БСП сезира главния прокурор Сотир Цацаров за сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България. Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков внесе днес в прокуратурата три сигнала.

Първият от тях е с искане за извършване на проверка на произхода на средства, с които дружеството „Инерком“ иска да придобие бизнеса на чешката компания у нас. Собственикът на фирмата Гинка Върбакова твърди, че част от парите са собствени средства, а друга част ще дойде от международна банка. В чешки медии обаче се появи информация, че сред инвеститорите има и офшорни компании.

Вторият сигнал на БСП е свързан с приватизацията на енергоразпределителната компания в България. „Събрали сме документация за начина, по който е приватизиран ЧЕЗ – през 2004 г. и през 2012 г. По отношение на продажбата на 33% през 2012 г. при правителството на Бойко Борисов, ние питаме прокуратурата дали всичко това е направено законосъобразно, тъй като имаме документи, че има нарушени стратегически документи на страната при осъществяване на тази сделка“, посочи Крум Зарков. По думите му БСП се позовава на две енергийни стратегии и по-специално – на стратегията за продажба на енергоразпределителните дружества, където ясно е посочено, че държавата трябва да запази контролния пакет от 33 на сто.

Третият сигнал е свързан с досъдебно производство, образувано през 2013 г. за умишлена безстопанственост срещу неизвестни длъжностни лица от ЧЕЗ. Зарков напомни, че делото е било за това, че някой не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на имуществото, в следствие на което са причинени вреди. Питаме главния прокурор какво се е случило и какви са резултатите от това производство, заяви Зарков.

След протестите за цената на тока в началото на 2013 г. прокуратурата започна проверка и през април с.г. обяви, че образува пет дела за престъпления в енергетиката. Едно от тях бе именно за умишлена безстопанственост срещу неизвестни длъжности лица от ЧЕЗ и бе базирано на доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от проверка в дружеството. Тогава от държавното обвинение обявиха, че са били проверени 396 договора за обществени поръчки, по които били констатирани множество нарушения.

1
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Експерт по пазарна икономика
Експерт по пазарна икономика
07 март 2018 1:44
Гост

Е, само по третата жалба ще има успех.Очевидно за 2013 г.,протестите и „множеството нарушения на договорите на ЧЕЗ,“ прокуратурата не иска да ни осветли-а защо ли.Може би защото ЧЕЗ е частно дружество.Образуваните 5 дела за престъпления в енергетиката сигурно още не са приключили с разследването.А може и да не стигнат до съда.Другото е важно.Свободния конкурентен пазар в областта на енергетиката не предполага държавно дружество, а частно такова.И акции на фондовата борса, които свободно да се търгуват.И да отпадне регулирането на цената на тока, ЗАЩОТО дружествата ще се конкурират кое да предложи на потребителите по-изгодни условия за доставка на ел.енергия.Защо ли,… Покажи целия коментар »