Бившият депутат от ГЕРБ в Добрич Живко Мартинов е осъден условно за това, че е изнудвал бизнесмен да му даде един тон суров суджук, който уж бил за премиера Бойко Борисов.

Съдията от специализирания наказателен съд Мария Кавракова обаче го оправда по обвинението, че принудил предприемача Антон Проданов да му даде и 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма.

Присъдата на Мартинов е две години затвор условно с четири години изпитателен срок.

Всъщност бившият депутат е осъден за първата, според прокуратурата, доставка на един тон суджук. При нея Мартинов казал на Проданов, че е за „високи хора“ в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса, и че когато реши, може да го вкара и в ареста. Последвало искане за нова доставка на тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин.

„Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния“, казал Мартинов на Проданов и пак го заплашил: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба“. Следват и други заплахи: „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник. Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил“.

Съдия Кавракова обясни, че осъжда Мартинов за първия тон суджук, защото за него има и други показания освен тези на пострадалия Проданов.

Освен това заради условната присъда тя промени мярката на бившия депутат от 20 000 лв. гаранция на подписка, но остави забраната му да напуска страната.

„Налице са многобройни смекчаващи вината обстоятелства по отношение на Живко Мартинов. Деянието е извършено преди почти 10 години, а той е с безупречно процесуално поведение, неосъждан е и е оказвал съдействие до момента. Всичко това трябва да намери отражение в мотивите на присъдата“, обясни накратко съдията защо наказанието не е ефективно и каза, че обяви мотивите си до 60 дни.

След като чуха присъдата Живко Мартинов и адвокатът му Христо Ботев заявиха, че ще я обжалват. „Присъствах на смехотворен фарс“, така Мартинов коментира делото. Той заяви, че основният свидетел в процеса Антон Проданов е „момче, което е осъждано за ДДС измами и палежи на коли“. „Казва, че съм взел 4 тона суджук, а аз не съм ги и виждал. Как да вземеш от умрял писмо. Момчето няма нищо общо с бизнеса, само с незаконни дейности“, каза Мартинов.

Адвокат Христо Ботев определи присъдата така: „Хем да е осъден, хем да не е в затвора“. Защитникът каза още, че суджук не е намерен. „Четири тона са се изпарили някъде. Премиерът има високо кръвно, значи суджукът не е за него“, заяви той и заключи, че ще обжалват присъдата „на всички инстанции“.

Първоначално прокуратурата повдигна на Мартинов шест обвинения. Освен за изнудване чрез принуда, той беше обвинен за закана с убийство, лично укривателство и престъпление срещу реда на управление. В началото на разследването прокуратурата съобщи, че депутатът е изнудвал не само за доставка на месни деликатеси, но за обзавеждане на офиса на ГЕРБ в Добрич с мека мебел, за монтирането там на климатична стена, както и за техника за видеонаблюдение, която след това обаче отишла в личния му търговски офис. Отделно от това, Мартинов беше обвинен, че опитал да окаже натиск върху МВР и окръжния прокурор на Добрич, за да бъде оневинен бившият зам.-министър на финансите от НДСВ Красимир Катев, който преди 7 години причини катастрофа в Добрич с двама загинали.

През 2018 г. прокуратурата се отказа от обвинението за закана с убийство към бизнесмен, защото тя не предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит. Става дума за случай от декември 2011 г., когато Мартинов е бил общински съветник и заплашил бизнесмен с думите: „Спри да се занимаваш със зърно и с мене, защото ще те изчистя“ и „Трябваше да изчистя и теб и семейството ти“. По същото време в Добрич бившият полицай Кирил Костов и член на общинското ръководство на ГЕРБ напусна партията заради „корупционно каре“ в града, което източвало пари и изнудвало местния бизнес. Сред посочените тогава е Мартинов, а разследването срещу него тръгна пак след сигнал на Костов.

26
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
21 юли 2020 17:56
Гост

Добре де, що само судужук – ми нещо салатка,кьопалу? От тоз суджук ще се запече

юрист, симпатизант на ГЕРБ
юрист, симпатизант на ГЕРБ
21 юли 2020 16:37
Гост

Биваше да е ефективна присъдата, че да яде ромски суджук на килограм.. Ама те и в затвора се уреждат копелетата. Значи освен за ефективни присъди трябва да настояваме и за премахване на сегрегацията в затворите, за да има наистина наказание и евентуално превъзпитание.

Filipa
Filipa
21 юли 2020 15:06
Гост

Манталитет на лидера. Той така прави да иска някакви неща от бизнеса. Защо трябва да искаш неща от бизнеса не разбирам

Бобчевски
Бобчевски
21 юли 2020 15:05
Гост

От депутатите на Герб какво да чакаш друго. Това са си елементарни хора. Интересуват се от базисни за човека неща. Някой ще каже, че няма и какво повече да се иска от тях, че това е правилно, но за мен не е

колега
колега
21 юли 2020 14:59
Гост

Лекс бг, както винаги- в целта. Развеселихте ме:)

Веско
Веско
21 юли 2020 15:41
Гост

На пръв поглед-да. Обаче ако погледнем тъжната статистика…

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 14:50
Гост

Ма то като му видиш тиквата само и ти става ясно що за стока е този господин дебилен.

Геро
Геро
21 юли 2020 14:41
Гост

Явно Бойко не обича пастърма, а е фен на суджука.

Банкер
Банкер
21 юли 2020 14:42
Гост

Ленторезът е фен на финикийските знаци.

Меркан Тил
Меркан Тил
21 юли 2020 14:43
Гост

Че кой не е.

Дима
Дима
21 юли 2020 14:40
Гост

Какво ме занимавате с нещо си от преди 10 години. Вижте сегашните ни хрантутници в политиката как крадат безочливо.

Ставри
Ставри
21 юли 2020 14:37
Гост

Този си е за ефективна присъда.

Zero
Zero
21 юли 2020 14:38
Гост

Какво очакваш от спецсъдилищата. Обществена тайна е под чия опека са.

Ananieva
Ananieva
21 юли 2020 14:36
Гост

Направо не е за вярване. Направо не е

Филип
Филип
21 юли 2020 14:36
Гост

Поредната маша на Боко.

Фердинанд
Фердинанд
21 юли 2020 14:36
Гост

От Добрич какво да чакаш? Самият факт, че избраха сегашния кмет за 2ри мандат, а града е под вскякаква критика… плащаше на някакви хора да му събират гласове.

Харизанов
Харизанов
21 юли 2020 14:35
Гост

Вижте какво. В Добрич не се славят с голям интелект. Пример за това, е че си избраха дебилния кмет шушумига от миналия мандат, дето и едно копче не е сложил в града.

Пинокио
Пинокио
22 юли 2020 0:25
Гост

За съжаление не е само там. Образованието ни е под всякаква критика. А всеки знае, че прост народ се управлява най лесно.

Боби Босов
Боби Босов
21 юли 2020 14:35
Гост

А 100 дамаджани ракия не е ли поискал?

Вяра
Вяра
22 юли 2020 0:21
Гост

Мисля, че предпочита уиски.

Емил
Емил
21 юли 2020 14:35
Гост

Егати тъпира. Е това са ни депутатите. За ядене мислят и пиене.

Temelko
Temelko
21 юли 2020 14:34
Гост

Тъничко е искал да мине. Тъничко. Можел е още да иска.

Ристевски
Ристевски
21 юли 2020 14:34
Гост

Е звучи ганьовски, но релано 30 кила филе елена, дето килото върви над 20 лв си сметнете кви пари са

Englishman
Englishman
21 юли 2020 14:33
Гост

тази новина трябва да пускате в раздел „комедия“. Как може този да е толкова дебилен?

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 14:33
Гост

Все бивши депутати бе.

Вервайте ми
Вервайте ми
21 юли 2020 14:47
Гост

Настоящите, особено от ГРОБ са ни чисти като сълза.