Посланичката на Великобритания Ема Хопкинс се е срещнала с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и го е питала за предстоящата процедура за избор на нов главен прокурор. Това става ясно от съобщение на министерството за разговора между двамата.

В него се посочва само, че Данаил Кирилов е отговорил, че се надява „с широка подкрепа на поста да бъде избран честен професионалист с воля и характер“.

Освен това той е запознал дипломатката с проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се въвежда механизъм за разследване на т.нар. трима големи в съдебната система.

„По време на срещата им днес в Министерството на правосъдието той обясни, че готвеният законопроект е в унисон с Конституцията на България, според която главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд имат еднакъв статут, а целта на новите текстове е постигане на подкрепа от европейските ни партньори за отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка“, съобщиха от МП.

Двамата са обсъдили и темата за корупцията по високите етажи на властта, като правосъдният министър е заявил, че „усилията на правителството са свързани с постоянно противодействие, а не са еднократен акт“.

Посланик Хопкинс е благодарила за подробните разяснения и е отбелязала доброто сътрудничество между България и Великобритания във връзка с прилагането на Европейската заповед за арест, законодателството в сферата на сигурността и на домашното насилие, като е подчерта личните усилия на Кирилов при подготовката на промените, свързани със защита срещу домашното насилие.

Двамата са изразили надежда, че България и Великобритания ще продължат доброто си сътрудничество, независимо от развитието по темата „Брекзит“.

5
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Подозирам
Подозирам
16 юли 2019 11:09
Гост

Според мен г-жа Хопкинс е искала с очите си да види що за чудо си имаме за министър на правосъдието. Сега ще прати шифрована грама до Лондон, в която ще настоява Британия по-бързо да се махне от ЕС, където се случват такива чудеса.

Данъкоплатец
Данъкоплатец
15 юли 2019 12:24
Гост

Години наред учтиво ни питат кога ще станем правова държава, а ние години наред се правим на разсеяни и питаме кога ще ни падне мониторингът. Но ето, че и филм вече направиха по темата:
https://offnews.bg/obshtestvo/kadeto-mafiata-si-ima-pravitelstvo-amerikanski-film-za-balgaria-tre-707134.html

Анонимен
Анонимен
12 юли 2019 17:48
Гост

В тази връзка: а Пеевски кога?

Анонимен
Анонимен
12 юли 2019 17:51
Гост

Този докато е под крилото на Цаци, купува медии и се пъчи като герест петел пред тях, ще си вее байряка.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2019 17:47
Гост

Може би нашият министър трябваше да се поинтересува от полезните практики във Великобритания.