Заместник-главният прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов определи като подкрепа на действията на прокуратурата обявените от САЩ българи със санкции по Глобалния закон „Магнитски“.

„Приветстваме нашите партньори, това е открита подкрепа на нашите действия“, каза Сарафов пред БНТ.

От САЩ обявиха вчера, че заради „широкото им участие в корупция в България“, в списъка по „Магнитски“ са включени бившият министър на финансите при ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров при тройната коалиция, бившият зам.-шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов, бившият депутат от БСП и бивш шеф на АЕЦ Иван Генов и шефът на движение „Русофили“ Николай Малинов (списъка виж тук). През юни миналата година Министерството на финансите на САЩ вкара в черния списък за корупция други шестима българи. Това бяха избягалият в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, бившият зам.-шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившият главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов.

От думите на Сарафов стана ясно, че срещу трима от новосанкционираните се водят и неизвестни досега разследвания, като той припомни, че срещу Овчаров и Малинов има висящи дела.

„Срещу още две лица в списъка, които не са сред тези и срещу едно от тези двамата, които вече посочих, също се води наказателно производство, което е в НСлС и не е изключено скоро да повдигнем обвинения и срещу тях“, заяви Сарафов. По думите му, почти всички имена в списъка са познати и на прокуратурата и тя работи по тях.

„Ще проверим отново всички данни за тези лица, ще поискаме данни от ДАНС, МВР, защото корупцията не се разкрива от прокуратурата. Ще възложим отново данъчни проверки и ревизии“, добави Сарафов.

На въпрос защо до момента не е бил обвинен Владислав Горанов, след като обвиняемият бизнесмен Васил Божков разказа, че му е плащал огромни подкупи, за да си гарантира по-ниски такси за хазартната си дейност, зам.-главният прокурор отговори, че споменаването на името от Божков не е достатъчно.

Сарафов коментира и последното разследване в националното следствие, по което бяха повдигнати обвинения на бившия министър на енергетиката в кабинета „Петков“ Александър Николов, заместника му Данаил Николов и ексшефа на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Те бяха обвинени за умишлена безстопанственост и престъпления по служба, защото не са осигурили алтернативни на „Газпром“ доставки на газ, а са купили през посредник от руската страна, но с надценка от 30%. Зам.-главният прокурор подчерта ролята на Йоцов, тъй като посредник е била фирмата, която е ръководил преди да оглави „Булгаргаз“.

„Това се нарича кражба за милиони – нагла, безочлива, арогантна кражба. Представете си, частната фирма, която до вчера е управлявал става посредник и завишава цената с 30% на същата руска газ. Тежък конфликт на интереси. Те имат законово задължение да намерят алтернативна газ. Не са предприели никакви действия по осигуряване на прозрачни тръжни процедури, за да дойдат доставчици на друга газ, а не на руската“, добави Сарафов.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 февруари 2023 10:22
Гост

Доказан идиот, редом до другите Зам. и Главнио идиот.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2023 13:27
Гост

Делото срещу Овч. продължава само защото той иска….а дори и да го признаят за виновен ще замине по давност- така че Сарафов да не манипулира информацията!

Христо Иванов Цачев Кунев Захариев Зарков
Христо Иванов Цачев Кунев Захариев Зарков
12 февруари 2023 20:27
Гост

Но дело има и е факт. И то отдавна. Това, че Овчаров не е осъден е така както повелява Конституцията- невинен до влизане в сила на окочателен съдебне акт. Не вждам как в тотчно този случай да бъде обвиенена прокуратурата, че не е свършиила работа е свършила е, даже и 2 присъди има , но си има и последна инстанция. И все пак трябва да се отчете, че прокуратурат е свършила нещо и то доста отдавана , за да има присъди. Може би проблема е в Парлемента и в министрите на правосъдито Христо, Цецка, Барни Надежда, Янаки, Крум…), че нещо… Покажи целия коментар »

разпускане на поръчковата мафиотска прокуратура
разпускане на поръчковата мафиотска прокуратура
11 февруари 2023 21:37
Гост

Тези oлигофpeни се оляха. Из „прозренията“ на Сийка Милева: „Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа след обявяването на новите санкции по глобалния закон “Магнитски”, свързани и със зловредното руско влияние. Знаете добре, че по отношение на две от санкционираните лица има внесени обвинителни актове. Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции. По отношение на Николай Малинов е внесен обвинителен акт в СГС за шпионаж в полза на Русия.“ „В НСлС се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и на други две санкционирани лица. В този смисъл прокуратурата вижда в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2023 22:23
Гост

Тролетариатът – моля в друг сайт!!!

За съжаление
За съжаление
12 февруари 2023 11:27
Гост

Троловете с каскети доскоро бяха в преПравен свят, но след закриването му плъзнаха тук

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2023 15:30
Гост

На това “милиционерче”, ако акъла му беше толкова голям, колкото и нослето му, щеше да е добре, но уви…

Ицо Мозъка
Ицо Мозъка
12 февруари 2023 0:33
Гост

Абе то на комунистчето Бойкикев Христо да не му е по- малък носа, напротив огромна чушка, а за мозъка е ноторно известно . Лошото е че няма и 1 ден ден юридически опит, а сика да става Главен прокурор

Сийка Йорданова- Гоце Разградски
Сийка Йорданова- Гоце Разградски
13 февруари 2023 1:14
Гост

То пък любимата му разградска Бухта- Безнадеждана да не е юрист, нали я помним с какъв успех вземаше изпитите си „Среден“ (3) ! После когато завърши пак не блесна с някаква нормална юридическа кариера, а в някакъв офис -секраетарка. Аз не сме я срещали по съдебнта палата или дриги съдебни зали??????? Та не виждам с какво е по различна от Барни и Цецката. Еднаково лицеприятни и толкова юристи. Дали е е БезНадежда или Сийка не правя разлика все лигочи

Срамота
Срамота
11 февруари 2023 12:54
Гост

Само ПРИКРИВАтурата не намира доказателства за вината на бушоните на каскетно-тиквената мафия

ПРАВНИ КАЛИНКИ от т.нар дясно и Герб
ПРАВНИ КАЛИНКИ от т.нар дясно и Герб
11 февруари 2023 12:26
Гост

Айде поне този път да погледнем истината ,а тя е че Овчаров, Малинов, са вкарани в съда . А Горанов е разследван . Явно някой местен , койтонподвежда посослството пак не си е свършил рабоата , а се е позовал намеди и феймове и фантазии . Нека когато Бг съд илинпрокуратура са прави да си признаем ,а недатърсим под вола теле. Проблемът е че Христо и неговата Надежда са слабинюристи , каквито са и Крум,Лена,Минчев,Миро Ленин, матей от Дряново, Славов (бутафорен) . Това е проблема, че тези бетер юристи са и бетер политици . Не можаха за толкова годининда родят… Покажи целия коментар »

Защо?
Защо?
11 февруари 2023 14:44
Гост

Защо не ходиш в ПИК с твоите простотии? Все пак тук читателите са интелигентни хора, на които и твоят коментар, и брътвежите на Сарафов не минават

Не се напъвай като Глист на буца
Не се напъвай като Глист на буца
11 февруари 2023 18:24
Гост

Кое e брътвеж, че Христо Иванов и Надежда са слабинки ли, че даже не са помирисвали правна материя, но като чета и ти не си щом се опитваш да лъжеш. Поне тук не е нужно да се подмазваш. Та всички изборени заедно с тях и барабар с гереберските юристи като Цецка, Захариева Барни ни докараха сегашните каши в политическо и след това в правно естество . Правни нихилисти от всички пратии в праламента разни Крумчовци, Лени, Минчевци, Христовци, Слвовци, Ндежди и други агресори

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2023 11:59
Гост

comment image

Каскетен позор
Каскетен позор
11 февруари 2023 11:37
Гост

Абсолютни гьонсурати! Целият свят ги плюе, те викат, че дъжд вали!

Име
Име
11 февруари 2023 11:13
Гост

Как ли се чувстват тези хора. Да дойде САЩ да ни оправя Прокуратурата. В нормалните държави си даваш оставката на минутата.

Тук е абонамент, хваща пътеката и – до пенсия – ама – това-онова – няма това онова.

Просто е мега-батак.

Дано ни провърви, честно, който не е пускал прошение до Прокуратурата, няма да разбере каква е мъка велика това.

При това са се превърнали и в чиновници.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
11 февруари 2023 10:40
Гост

Не знам какво дело има предвид Сарафов, ама аз четох, че Р. Овч драпа делото му да продължи, макар че абсолютната давност е изтекла и не е прекратено само защото той иска да чуе „невинен“ и след това да заведе иск за 200-300 000 лева срещу прокуратурата.

кака сийка
кака сийка
11 февруари 2023 10:23
Гост

Хайде троловете да спрат, че ми писна. Да, това не са доказателства, а твърдения, но дали пък те не почиват на доказателства, а тролчета? Каквото и да пишете по форуми санкциите са за ГЕРБ, ДПС и БСП, а не за друг.

9 000 000 000 лв. за 9 дни…
9 000 000 000 лв. за 9 дни…
11 февруари 2023 10:19
Гост

Това е приносът на ПП за корупцията. „Демократите“ от САЩ пак „след дъжд качулка“. Напъните за импийчмънт на Радев – също:
„„Румен Радев от самото начало, още от първия му мандат, още в предизборната кампания за първия му мандат недвусмислено повтаряше всички опорни точки на Кремъл и това е едно негово системно поведение. Ние не веднъж сме изразявали остро нашата позиция по този въпрос, но за съжаление без резултат. Партии, които се афишират като проевропейски и проатлантически, подкрепиха президента Радев за втори мандат“. /Иван Сотиров/

Промяната / Подмяната
Промяната / Подмяната
11 февруари 2023 10:13
Гост

Масовката на огитпропа си личи по подредбата на обвинените по Магнитски. Някакво по- достоверно инфо дават само в https://bgnes.bg/news/sashch-pusnakha-nov-spis-k-s-s-sanktcionirani-b-lgari-po-magnitski/
Цитирани са някакви мотиви и аргументи, не доказателства. Според тях тежестта на „престъпленията“ няма общо с набиваното ни от медиите.
Изводът обаче е ясен – връща се времето на Луканов и Сорос, „демократът“ от САЩ – „ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 76 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20 ЮЛИ 1990 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО И ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ФОНДАЦИЯ „ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО“.
Връща се времето и на „Ръкуване с перестройката“ от Иван Костов в Работническо Дело от януари 1990г.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2023 10:42
Гост

Я недей да спамиш точно тук

anonymous
anonymous
11 февруари 2023 10:13
Гост

Четем санкциите като дявола Евангелието. Без думи съм! Maybe Geshev is next

111111
111111
11 февруари 2023 10:14
Гост

То тогава пак ще е подкрепа за прокуратурата, ама този път истинска 🤣🤣🤣

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2023 10:08
Гост

Паралелни светове!

OMG
OMG
11 февруари 2023 10:07
Гост

В ден първи след списъка се декларира, че това е подкрепа, а от ден втори започва да се повтаря, че този списък всъщност е едно нищо.

Съботен виц
Съботен виц
11 февруари 2023 10:05
Гост

Ама разбира се! И аз точно си го бях помислил 😀