гражданските адвокати, които представляват и ищци и ответници и кредитори длъжници тн. Т.е. нямат постоянна роля в процеса. При наказателния адвокат е малко по-трудно, но не казвам невъзможно. Но ако в законодателния процес участва прокуратурата, а я тя го прави активно, значи трябва да участват и адвокатурата. Точка.

хари худуни
хари худуни
25 февруари 2023 9:07
Гост

Гешев, че е намекнал за Лулчева, намекнал е. Но нима има нещо лошо адвокатите да участват в законодателния процес? Те и прокурорите участват. Посочил е клиенти, а нима е срам, че някой ти е клиент. Всеки има право на защита

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 февруари 2023 9:00
Гост

Много бавно реагират от този ВАдС, то става повече от месец от думите на Гешев. Нямат си друга работа ли или са свършили с разпределянето на баницата по между си – може никога да не разберем.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2023 8:55
Гост

А така, надявам се сега, както са тръгнали в правия път с тази декларация, да не ни занимават на събранието и с крамолите помежду си.