България засега няма да иска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи по време на извънредното положение. Това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи, но страната ни си оставя възможността на по-късен етап да го направи.

България официално е уведомила Съвета на Европа за обявеното извънредно положение на 13 март, както и за приетите закони за мерките и действията при извънредно положение и за здравето.

Страната ни информира, че временното ограничение на част от правата на гражданите и лицата, пребиваващи на територията на Република България, ще трае единствено до приключване на периода на извънредно положение.

Заявена е готовност, ако допълнително се установи необходимост от дерогация на част от разпоредбите на Конвенцията на Съвета на Европа за защита на правата на човека и основните свободи, да бъде уведомен Генералния секретариат на Съвета на Европа“, се казва в съобщението от външното министерство.

От там уточняват, че мерките у нас са предприети поради възникналата пандемия и свързаната с това абсолютна необходимост от защита на здравето на хората и ограничаване на разпространението на COVID-19.

На 20 март правосъдният министър Данаил Кирилов обяви пред бТВ, че е изпратил нотификационно писмо до външното министерство, с което предлага да се поиска временна дерогация на конвенцията. Той обоснова искането с това, че е възможно при извънредното положение да има известно нарушаване на неосновните права на личността. По-късно от ведомството обясниха, че става дума за правото за придвижване и сдружаване.

Това обаче не препятства правото на гражданите да подават жалби до съда в Страсбург, а той по всяко конкретно дело изследва причините за по-голямото ограничение. От МП казаха още, че една предварителна декларация до Генералния секретар гарантира прозрачност и взаимен междудържавен контрол.

10
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Лош
Лош
04 април 2020 14:06
Гост

Аз пък искам да се ограничи правото на връщане в България на хора, които идват единствено да точат социалната и здравната система и да сеят зарази.

Някой
Някой
04 април 2020 14:05
Гост

Не е проблемът във временната дерогация, а в хората, които биха я приложили.

SIxtoR.
SIxtoR.
04 април 2020 13:57
Гост

Те тези права така или иначе се нарушават от един месец. Всичко е въпрос на преценка за допустимостта на нарушението и легитимна ли е целта.

123
123
04 април 2020 13:54
Гост

Логично решение. Беше излишно искането и доста абсурдно. Да не говорим, че то от първото извънредно остава една седмица, а да се надяваме, че след 13 май няма да има ново.

987
987
04 април 2020 13:53
Гост

Според мен външно министерство си свърши работата. Дерогация не е необходима, защото конвенцията дава достатъчно възможности за реакция при такова положение

може би
може би
04 април 2020 13:52
Гост

Или пък Захариева замазва гафовете на Дани Кей

Кл. К.
Кл. К.
04 април 2020 13:50
Гост

За всяко нещо сме на принципа „проба-грешка“.

OMG
OMG
04 април 2020 13:51
Гост

По-скоро е на принципа „ако мине“. Пускат новината и се ослушват. Ако е прекалено негативна реакцията, бият отбой. Ако е поносимо – продължаваме напред.

не съвсем
не съвсем
04 април 2020 13:56
Гост

Не съм много убеден в конкретния случай, защото Данито пусна новината помежду другото и можеше никой да не се усети и да не обърне внимание. Да не забравяме и в какъв часови диапазон и кое е предаването, в което ей така подхвърли за ЕКПЧ.

дам
дам
04 април 2020 13:57
Гост

Именно, разчитал е никой да не обърне внимание. И тогава щяха да поискат.