Софийският градски съд (СГС) освободи от наказателна отговорност и глоби с 3000 лева националиста Боян Станков-Расате, който миналата година нахлу със свои сподвижници в ЛГБТИ общностния център Rainbow Hub.

Съдът призна Станков за виновен за извършено хулиганство, но го оправда по обвинението, че то е извършено с изключителна дързост, както и че е нанесъл лека телесна повреда на Глория Филипова.

Присъдата не е окончателна и може да бъде атакувана пред Софийския апелативен съд, а по-рано днес в пледоарията си прокуратурата поиска условно наказание за Расате от 2 години затвор с 4-годишен изпитателен срок.

В обясненията си пред съда подсъдимият заяви, че е бил в офиса на фондацията, но отрече да е извършвал непристойни действия. Намеренията му били да вземе участие в срещата там и да си каже мнението, но бил посрещнат грубо.

Нападението над общностния център беше извършено на 30 октомври миналата година – две седмици преди изборите, на които 6798 избиратели (0,25%) поискаха Станков-Расате да е президент.

Обвинението твърди, че той е влязъл в офиса на организацията на столичния бул. „Княз Ал. Дондуков“ със свои сподвижници и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.

След инцидента Глория Филипова от организацията разказа, че имали планирано събитие и на вратата на офиса се почукало и нахлули десетина души. Тя разпознала само Расате, който я ударил в лицето. Свидетелят Васил Василев също потвърди, че Расате е ударил Филипова с юмрук, а върху него съборил шкаф.

След инцидента Расате беше задържан, но съдът го освободи, за да не пречи на кампанията му за президент.

19
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Павлин
Павлин
24 юни 2022 23:52
Гост

Малко са му на хомофоба нагъл. Трябваше и обществено полезен труд да му присъдят – да чисти кофите за смет. Току-виж му дошъл акълът.

Ако беше мъж, най-малкото щеше да се извини за дивашката си проява.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2022 18:46
Гост

Надраскването на паметници е оскверняване на историята, без значение кой, как гледа и оценява отделни събития. Агресията е и вербална, включително когато напълно се отрича друго, различно мнение

Анонимен
Анонимен
24 юни 2022 16:06
Гост

Защо Расате да е извършил хулиганство, а да не е изразявал протест! Защо тинейджър да не е извършил хулиганство, а да изразява протест! В двата случая са изразили явно неуважение към обществото и грубо са нарушили обществения ред, та даже са повредили чуждо имущество. Ами защото, едно е да плямпаш за Расате колко е лош, друго е да съжаляваш Украйна, държавникът на която иска пари и уръжие, за да продължава войната, а не води преговори, за да я спре.

Адвокат
Адвокат
24 юни 2022 16:25
Гост

Вие явно не сте юрист, а активист на „Израждане“ или други „патриоти“. В единия случай няма увреждане нито на предмети, нито на хора и боядисаното се чисти за отрицателно време. В другия случай група агресивни хора влизат неканени в чужд имот, в който увреждат имущество и посягат на хора. Последното е съставомерно по 3 различни състава на НК, но за промитите мозъци, одобряващи войната в Украйна, явно няма нищо противоправно в това да тълкуваш правото както на теб ти е угодно, вкл. да нападнеш чужда държава или имот, но за сметка на това за тях протестите срещу подобно поведение са… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 юни 2022 14:08
Гост

Мале и като се замисля, че и тоя калъф искаше да стане политик.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2022 14:08
Гост

А Марешки няма ли в затвора да влезе?

Срам
Срам
24 юни 2022 21:14
Гост

Колкото и Пеевски.

Demirev
Demirev
24 юни 2022 14:07
Гост

Явно руските напъни да вкарат управляваща партия в Парламента ни започнаха със Сидеров и този ненормалник Расате, но се развиха тотално и в пълен блясък при Копейкин

Анонимен
Анонимен
24 юни 2022 14:08
Гост

Даа, Расате е бъгавата първа версия, от която се пръкна после Копейкин

Спаружко
Спаружко
24 юни 2022 14:06
Гост

Добра работа на прокуратурата

Челингиров
Челингиров
24 юни 2022 14:03
Гост

Еми тъпа работа. Тия трябв да лежат в затвора, защото са страшни умници

Анонимен
Анонимен
24 юни 2022 14:02
Гост

Сидеров, Расате, Копейкин са един дол дренки.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2022 14:01
Гост

И този искаше едно време да консолидира „патриотичния“ вот, но не стана, като Копейкин

Владимиров
Владимиров
24 юни 2022 14:05
Гост

Ама точно младите, които не са си татуирали Левски и свастики, Ботев и Путин на гърдите, са най-големите патриоти. Зщото те комуникират и работят с чужденци, канят ги на гости в България, показват им красотите на страната, те на свой ред разказват на приятели и роднини зад граница. Те са лицето на страната и така трябва да бъде. Те не са ли патриоти? Стига с тия „истинските патриоти“, които редовно са рЕдко тъпи, ограничени и мразят целия свят, защото целия свят е бил български… Глупости.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2022 14:01
Гост

Ненормалник

Simo
Simo
24 юни 2022 21:15
Гост

Пълен!

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
24 юни 2022 13:56
Гост

Ето пример за съдийски толеранс към престъпленията от омраза.

ЛГБТИ
ЛГБТИ
24 юни 2022 13:55
Гост

Ще те тикнем зад решетките! Няма къде идеш!

Песимист
Песимист
24 юни 2022 21:16
Гост

Надали.