Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България заради речи на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, които не са били приети за дискриминационни от българските съдилища, съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Става дума за две дела „Бехар и Гутман срещу България“ и „Будинова и Чапразов срещу България“, отнасящи се до системната антисемитска и антиромска реч на Сидеров преди и скоро след избирането му за депутат през 2006 г.

По тях ЕСПЧ приема, че са нарушени правата на жалбоподателите на зачитане на личния и семейния им живот, както и забраната за дискриминация.

Решението идва след като през август 2012 г., след дългогодишни дела, Върховният касационен съд (ВКС) потвърди отказите на Софийския районен и на Софийския градски съд да осъдят Сидеров за дискриминация.

И двете жалби се отнасят до серията антималцинствени публикации и речи на Сидеров в различни медии, митинги и в парламента, които бяха част от политическата му платформа и така той стана депутат.

Сред посочените от жалбоподателите изявления са пасажи от книгите му „Бумерангът на злото“ и „Властта на Мамона“, изявите му от предизборен митинг в Бургас през 2005 г., където заявява, че „педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други“ вече няма да има в българския парламент, броеве на телевизионното предаване „Атака“ по телевизия „СКАТ“ и др.

Първоначално исковете на жалбоподателите са били отхвърлени от Софийския районен съд през 2009 г., който приел, че целта на изявленията на Сидеров не е била да създаде враждебна, обидна или застрашителна среда за малцинствата, както и че не е бил в състояние да повлияе на аудиторията. Решението е потвърдено от Софийския градски съд, който отсъжда, че изявленията на Сидеров не се ползват със закрилата на свободата на словото, но за да нарушават закона е трябвало да бъдат насочени поименно, към конкретни лица. През 2012 г. ВКС отказа касационно обжалване на решението.

ЕСПЧ приема, че националните съдилища са омаловажили капацитета на изявленията на Сидеров да стигматизира евреите и ромите в България, като вместо това са определили изявленията му като легитимен дебат по обществено значими въпроси.

По отношение на еврейската общност съдът в Страсбург посочва, че Сидеров е целял да охули евреите, използвайки в книгите си добре известни стари антисемитски и отричащи Холокоста митологеми. Съдът напомня, че отричането на историческия факт на Холокоста се ползва с изключително ограничена защита на правото на изразяване, а като са омаловажили тези изявления, националните съдилища не са преценили правилно баланса на защитени от Конвенцията права.

По отношение на ромската общност ЕСПЧ отново приема, че националните съдилища са отдали прекалено голяма тежест на свободата на изразяване на Сидеров, а са омаловажили ефекта от изявленията му върху етническите роми в България.

Съдът припомня също, че много пъти е отсъждал, че представянето в негативна светлина на цяла етническа, религиозна или друга група не се ползва с никаква или с много тясна защита на правото на изразяване.

И по двете дела обаче ЕСПЧ не присъжда обезщетения за морални вреди на жалбоподателите, като приема, че самото констатиране на нарушенията е достатъчна компенсация за тях. България е осъдена да плати само разноските по делата, които са близо 5700 евро.

„Това е първо от подобни решения, разгледани от ЕСПЧ. Ние очакваме и произнасяне и по следващи дела, отнасящи се до несанкциониран език на омразата, използван от български политици. Днешните решения на съда ще имат важно значение в бъдещата съдебна практика в България“,  коментира адвокат Адела Качаунова от БХК.

19
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Шкумбата
Шкумбата
17 февруари 2021 7:56
Гост

Дайте да не се лъжем! Каквато Бялата Златка, такъв и ЕСПЧ. Каквито управляващите, такваз и опозицията! Ако бяхме ратифицирали Истанбулската, сега щяха да ни съдят за бездомните циганчета и да ни направляват политиката.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 17:40
Гост

А, сега и заради този ще плащаме.

Cerkov
Cerkov
16 февруари 2021 15:30
Гост

Пак е бил пиян вероятно

Фараон
Фараон
16 февруари 2021 15:30
Гост

Сидеров не трябва да се доближава до микрофон

Рени
Рени
16 февруари 2021 17:40
Гост

Далеч е от здрав разум.

AnimalMan
AnimalMan
16 февруари 2021 15:29
Гост

Някой изненадва ли го ? Явно Сидеров има връзки.

Филип
Филип
16 февруари 2021 17:41
Гост

Това се разбра още при делата срещу него.

Емил
Емил
16 февруари 2021 15:29
Гост

По-вреден в политиката от Волен Сидеров не знам дали е имало в Бъгария

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 15:28
Гост

Ами уйдисваме на Сидеров бе, това е. А защо, това е друг въпрос

Бисер
Бисер
16 февруари 2021 17:41
Гост

Кои ние?

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 15:28
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 14:59
Гост

Щото пазим Сидеров, затова!

Айде бе
Айде бе
16 февруари 2021 14:59
Гост

Ако гледате достатъчно дълго сбръчканото от непрекъснато мръщене чело между очите на Болен – накрая от там ще излезе Пришълецът!

Порция европейско лицемерие
Порция европейско лицемерие
16 февруари 2021 14:45
Гост

Браво бе! Хайде да осъдим Германия за това какво пишело в книгата на Хитлер „Моята борба“ тогава…

Айде бе
Айде бе
16 февруари 2021 15:00
Гост

А тебе да те осъдим за писане на глупости по форумите.

Кемъни
Кемъни
16 февруари 2021 15:10
Гост

Би могло, ако беше приложима конвенцията към онзи момент. Но приложението й по време изключва това.

Порция европейско лицемерие
Порция европейско лицемерие
16 февруари 2021 15:46
Гост

Излишно си давате зор, всезнайковците… примерът бе условен и също толкова абсурден колкото изводите на ЕСПЧ, но за схващане на намеци и знанията понякога не помагат…

обективен
обективен
16 февруари 2021 16:30
Гост

Напълно справедливо решение !

Айде бе
Айде бе
16 февруари 2021 21:22
Гост

Умря циганката дето те хвали. Или Болен ви е забранил да се ползва този израз? 😀