Адвокат Илия Янев, който е и бивш председател на Районния съд в Сандански, вече е подсъдим за данъчни измами. От Специализираната прокуратура съобщиха, че са внесли в съда обвинителния акт срещу Янев и още двама души. Бившият съдия е обвинен, че е ръководил престъпна група, извършила данъчни измами за близо 650 000 лева.

Преди две години Илия Янев беше арестуван в София, като по същото време акция имаше и в ромската махала в Сандански, където беше претърсена къщата на лидера на местната общност Тони Ангелов. През есента на миналата година прокуратурата повдигна обвинения на Янев и на двама участници в престъпната група, която според обвинението е ръководил бившият съдия.

Според разследващите групата е създадена през октомври 2010 г. и е действала в цялата страна, но най-вече в Сандански, Благоевград и София. Преди това Янев и един от участниците били съсобственици и управлявали фирма за „търговия с разнообразни стоки“. Основната дейност на дружеството била обаче придобиване и отдаване под наем на имоти в Сандански и София. След като оборотите рязко скочили, двамата съдружници решили да не плащат ДДС, като започнали да правят фиктивни сделки с т.нар. кухи фирми на „липсващи търговци“.

По инициатива на адвокат Янев за кратко били регистрирани над 10 такива фирми, чиито „собственици“ и „управители“ най-често ставали лица от ромски произход срещу дребни възнаграждения, посочват от прокуратурата. Той лично поставял задачите на участниците в групата, решавал каква фирма и кога да се регистрира, кой да е пълномощник, кога да се включи в схемата, до кога да се използва и т.н.

Участниците си имали и строго определени функции. Единият получавал задачите от Янев и казвал на счетоводителите кога какви фактури, за какви услуги да издадат, за кои лица да изготвят трудови договори от името на фирмите „бушони“. Другият придружавал подставените лица до нотариус за заверка на документи за учредяване или придобиване на фирмите, предавал им за подпис документи, с които да се симулира търговска дейност, придружавал ги до банки за откриване на сметки и за финансови операции, за което им давал по 40-50 лева.

8
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
иван_адвокат
иван_адвокат
27 юли 2018 7:12
Гост

Това ДДС е някакво кабинетно творение, но както и да е.
Но проблем има в доходите на хората, ако изкарват пари, няма да крадат.
Циганите са за две цигари са съгласни на всичко. Има бедни хора, гладни, почти на белтъчно ниво умиращи. Един необятен концлагер. Какво мислите, че ще случи когато няма храна. Точно това.

Соня
Соня
25 юли 2018 16:59
Гост

И циганите са голяма напаст. Като осъдят няколко такива собственици-фантоми и то ефективно, нещата ще се оправят.

5-ко
5-ко
25 юли 2018 17:04
Гост

Глупости! Те не са един или двама. Виждала ли си черните списъци на тези фирми- тарикати? Много са.

Гергана
Гергана
26 юли 2018 5:23
Гост

Този бивш съдия е много добре познат на санданчани. Той притежава бившите кина в Сандански и Благоевград. Говорим за апетитни имоти в централната част, които се дават под наем на заведения, офиси, банки. Има построени магазини Билла на терени притежавани от него, шестетажна сграда на „Стефан Стамболийски“ 1, Благоевград. Бившият ДАП на Сандански със земя от 6 дка е пак негова. Въпросът е дали осъждането на няколко цигани ще реши проблема с годините безхаберие от страна на държавата в ограбването на страната ни. Защото такива като него има много. Би трябвало да се провери кой е позволил обществени имоти да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 юли 2018 16:55
Гост

Класическа схема с укриване на ДДС. Само, че си правят сметката без кръчмар.

Минувач
Минувач
25 юли 2018 16:47
Гост

Адвокатът-бивш съдия е достатъчно печен, за да се измъкне и този път. Добре е, че делото ще е в София, защото на негов терен – никакъв шанс да бъде осъден.

Възмутен
Възмутен
25 юли 2018 16:51
Гост

И тук не се знае дали няма да извади връзки. Те в това отношение като опре ножа до кокала са изключително солидарни.

Петре
Петре
25 юли 2018 16:39
Гост

Тези бивши съдии се оказаха големи спецове по данъчните измами (виж съдийката, която се укри). Имам чувството, че доста хора влизат в съдебната система, само за да изучат схемите и после да ги прилагат в цивилния живот.