Шестима са задържани и обвинени за смъртта на 18-те мигранти от Афганистан, открити вчера в камион край Локороско. Чужденците са били наблъскани като в консерва в специален тайник, задушавали са се в продължение на 30 до 60 минути. Това обяви днес заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов на пресконференция. Има арестуван и седми човек, който все още не е привлечен като обвиняем.

Обвиненията са за участие в организирана престъпна група с цел трафик на хора и каналджийство, като сред задържаните е и ръководителят на тази група. Освен него са арестувани шофьорът и неговият спътник, както и други трима участници.

Сарафов заяви, че разследването е показало, че схемата за трафик на хора работи отдавна като месечно са се извършвали по два превоза.

Групата се състояла от шестима души. „Те сами подготвят тайниците, оборудвани с фолио, което да не позволи на рентген да засече топлината. Някои от телата обаче вече не бяха топли“, каза Сарафов.

Групата вземала мигрантите от местност близо до турската граница и превозвала чужденците до места в близост до сръбската граница. Точните локации за вземане и оставяне на мигрантите били изпращани чрез приложението Телеграм. От там мигрантите отпътували за Великобритания, Германия и Франция.

Разплащането ставало по метода Хавала. Всеки мигрант оставял между 5000 и 7000 евро в магазин в Турция, например като парите били разблокирани в момента, в който пристигнел до желаната дестинация. Шофьорите у нас получавали по 100 евро на превозен човек, а ръководителят между 500 и 1000 евро на човек.

 

Вчера около 7-7.30 ч. сутринта шофьорът и спътникът му отишли с камиона в местност в Бургаска област и качили в тайниците 52-ма мигранти – всички мъже на видима възраст между 13 и 35 години. Засега не е ясна тяхната самоличност, тъй като не са разполагали с документи. Те са преминали нашата граница сами, като по думите на Сарафов това можело да стане и със стълба.

Някъде около Траянови врата от каросерията се чул силен шум, но двамата българи не му обърнали внимание. Вече в Локорско чукането се усилило много. Шофьорът и спътникът му разбрали, че има проблем, спрели камиона и проверили какво се случва. Заварили много замаяни мигранти, но също така и починали.

Те са хвърлили всичко, изоставили са камиона и мигрантите и са хукнали за бягат към Бургаско, по-конкретно Каблешково“, каза Борислав Сарафов.

Вече е направена аутопсия на загиналите, която установила, че всичките 18 души са починали от асфикция – липсата на кислород, „свити и наблъскани като в консерва“ със силно ограничени движения на корема и на гръдния кош. Сарафов заяви, че мигрантите са умирали бавно и мъчително – умирали са от 30 до 60 минути.

Заместник-градският прокурор Христо Кръстев уточни и какви са обвиненията като направи уговорката, че всичко може да се промени – както броя на обвинените, така и самите обвинения.

Първият е В.К., който е обвинен, че е създал и ръководил от януари 2022 г. до 17 февруари 2023 г. организираната престъпна група (чл. 321, ал. 3, т. 1 от Наказателния кодекс) за извършване на трафик на хора и каналджийство (чл. 280 и чл. 281 от НК).

Престъпната му дейност е започнала през 1997 г. Излежал е присъда за каналджийство. Той е бил и реалният собственик на камиона, макар в документите да фигурирало друго име.

П.Я. и Т.Т. са обвинени за участие в престъпната група. Първият е осъждан за кражби, но е реабилитиран, а вторият е имал присъди за кражби и за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол.

Четвъртият обвинен за участие в ОПГ е напуснал страната веднага, след като в медиите било съобщено за намерения камион. Зам.-градският прокурор Христо Кръстев заяви, че вече е издадена Европейска заповед за арест, която е разпространена в шенгенската информационна система. Избягалият е с чисто съдебно минало.

Петият и шестият всъщност са шофьорът и спътникът му. Освен че са обвинени за участие в организираната престъпна група, Х.Д. и А.А. са привлечени като обвиняеми и за причиняване на смърт по непредпазливост на 18 души при упражняване на превоз на пътници без лиценз (чл. 123, ал. 3 от НК).

Х.Д. е бил глобяван за управление на автомобил без книжка, а А.А. е бил осъждан за кражби и управление на МПС след употреба на алкохол. Сегашното престъпление е извършил в изпитателния срок на последната му присъда, уточни Христо Кръстев.

А.А. управлявал камиона, а Х.Д. го упътвал, използвайки мобилни приложения. За това получавал 500 лв. на курс.

На пресконференцията присъства и министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, който заяви, че останалите 34 мигранти са в добро състояние като някои от тях вече са освободени от болница.

Преди началото на брифинга главният прокурор Иван Гешев заяви, че България отново е попаднала в международните новини с лошо като по думите му трагедията е в резултат на войната между институциите.

Всичко, което виждаме – организирани престъпни групи за трафик на хора, телефонни измами и какво ли още не са резултат от всичко това. Бих попитал дали някой ще се извини на гражданите, но няма смисъл“, каза Гешев.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Заки
Заки
19 февруари 2023 2:15
Гост

Другарят Гешев вместо да ходи по села и паланки, да вземе да се разходи по границите ни. Е, там няма селски кръчми, но поне може да хване някой друг трафикант.

Чочо
Чочо
19 февруари 2023 2:11
Гост

За кой ли път България отново попада в международните новини с лошо.

Боби
Боби
19 февруари 2023 2:12
Гост

Гешев пак си изми ръцете с войната между институциите.

Трифон
Трифон
19 февруари 2023 2:06
Гост

Бавна и мъчителна смърт! Тези трябва да ги лежат до живот.

Филип
Филип
19 февруари 2023 2:01
Гост

Пълна трагедия!

oleee
oleee
18 февруари 2023 19:13
Гост

Ужас е това, което се е случило. И има малки деца

9876
9876
18 февруари 2023 19:11
Гост

Негодници

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:11
Гост

А знаете ли колко много други канала има. Ама не ги хващат, защото няма починали. За тях скромно мълчат

Щерев
Щерев
19 февруари 2023 2:07
Гост

При тази ни прикриватура…

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:10
Гост

Прокуратурата ще използва всеки повод, и най-драматичния, за да се изкара големият стожер на справедливост. Това е наглост

Васил Петков
Васил Петков
18 февруари 2023 19:12
Гост

Не се свенят пред нищо, само това ще кажа

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:10
Гост

Разкрили са, защото шофьорите са пропели от страх. Иначе щяха още да се бъхтанят

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:02
Гост

Гешев пак надмина себе си. Какъв провал, какво чудо, че нямало спецпрокуратура и това го показвали данните за деветте месеца на 2022 г. Алоооо, господине, спецпрокуратурата не съществува от 28 юли 2022 г. Август е съдебната ваканция и реално остава един септември, през който също много магистрати са в отпуск. Не виждам на база на какви данни пак се жалва. Всъщност не се жалва, а манипулира и спекулира. Това прави

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:04
Гост

Според мен пък признава, че спецпрокурорите са мързелували и само са чакали законодателните промени.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:02
Гост

Борислав, драги ми, милиционерски възпитанико, кога стана толкова загрижен за работата си и задълженията си, а и за човешката справедливост въобще? Кой те кротна? Преди беше звяр- тормозеше колегите, нареждаше им, отнасяше се с тях като с б…ци. Браво, браво. Гешев явно те е превъзпитал.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 18:43
Гост

Безсрамници. На гърба на тази трагедия да си правят пиар