Бившият пътен полицай Сашо Тръпков, който преди 5 години беше заснет в центъра на София да получава подкуп от 20 лева от шофьор, е окончателно осъден.

Това стана ясно от решението на Върховния касационен съд (ВКС), който остави без разглеждане жалбата на Тръпков и адвоката му срещу условната присъда на бившия катаджия от 3 години затвор.

В мотивите си да не разгледа жалбата, ВКС посочва, че тя е бланкетна и в нея не са били посочени никакви касационния основания, а едва след изтичане на срока за подаването ѝ, защитникът представил допълнения в опит да посочи някакви основания.

ВКС подчертава още, че в подадената жалба няма никакви конкретни оплаквания и тя не дава възможност да се провери основателността на общо изразеното недоволство от решението на апелативния съд.

„Твърдението, че атакуваното въззивно съдебно решение е неправилно и отправената молба то да бъде отменено не може да обоснове задължение на касационната инстанция да направи цялостен негов преглед и да провери законосъобразността му при липса на посочени конкретни нарушения“, пишат върховните съдии.

През есента на 2014 г. Тръпков беше заснет с любителска камера в София да взема подкупи от шофьори. Разпространеното след това видео показваше момент, в който Тръпков получава 20 лева от водач на автомобил. В хода на делото стана ясно, че шофьорът е Пенчо Иванов, който каза пред съда, че Тръпков го спрял за шофиране без колан и отнемане на предимство. Катаджията казал, че нарушенията са сериозни и може да се стигне до отнемане на книжка, на което мъжът отвърнал, че много бърза. „Като бързаш много, дай една двайсетачка и бегай“, отговорил Тръпков и Иванов подал банкнотата през прозореца на автомобила, а Тръпков я смачкал в ръка и я прибрал.

Видеото беше заснето от студента Димитър Димитров, който наблюдавал от дома си случката и започнал да снима с телефон. През социални мрежи и медии, кадрите достигнаха до ръководството на МВР и Тръпков беше уволнен преди да започне делото срещу него.

След 4 години делото приключи на първа инстанция, като съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд (СГС) призна Тръпков за виновен за два случая на взет подкуп и за извършено документно престъпление. Другият подкуп бил от 10 лева, за да не състави Тръпков акт или фиш на друг шофьор без колан.

Обвинението за документно престъпление е за това, че в същия ден написал фиш, в който вместо да санкционира шофьор, който говорел по мобилен телефон, Тръпков написал в документа, че нарушителят е пешеходец, който пресичал неправилно. По този начин, вместо на нарушителя да бъде наложена глоба от 50 лева, шофьорът бил санкциониран само с 20 лева, защото извършеното от него нарушение било квалифицирано от Тръпков като „маловажен случай“.

17
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
наблюдател
наблюдател
14 ноември 2019 15:18
Гост

За кокошка няма прошка. За вълк обаче може.

Тъй е
Тъй е
14 ноември 2019 16:03
Гост

Така, така. Христо Бисеров, Ковачки, Пеевски, всички са невинни. Тръпков за 20 лв. остана безработен и осъден.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 7:03
Гост

Не са само тези 20 лв.

Шофьор
Шофьор
14 ноември 2019 14:11
Гост

Не с любителски камери! Полицаите трябва да спират шофьорите пред камерите, които засичат нарушителите за превишена скорост, за да се вижда ясно как прибират рушвети. Защото после на водачите на МПС се налагат глоби, а блюстителите на реда заработват чрез рекет.

Неплащащ
Неплащащ
14 ноември 2019 14:30
Гост

Сега нали уж снимат всичко?

Наивитет
Наивитет
14 ноември 2019 16:06
Гост

Нищо не снимат. Патрулката къде е спрямо автомобила? Може да е от другатастрана на шосето даже. Какво ще снимат от там?

Как ще ги стигнем...
Как ще ги стигнем...
14 ноември 2019 16:04
Гост

Както е в Щатите. Тук обаче няма воля.

Колега
Колега
14 ноември 2019 14:05
Гост

Адвокатът му го провали с жалбата без никакви касационни основания. Айде, този полицай, толкова разбира, обаче юрист да се издъни така.

Икономист
Икономист
14 ноември 2019 16:07
Гост

За 20 лв. подкуп такъв адвокат имаш. Като крадеш милиони, имаш добър адвокат и си чист като сълза.

Капка по капка...
Капка по капка...
14 ноември 2019 14:02
Гост

Тръпков изтръпна. И то само за 20 лева. Ама то от от тук, от там по 20 и се събират.

Чак пък
Чак пък
14 ноември 2019 14:10
Гост

Колко пък да е изтръпнал…

Папакочев
Папакочев
14 ноември 2019 14:17
Гост

Условна присъда. Все пак е нещо. Сега сигурно ще развие фобия от камери.

Хммм
Хммм
14 ноември 2019 14:51
Гост

Не дава такъв вид

Математик
Математик
14 ноември 2019 16:08
Гост

Три години условно за 20 лв. Айде сега да сметнем Арабаджиеви и Баневи по колко века трябва да лежат?

Василев
Василев
14 ноември 2019 14:02
Гост

Толкова елементарен казус, че и заснето всичко, а пак минават 5 години до окончателния му край. Ами не може така.

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2019 14:42
Гост

Работим бързо, качествено, евтино. Изберете си едно от трите.

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2019 14:01
Гост

Ехеее, той откога е бакшиш и вече прибира законно двайсетачките.