Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ постигна безпрецедентен успех още в първото си участие в международното състезание по космическо право „Манфред Лахс“.

Недко Радев (специалност Право, IV курс), Николета Василева (специалност Международни отношения, III курс) и Светлозара Стоянова (специалност Право IV курс) се класираха на финала на състезанието, като студентите бяха отличени с две награди – „Най-добри писмени защити“ и „Най-добър оратор на състезанието“.

Европейският кръг на състезанието се проведе в Лисабон между 21 и 24 май. Българските студенти имаха възможност да пледират пред едни от най-големите специалисти в областта като Проф. Франс Фон Дер Дунк, Проф. Армел Керест, както и специалисти от Европейската космическа агенция (ЕКА) и Офиса по космическите въпроси на ООН.

Инициатор за сформирането на отбор на СУ е д-р Симона Спасова, която наскоро завършва докторантура по космическо право и сателитни комуникации в Люксембург. Тя е и ръководител на студентите в подготовката им.

„Много сме благодарни на Юридическия факултет на СУ, които оказаха финансова подкрепа за участието и заминаването на отбора“, каза Спасова.

Тримата участници споделиха, че най-вълнуваща за тях е била възможността да излязат и да пледират пред същите професори и специалисти, чиито учебници и статии са чели цяла година.

„Използвахме част от техните аргументи, за да защитим позицията си по теми като законно ли е извличането на полезни изкопаеми от космически обекти, кога една кибер атака нарушава международното право, опазването на космическата среда от вредни влияния и др.“, разказаха финалистите. За тях това не е първо участие в подобен формат. Николета Василева е част от отбора на СУ в престижното състезание Jessup през 2017 г., когато достигат рекордното за България 16-то място от над 140 отбора от цял свят. Недко Радев тази година представя България и на състезанието по защита на човешките права EHRMCC в Страсбург, а заедно със Светлозара Стоянова участват в състезанието по международно публично право Telders през 2017 г в Хага.

„Манфред Лахс“ е най-голямото състезание по Космическо право в света. Провежда се от 1993г. на четири континента – Европа, Азия и Океания, САЩ и Африка, като победителите от континенталните кръгове се състезават на световно ниво. Европейският кръг на състезанието се организира съвместно от Европейския център за космическо право и Международния институт по космическо право. Самото състезание представлява симулация на процес пред Международния съд към ООН, като се развива в писмена и устна фаза. Тази година казусът засяга тераформирането на планети от слънчевата система и  добива на полезни изкопаеми на Марс, както и легалността на кибер атаките в космическото пространство.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
01 юни 2018 8:29
Регистриран

Искам да се запозНая с тези студенти.Пишете ми.Благодаря

Student
Student
30 май 2018 14:05
Гост

СУ си е школа. Който каквото и да ми казва, обучението там винаги е било на ниво.

Студентка
Студентка
31 май 2018 18:29
Гост

Ами не е съвсем така. Има и много знаещи студенти например в УНСС, за други университети няма да се ангажирам с твърдения. Според мен всичко опира до човек, ако искаш да знаеш и да се научиш, ще намериш начин и ще се бориш, нищо не идва подарък и без значение дали си задочно- редовно, в СУ или в УНСС, беден-богат и т.н

ПС: за да не си мислите, че съм тенденциозно настроена, аз уча в СУ 🙂

Гражданин
Гражданин
30 май 2018 14:05
Гост

Мене ме вълнува дали може като в онзи виц „Кока Кола“ да си сложи билборд на Луната?

Колега
Колега
30 май 2018 14:03
Гост

Супер интересна материя, макар и доста отвлечена. Но пък това е правото – наука от Космоса:)

Анонимен
Анонимен
30 май 2018 14:00
Гост

Поздравления, млади хора! Успех и занапред!

Pesimist
Pesimist
30 май 2018 14:01
Гост

В България има много качествени хора. За съжаление обаче тук малко от тях имат възможност за реализация.