Административният съд София-град е зачел еднополов брак, за да отсъди в полза на правото на пребиваване на съпружеска хомосексуална двойка в България. Това съобщиха днес от младежката ЛГБТ организация „Действие“ и определиха решението на съда за историческо.

Казусът е свързан с Кристина и Мариама, които са двойка от Австралия и Франция. Те са сключили брак на 1 юни 2016 г. във Франция. По-късно същата година Кристина, която е австралийска гражданка, получила позволение за пребиваване в София. То е дадено на основание на Директива 2004/38/EC относно правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз.

Според директивата всеки гражданин на съюза се ползва от свобода на придвижване за семейството си в страните от ЕС, дори и неговият съпруг да не е гражданин на държава-членка на Европейския съюз, какъвто е случаят на Кристина. Въпреки това, миналата година Дирекция „Миграция“ към МВР отказала правото ѝ да пребивава в България, основавайки се на това, че еднополовите бракове не са позволени според Конституцията.

АССГ е приел, че според правото на ЕС не е позволено на държава-членка да откаже на гражданин на трета страна, встъпил в брак с гражданин на съюза, право на пребиваване на територията на тази държава-членка по съображението, че нейното законодателство не предвижда брак между лица от един и същ пол.

В решението, което не е окончателно, се казва още, че „отказът на органите на държавата-членка да признаят – единствено за целите на предоставянето на производно право на пребиваване на гражданин на трета страна – брака му с гражданин на Съюза от същия пол (…) би могъл да възпрепятства упражняването на закрепеното в член 21, параграф 1 от ДФЕС право на този гражданин на Съюза да се движи и пребивава свободно на територията на държавите-членки.“

„Решението на Административен съд София-град е в съответствие със скорошно решение на Европейския съд по подобно дело в Румъния, случая „Коман“, в което беше отсъдено, че страните от ЕС трябва да спазват правото на пребиваване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга държава, които искат да живеят заедно на тяхна територия“, казва адвокат Деница Любенова, която защитава френско-австралийската двойка. Съдът на ЕС реши наскоро по делото „Коман“, че държавите в Европейския съюз могат и да не признават еднополовите бракове, но по отношение на правото на пребиваване трябва да ги зачитат, защото в противен случай ще накърнят правата на свой гражданин.

„Щастлива съм да празнувам не само своето право да живея в България, но също и правото за всяка еднополова двойка да ползва правото си на придвижване в ЕС“, е казала Кристина, след като научила за решението на АССГ.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
04 юли 2018 16:39
Регистриран

Не желая да обидя никого, но коментарите на тази страница, са от лаици и имат само една цел-провокация спрямо Юристите.И така става.
Това решение е знаково-съдиите на РБ най-после ще разберат, че правото на ЕС се прилага НАД НАЦИОНАЛНОТО/вкл.КРБ/
Дори съдиите от КС не следва да се обиждат-време е да станем Европейски граждани сите…Пък и договорите на ЕС да четем, вкл.да ги спазваме, вкл.и Юристите на Правителството също.АМИН.
А КЗПЧОС е ратифицирана през 1992 г.и е част от националното и правото на ЕС, право-спазвайте я.Благодаря.

Anabel
Anabel
05 юли 2018 10:21
Гост

„Колега“ юрист, след като наричате всички коментирали тук лаици, би следвало да покажете едно сравнително по-високо ниво на познаване на Българското законодателство, в частност КРБ. Според коя по-точно йерархия на нормативните актове правото на ЕС има примат над Конституцията?! За всеки случай прочетете чл. 5 от КРБ, пък ако можете да тълкувате Закона, няма да има нужда от ваш последващ коментар, а още повече и с квалификации. Със здраве и честито на младото семейство! 🙂

Минувач
Минувач
03 юли 2018 18:42
Гост

Не се радвайте много, МВР ще обжалва. Ми то така всеки омъжен гей може да си докара половинката -терорист.

Никаквица
Никаквица
04 юли 2018 16:33
Гост

Хич не се кахърете за гейовете-терористи. По-добре питайте ББ как 114, издирвани от Интерпол лица, са получили поданство!

Местен
Местен
03 юли 2018 18:40
Гост

След това решение няма вече да се срамим като аборигените на ЕС. И особено след истериите с Истанбулската конвенция.

Джендер
Джендер
03 юли 2018 21:22
Гост

Не сме аборигени в случая. Наистина в БГ има много архаични порядки. Но това с лансирането на еднополовите бракове въобще не го приемам. Нали тук сме християни и се кланяме на Библията. Ама то не става хем да сме набожни, хем да сме модерни.

Булгарче
Булгарче
04 юли 2018 17:11
Гост

А тези, дето не са „християни“?

Гражданин
Гражданин
03 юли 2018 18:35
Гост

Голям пробив, европейска работа, браво.