Бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев е окончателно оправдан по обвиненията в престъпления срещу правосъдието. Делото срещу него приключи, след като при повторното му разглеждане Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила оправдателната присъда.

Радев беше обвинен преди 4 години, че е склонявал подчинената му прокурорка Снежана Георгиева-Блажева да не поддържа искане за увеличаване на наказанието на осъдения Ивайло Ячков. Радев е бил наблюдаващ прокурор по дело срещу Ячков за пране на пари, по което той се признал за виновен и било сключено споразумение за ефективна присъда. Според прокуратурата, Радев поискал при групирането на наказанията на Ячков да не бъде увеличавано общото наказание, защото бил обещал това на адвоката на осъдения. След това Радев се срещнал и с окръжния съдия от Плевен Калоян Гергов, за да го склони да не увеличава наказанието на Ячков.

През юни 2016 г. съдия Даниела Борисова от градския съд оправда напълно Радев, а година по-късно и апелативните съдии потвърдиха присъдата. След това обаче върховните съдии върнаха делото на Софийския апелативен съд (САС), тъй като приеха, че решението му било взето от незаконен състав. Поводът беше, че решението на САС е постановено на 22 март 2017 г., а участващият в състава съдия Алексей Трифонов не го е подписал, защото на 7 март беше освободен от длъжност, за да стане зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Тогава ВКС прие още, че и двете инстанции неправилно не са се доверили на показанията на прокурор Блажева заради влошените ѝ отношения с Радев. Ставаше дума за това, че когато през 2011 г. той е избран за окръжен прокурор на Плевен, Блажева също е била кандидат за поста, а след избора той не я взел в екипа си. Тезата на Иво Радев е, че е бил натопен от завистливи колеги, докато тогава ВКС подчерта, че е минало много време от избора, за да бъде това сериозен аргумент.

И при повторното разглеждане на делото обаче апелативният съд е оправдал Радев. Според САС твърденията на Блажева не са подкрепени от други доказателства, а обясненията на подсъдимия Радев не били опровергани. Апелативният съд е приел, че и съдия Гергов не е бил склоняван от Радев да не увеличава наказанието на осъдения.

Прокуратурата е протестирала оправдателната присъда, защото апелативните съдии не са допуснали нов разпит на Гергов за изясняване на детайли и съществени противоречия относно обвинението, свързано с него. Според ВКС обаче не става ясно какво точно ще бъде изяснявано, след като самата прокуратура е заявила на следващо място в протеста си, че първоначалните показаният на Гергов допълват тези на Блажева.

Върховните съдии Красимир Харалампиев (председател на състава), Блага Иванова и Даниела Атанасова (докладчик) пишат, че САС не е допуснал нарушения при анализа и оценката на доказателствата, а изводите му са правилни.

В решението си ВКС припомня, че склоняването изисква извършителят да действа с пряк умисъл – съзнателно да мотивира, чрез убеждаване, съветване, обещаване на облага длъжностното лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването.

„В контекста на изложеното правилно въззивната инстанция е приела, че данните по делото и по-точно тези от проведения между подсъдимия и свидетеля Гергов разговор не установяват Радев да е отправял искане, увещание или по друг начин да е мотивирал свидетеля Гергов да наруши своето вътрешно убеждение при вземането на решение“, пише в решението на ВКС.

В него върховните съдии казват, че не приемат за правилни всички разсъждения на втората инстанция относно границите, които трябва да си поставят магистратите, когато обсъждат конкретни казуси, какъвто е бил и случаят с Радев и Гергов.

„Това обаче не изключва възможността при провеждането на професионални разговор между колеги, да бъде коментирана правна проблематика, но само в принципен аспект, без това да се отразява на формиране на вътрешното убеждение на магистратите и да рефлектира при вземане на решения по конкретни казуси“, заявяват върховните съдии и подчертават, че двамата се познават от дълги години, работили са и в един кабинет, когато Гергов е бил прокурор, а в случая са говорили, след като се срещнали случайно в коридора на окръжния съд.

По делото са били приложени и специални разузнавателни средства, а ВКС казва, че съдържанието на разговора между двамата магистрати не показва да е имало каквото и да е въздействие от страна на Радев.

„Този извод не търпи промяна и от заявеното от свидетеля, че не си спомня дали е споменал на Блажева, че Радев е искал от него да не прилага чл.24 от НК… Нещо повече самата свидетелка Блажева не твърди Гергов да ѝ е съобщавал за отправено към него искане“, допълват върховните съдии.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Онзи
Онзи
10 август 2019 8:53
Гост

Да попитам по-взрастните простосмъртни- можеше ли 70-80те години да си кръстите детето Иво ? За ДС кадри не важи въпрос…

Несъгласен
Несъгласен
09 август 2019 11:17
Гост

Доста изсмукани от пръстите мотиви, бих казал.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 23:43
Гост

Ама кой ще му го изплаща ?
Снежана Георгиева ли, или всички ние ?

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 17:42
Гост

Има нещо гнило в Дания.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 17:40
Гост

Това решение на ВКС ме разочарова много.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 17:32
Гост

Очакван финал

Petar
Petar
08 август 2019 17:34
Гост

Едва ли ще е финал, сега очаквам Радев да потърси и да получи тлъсто обезщетение.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 22:21
Гост

В пълното си право е.