Бившият директор на „Топлофикация“-София Валентин Димитров се отказа от адвоката си, защото нямал пари. Това стана ясно днес в началото на заседанието на Софийския градски съд по делото за длъжностно присвояване на 4.5 млн. лева срещу Димитров.

Пред съда той обясни, че не може вече да ползва услугите на досегашния си адвокат Венцислав Дудоленски, защото от 2006 г. насам неговите сметки и тези на съпругата му са блокирани и няма как да плати хонорара му. Димитров помоли съда да му назначи служебен защитник.

Съдията по делото Величка Цанова бе лаконична. Тя изрази само надежда Димитров да не шиканира процеса и определи нова дата за заседанието – на 30 март. Същевременно ще бъде изпратено писмо до Софийската адвокатска колегия с молба да бъде определен служебен защитник на бившия шеф на столичното парно.

Димитров е обвинен в длъжностно присвояване на близо 4.5 млн. лева от „Топлофикация“, в което помагачи са му били Лина Абланска и шефката на фирма „Шибър“ Мая Стоилова. Според прокуратурата присвояването е ставало като парите от „Топлофикация“ са превеждани на „Шибър“ в нарушение на Закона за обществените поръчки, сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части. За да обоснове завишените цени, на които са плащани изделията, прокуратурата се позовава на комплексна счетоводна, финансова и техническа експертиза за средните цени на тези продукти. Общо платените пари на „Шибър“ за продукцията били 11.774 млн. лева, докато според заключението на експертите средната им цена е била 7.349 млн. лева. Според защитата пък не може стойността на присвоено имущество да се доказва с експертиза, тъй като тя „не е доказателствено средство и не възпроизвежда факти“.

Освен това дело, срещу Димитров има още едно висящо – за пране на пари на 12 млн. лв. и за укриването на 2 млн. лв. данъци. Освен него подсъдима за укриване на 200 000 лв. данъци бе и майка му – Цеца Димитрова, но делото срещу нея беше прекратено след смъртта ѝ през 2011 г. То все още не е приключено на първа инстанция.

На 8 февруари, само преди осем дни, Димитров излезе от затвора пък, където изтърпя 3-годишна присъда за безстопанственост. Той беше в затвора от 20 ноември 2015 г. Тогава беше окончателно осъден на 3 години затвор, след като беше признат за виновен, че е разпилял имущество на „Топлофикация“ за над 320 000 лева, похарчени за луксозни стоки като джет, джакузи, огромни количества захарни изделия, скъпи сирена, алкохол, различни аксесоари, лекарства, хранителни добавки и др. През лятото на миналата година той поиска предсрочно освобождаване, но съдът му отказа, въпреки че работи в затвора, получавал е награди, имал е примерно поведение и нисък риск от рецидив.

В края на миналия месец пък той беше окончателно оправдан по четвърто дело срещу него – за валутни престъпления. По него прокуратурата го обвиняваше, че от 1999 г. до 2003 г. в Австрия е извършвал финансови сделки в нарушение на валутното ни законодателство, като предоставените от него кредити и извършените сделки с ценни книжа са за общо близо 6 млн. лева. Другото му обвинение беше, че е нарушил валутните закони и като  управител на фирма „Про Марк“ ЕООД не е декларирал пред БНБ множество сделки за над 16 млн. лв. Промяна в законодателството декриминализира извършеното от Димитров и в края на делото прокуратурата също отказа да поддържа обвиненията.

 

4
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 февруари 2018 17:47
Гост

Ха, ха, ха… кога яде синьото сирене, не рева

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2018 15:44
Гост

Да го ожалиш. А когато си кисна г..еца в джакузито, лошо ли ти беше

доктора
доктора
16 февруари 2018 14:12
Гост

Хич не ми е жал…

pesho
pesho
16 февруари 2018 14:02
Гост

Razsipaha go, ot djakuzito – v zatwora