Експерти от Великобритания обучават български прокурори за борба срещу киберпрестъпността. Главният прокурор Иван Гешев и посланикът на Великобритания Роб Диксън откриха конференция на тема „Киберпрестъпност“, в която български магистрати ще бъдат обучавани в най-добрите практики за противодействие на киберпрестъпленията от представителя на Кралската прокурорска служба Ейдриън Флешър и от Ева Лабеда от Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство, съобщиха от прокуратурата.

В откриването на форума участваха още заместник главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов и началникът на отдел „Киберпрестъпления“ в следствието Светослав Василев.

„Удоволствие е да съм тук с вас заедно с колегите от Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство, както и с всички колеги от българската прокуратура и Национална следствена служба, с които ежедневно работим в сътрудничество“, заяви посланик Роб Диксън.

„Изправени сме пред общи заплахи – киберпрестъпността и онлайн-престъпленията, различните видове заплахи в интернет пространството. Те се разпростират навсякъде по света, има ги в Обединеното кралство, има ги и в България. Тук сме, за да се учим заедно, за да чуем за най-добрите практики по разкриване и преследване на кибепрестъпленията“, допълни още посланикът.

„Закриването на специализираната прокуратура е национална трагедия, защото ни върна 12 години назад. За съжаление, благодарение на един предишен министър на вътрешните работи, и МВР е в трагично състояние, а именно то разкрива престъпленията. За щастие съдебната власт е стабилна. Изграждаме наново специализация за кибепрестъпления, за организирана престъпност, за тероризъм“, посочи главният прокурор Иван Гешев.

Експертът Ейдриън Флешър разказа, че скоро е имал лична среща с български прокурори и Борислав Сарафов, които са били на посещение в Обединеното кралство.

„Укрепвайки българо-британското сътрудничество ще можем да подобрим работата си в наказателното преследване по отношение на кибепрестъпленията, които не познават граници. Очаквам да се опознаем и заедно да изковем механизми за борба с киберпрестъпността и тежката престъпност“, каза Ейдриън Флешър.

Борислав Сарафов благодари на посланик Диксън за съдействието за обучителната конференция, както и на Флешър.

„Седмицата в британската прокуратура и Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство ми даде необходимите знания и идеи, за да структурирам малко по-късно в НСлС отдел за борба с киберпрестъпленията, които са престъпленията на нашето време. За съжаление и на бъдещето. Ще е достижение да можем да почерпим от изключителния професионален опит и организация на най-високо световно ниво, която съществува в Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността във Великобритания“, каза Сарафов.