Паравоенен орган под личния контрол и ръководство на главния прокурор – така Висшият адвокатски съвет (ВАдС) определя Бюрото по защита към обвинител №1 в становище до Конституционния съд (КС) (пълния му текст виж тук).

В него адвокатурата подкрепя искането на президента Румен Радев КС да отмени серия от разпоредби на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗНП), с които бюрото премина към главния прокурор и получи полицейски функции (повече за искането виж тук).

„Неговата изначална функция – защита на свидетели и други лица, които биха могли да бъдат застрашени във връзка с наказателно преследване, е последователно изменяна от законодателя до степен, че към момента Бюрото за защита е загубило първоначалното си предназначение и представлява силова единица, подчинена изцяло на главния прокурор и подконтролна само на него – във функционален (чл. 13, ал. 2 и чл. 14в и чл. 14д, ал. 3), в кадрови (чл. 14, ал. 1) и финансов план (чл. 13, ал. 4). Бюрото за защита има и правомощие „да довежда принудително лица до орган на съдебната власт, когато това е разпоредено от главния прокурор“ (чл. 14, ал. 3, т. 2 ЗЗЛЗВНП)“, пише ВАдС.

И посочва, че така се създава паралелна структура на службите на МВР и на Министерството на правосъдието, която принадлежи изцяло към един орган на съдебната власт. Според адвокатурата на практика е допуснато органи на изпълнителната власт да бъдат заменени от друг, който не подлежи на парламентарен контрол. „Подобно законодателно решение нарушава баланса между трите власти“, заключава ВАдС.

В становището си той заявява следното: „Вменените на Бюрото по защита типични полицейски дейности остават единствено под контрола на главния прокурор, без възможност за контрол от какъвто и да било орган на изпълнителната или законодателната власт, превръщат Бюрото по защита в паравоенен орган под личния контрол и ръководство на главния прокурор. Наличието на такъв орган противоречи на чл. 126, ал. 1 от Конституцията, който определя структурата на прокуратурата“.

В него се припомня, че разделението на властите не трябва да води до изолация, а до сътрудничество и взаимодействие между тях, а трите власти са равностойни, независими и се възпират една друга, но и си взаимодействат. „Комплексът от оспорени разпоредби обаче създава такъв орган, който практически е в изолация и пълна функционална самостоятелност, като има широки правомощия за държавна репресия, създава рискове за ограничаване на основни човешки права и предпоставки за произвол и злоупотреба с власт“, заявява адвокатурата.

Тя специално обръща внимание, че на бюрото (с чл. 14, ал. 3, т. 2 ЗЗЛЗВНП) е възложена функцията по принудително довеждане до орган на съдебната власт, когато това е разпоредено от главния прокурор. „Разпоредбата е неясна, поради което и резултатите от прилагането ѝ са непредвидими“, пише ВАдС. И обяснява, че от нея не се разбира дали се отнася само до досъдебното или и до съдебното производство.

„От буквалното ѝ съдържание може да се направи извод, че лице може да бъде принудително доведено пред съда, без самият съд да е поискал такова. …Извън изрично определените конституционни правомощия на главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията е възможността да натрапва на който и да е магистрат принудително довеждане на лица, без самият магистрат да е разпоредил това“, се посочва в становището. Като правомощието на бюрото за принудително довеждане е определено като „привнесено „чуждо тяло“ в ЗЗЛЗНП, тъй като няма никакви допирни точки с предмета и целите на закона“.

Според адвокатурата разпоредбата, която дава възможност на главния прокурор сам да наложи охрана или обезпечаване на провеждането на действие по разследването, също е противоконституционна.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Демократична България
Демократична България
08 юли 2021 13:23
Гост

Много трол, много нещо в този форум.

Като чуят Гешев и заради спонсорите като бик на червено. Гешев е отпадъчен продукт. Въпросът е, какви са онези които се занимават с отпадъци, а не с нещо стойностно и съзидателно, превръщайки Гешев в идол, а свалянето му в самоцел, без политически идеи?

Фики
Фики
08 юли 2021 12:09
Гост

Подкрепям становището.

Anonimen
Anonimen
08 юли 2021 12:10
Гост

Ще чакаме решението на КС.

Айде, айде
Айде, айде
08 юли 2021 16:10
Гост

Да им сe.а на становище на „великите адвокати“ дето позволяват една като Гигова да ги командори и манипулира!

Мики
Мики
08 юли 2021 12:02
Гост

Поздравления за искането на президента Румен Радев.

Отврат
Отврат
08 юли 2021 11:28
Гост

Абе, нещо не се появява онзи с брадата и мускулите последните месеци. А какво стана с проверката на Гешев за приватизацията?

Анонимен
Анонимен
08 юли 2021 11:34
Гост

Гешев се е кротнал, чака бурята да го подмине, ама този път ще е торнадо и ще го отвее яко

Anonimen
Anonimen
08 юли 2021 12:03
Гост

А дано! Ама надали.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
08 юли 2021 12:32
Гост

Слави, казал пред „Монд“, че ако дойде на власт ще махне човекът с каскета …

123123
123123
08 юли 2021 11:17
Гост

Е, айде сега, ако махнат бюрото ще поставят в монополно положение „Делта Гард“.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2021 11:30
Гост

Дали при този вътрешен министър Делта гард не са вече аут, чудя се, нямам информация

Анонимен
Анонимен
08 юли 2021 11:14
Гост

Само оставям това тук за някой коментиращи, които не си пият хапчетата https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/07/07/4229969_trifonov_pred_mond_geshev_e_nedorasul_za_posta_si/?ref=home_mainStory

Анонимен
Анонимен
08 юли 2021 11:32
Гост

„Столът му е твърде голям за него“ – Трифонов за Гешев 🙂

Учиндолска чалга
Учиндолска чалга
08 юли 2021 11:45
Гост

А онзи тупан е кохортата му е въпрос на време да стане ясен на будителите ПАК повервали, че някой друг ще ги оправи. От собствената им простотия.

re:
re:
08 юли 2021 11:46
Гост

Будали, а не друго.

само минавам
само минавам
08 юли 2021 11:10
Гост

Чак ми е смешно. Толкоз е несериозно.

Няколко самозванци говорят и пишат от името на всички адвокати. Те да си оправят първо собствения закон и почистят кочината в която са се обърнали!

Скоро ще има интересно дело с Лизан и Гешев. По повод изборните измами, машинации, манипулации с купен и корпоративен вот за висши органи на Адвокатурата.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2021 11:11
Гост

Гешев няма да се яви – бас хващам! Макар че може това становище да го стимулира за отмъщение. Както и да е, влакът вече пътува

само минавам
само минавам
08 юли 2021 11:48
Гост

Аз не съм толкова сигурен.

Biser
Biser
08 юли 2021 12:05
Гост

Няма очи това недоразумение.

оставка
оставка
08 юли 2021 11:09
Гост

Хайде оставка и затвор! Позор!

Златният телец
Златният телец
08 юли 2021 11:03
Гост

Бюрото, бюрото, бюрото! Те да си кажат за другото бюро! В което са инсталирали техни хора. И ограбват труда на колегите си, манипулират адвокатски избори и репресират адвокати!

Бюрото за правна помощ. Раличке, Валенце, Ивайло!

ЧСИ, нотариуси и др.
ЧСИ, нотариуси и др.
08 юли 2021 13:12
Гост

Абе не ги ли смениха тия?