Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Мария Кузманова е пожелала да влезе в следващия състав на Комисията за атестирането и конкурсите към Съдийската колегия. Наред с нея още петима магистрати са подали заявления за участие, съобщиха от Върховния касационен  съд. Срокът за подаване на документи изтече на 9 юли.

Според правилата за работата на КАК в нея участват 10 магистрати, избрани от Пленума на ВКС, като петима от тях трябва да са граждански, четирима – наказателни и един да е със специализация в търговското право.

Освен Кузманова, която в момента е граждански съдия в Софийския градски съд, документи са подали и Женя Димитрова (ОС-Варна, търговска материя), Веселка Узунова (ОС-Бургас, гражданска материя), Янита Бозаджиева (ОС-София, наказателна материя), Радка Дражева-Първанова (ОС-Сливен, наказателна материя) и Иво Харамлийски (ОС-Благоевград, наказателна материя).

Така сега се търсят още трима граждански и един наказателни съдии.

Пленумът на Върховния административен съд пък на свой ред избира трима магистрати.

Отделно в комисията влизат и петима членове на Съдийската колегия.

Мандатът на членовете на КАК е една година с възможност за повторно избиране.

В публикувания за обществено обсъждане проект за промени на Закона за съдебната власт се предлага членовете на комисията от професионалната квота да извършват само атестиране и да не се откъсват за постоянно от работата си като съдии, а да работят с намалена натовареност.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Радвам се
Радвам се
15 юли 2019 16:28
Гост

Една добра новина. На КАК наистина ѝ трябват отговорни и обективни членове, които да си вършат работата съвестно, па макар и за една година само.

...
...
11 юли 2019 18:23
Гост

Кузманова е кандидат за всичко, само не и да гледа и пише дела (то не че я бива).

Анонимен
Анонимен
10 юли 2019 16:15
Гост

При това положение тези шест са влезнали от раз.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2019 16:13
Гост

Няма много желаещи за членове на КАК нещо.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2019 16:14
Гост

Естествено, работата не е от най-приятните.