„Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста“.

„Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил.“

Това са само една част от заканите, които бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е отправял към бизнесмен от Добрич преди седем години. За тях съобщи днес Специализираната прокуратура, която е прецизирала обвинението за изнудване срещу Мартинов.

Той ще отговаря за това, че в периода от януари 2012 г. до януари 2013 г. с цел да набави за себе си имотна облага, чрез закани, е принудил бизнесмен да предостави четири тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и също толкова телешка пастърма. С това Мартинов е причинил значителни имуществени вреди общо за 36 168.20 лева на бизнесмена А.П.П. Предвиденото наказание е от 5 до 15 години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация до 1/2 от имуществото.

Бившият депутат от ГЕРБ отправял и други закани към човека: „Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджукът да е пак хубав като предишния суждук. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба“ и „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник“.

През юли 2017 г. срещу Живко Мартинов бяха повдигнати шест обвинения – закана за убийство, изнудване, принуда, лично укривателство и натиск върху полицейски шефове.

Впоследствие прокуратурата се отказа от обвинението за закана за убийство към общински съветник, към когото Мартинов се обърнал с думите „Спри да се занимаваш със зърно и с мене, защото ще те изчистя“ и „Трябваше да изчистя и теб и семейството ти“. Според държавното обвинение заканата не е предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит.

Фокусът обаче попадна на обвинението за изнудване, защото бившият депутат от ГЕРБ искал деликатесите от името на премиера Бойко Борисов.

От спецпрокуратурата днес уточниха, че Мартинов е бил призован днес, за да му бъде предявено прецизираното обвинение. Но той представил болничен лист до 15 януари. Затова той ще трябва да се яви в СП на 16 януари.

Бившият депутат от ГЕРБ е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

От прокуратурата казват, че в най-кратки срокове обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд.

Освен Мартинов, по делото са обвинени и бившата вече шефка на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова, екс началникът на полицията в Добрич Веселин Колев и хотелиерът Петър Малджиев.

Брайкова ще отговаря за това, че на 13 юли 2017 г., за да причини вреда на собственик на фирма, издала заповед за спиране на негов обект. Пострадалият бизнесмен е Кирил Костов, който е човекът, подал в прокуратурата сигнала срещу Живко Мартинов и е свидетел по делото срещу него.

Веселин Колев – за закани за убийство към основния свидетел по делото, искал човекът да се откаже от показанията си, за принуда на полицаи и за склоняване на вещи лица да дадат невярно заключение.

Малджиев също е обвинен в закана за убийство на двама свидетели срещу Мартинов, а трети бил заплашен със саморазправа, ако не си оттегли показанията срещу бившия депутат.

На 27 декември спецпрокуратурата взе мерки за незабавна защита чрез осигуряване на лична физическа охрана на свидетел по делото срещу Мартинов. Държавното обвинение разпореди на МВР да охранява денонощно свидетеля и членовете на семейството му, защото са „налице основания да се предполага, че са застрашени във връзка с наказателното производство – в резултат от свидетелстването му може да възникне реална опасност за живота и здравето му, на неговите съпруга и низходящи“.

Името на свидетеля не бе съобщено, но няколко дни по-рано Кирил Костов съобщи, че му е подпален автомобилът и свърза това събитие с делото срещу Мартинов.

Разследването срещу депутата от ДПС Димитър Аврамов също приключи

Делото срещу друг бивш депутат от ГЕРБ, а сега народен представител от ДПС, се очаква скоро също да влезе в съда. Специализираната прокуратура е прецизирала и обвинението за търговия с влияние срещу Димитър Аврамов. Делото срещу него е от почти седем години.

Според държавното обвинение през юли 2012 г. Аврамов, в съучастие с бившия общински съветник от Плевен Методи Петков и В.Ц.Ч., е поискал 220 000 лева от бизнесмена Светослав Илчовски, но приел 100 000 лева, поискал и правото да ползва земеделска земя в Монтанско. Срещу това Аврамов щял да упражни влияние върху директорката на Областната дирекция „Земеделие“ Зорница Александрова във връзка със земи, за които се отпускат субсидии. Депутатът твърдял, че тя е негов човек и ще уреди проблемите на бизнесмена.

Светослав Илчовски бил арендатор на земеделски земи в Монтанско. С други фирми имали сключено споразумение за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като споразумението не било официално регистрирано в Областната дирекция „Земеделие“ в Монтана, законът задължавал шефката на дирекцията да издаде заповед за служебно разпределение на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга фирма, която тръгнала да събира продукцията на бизнесмена. Намесила се полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В спора се намесва и Димитър Аврамов, който срещу пари и земи, обещал на Илчовски да уреди проблема.

Наред с това депутатът казал, че ще упражни влияние и върху началника на РПУ в Монтана Даниел Псалтиров за осигуряване на полицейска охрана и достъп до земите, обработвани от фирмата на Илчовски, по време на жътвата на реколтата от рапица.

Аврамов бе арестуван през юли 2012 г. По онова време той бе депутат от ГЕРБ, но след задържането веднага бе изключен.

През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения.

През 2017 г. обаче Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. Главният прокурор поиска имунитета му, а той доброволно се отказа от него.

Миналата година пък стана ясно, че делото отново в прокуратурата, този път в специализираната.

Сега предстои внасяне на обвинителния акт срещу Аврамов и двамата му съучастници в Специализирания наказателен съд.

6
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Диди
Диди
11 януари 2019 11:00
Гост

Кирил Костов добре е подал сигнал в прокуратурата, но това дано да помогне за справедлива присъда.

Човек
Човек
11 януари 2019 10:55
Гост

Дано това разследване и делото да стигнат докрай и да има справедлива присъда. Иначе е ясно, че Мартинов е с чисто съдебно минало и ако си признае и отиде на съкратен процес, ще се отърве с условна присъда.

Гражданин
Гражданин
11 януари 2019 10:58
Гост

както всички досега политици от малко по-едър калибър. Не казвам да се прекалява като в Румъния, но е крайно време някой да влезе в затвора, пък било то и за 1 година.

Трагедия
Трагедия
11 януари 2019 10:55
Гост

За съжаление Живко Мартинов не е първият корумпиран депутат. Тъжна картинка-доживяхме да си плащаме, за да оцелее бизнеса ни.

Джаро
Джаро
11 януари 2019 10:57
Гост

Трудно ще се пребориш с шефка на дирекция и началник на полиция, под крилото на депутат.

Иван
Иван
11 януари 2019 10:53
Гост

Това е нивото, това е езикът, това са методите на всички управляващи в провинцията – местните самозабравили се и преяли с власт велможи.