Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е окончателно оправдан и по делото за купуването на телефонни централи в 12 посолства, заради което беше обвинен в безстопанственост.

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател и докладчик Татяна Кънчева остави в сила оправдателната присъда на Ангеличин, а в решението си подчерта, че обвинението е за несъставомерно деяние, показа проверка на „Лекс“.

Ангеличин беше подсъдим, защото наредил на 12 посолства да купят автоматичните централи от фирма „Балкантел“, без да е проведена обществена поръчка. Централите трябвало да бъдат подменени във връзка с подготовка за европредседателството на България. Първоначално прокуратурата го беше обвинила в престъпление по служба, като твърдеше, че той се е обадил на представителите на България в Брюксел, Женева, Париж, Рим, Виена, Берлин, Варшава, Стокхолм, Анкара и Истанбул и им наредил да платят незабавно 429 422 евро на посочената от него фирма. Обвинението твърдеше още, че „Балкантел“ не разполагала с тези централи и не е можела да ги достави, тъй като нямала сертификат. На всеки посланик обаче били изпратени оферти от фирмата, банковата сметка и проформа фактура с посочена сума. Целта на Ангеличин била да облагодетелства фирмата, но щети не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата започнала незабавна проверка от ДАНС и МВнР, в резултат на което част от ръководителите в посолствата не превели парите, а други си върнали платеното. След това обаче прокуратурата измени обвинението в безстопанственост, от която са били причинени и вреди за 420 000 лв. от платените от някои посолства пари.

ВКС обаче не е съгласен с тезата на прокуратурата, че щетите са осуетени само заради намесата ѝ. В решението си съдът припомня, че парите са платени през ноември 2016 г. „Балкантел“ обаче не е могла да изпълни договореностите заради липса на регистрация по ДДС в чужбина и на 5 декември е върнала парите на посолствата.

„Досъдебното производство за извършено престъпление от длъжностни лица в МВнР е образувано на 16.12.2016 г., а подсъдимият Ангеличин е привлечен към наказателна отговорност на 16.01.2017 г. В момента на образуване на досъдебното производство, съответно при повдигане на обвинението, платените средства вече са били върнати, поради което щета за МВнР няма, а това обстоятелство прави деянието на подсъдимия несъставомерно, защото липсва обективният състав на престъплението безстопанственост“, се казва в решението на ВКС по повод на възражението на прокуратурата, че връщането на парите е само смекчаващо вината обстоятелство.

На следващо място, върховните съдии пишат, че в конкретния случай Ангеличин няма и как да извърши точно това престъпление, защото със заповед на тогавашния министър Даниел Митов са му възложени само общи задължения за наблюдение и контрол на дирекциите „Бюджет и финанси“, „Сигурност“ и „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване“ във външното министерство. ВКС пише, че за да може да бъде съден Ангеличин за безстопанственост по чл. 219, ал. 2 с тези заповеди трябва да са му възложени конкретни действия, които е следвало да извърши.

Съдът напомня още, че в случая Ангеличин не само трябва да не е изпълнил свои конкретни контролни функции, но и шефовете на въпросните дирекции да са извършили престъпление. Те обаче са само свидетели по делото и прокуратурата не твърди да са виновни.

„Съдебната практика е категорична, че престъплението по чл. 219 ал.2 от НК е невъзможно без престъпление по ал.1 от законовия текст /Р 379/76 г. II н.о./ или друго престъпление срещу собствеността или стопанството- присвояване документна измама, граждански деликт /Р 223/84 г. I н.о., Р 252/85 г. I н.о./. В случая обвинението не твърди тримата директори на дирекции да са извършили каквото и да било престъпление при осъществяване на дейността си по управлението, разпореждането или отчитането на общественото имущество, поради което липсва елемент от обективната страна на престъплението по чл. 219 ал.2 от НК“, се заявява в решението на съда.

Така и второто дело срещу Ангеличин приключва с оправдателна присъда, след като преди две години на първа инстанция Специализираният наказателен съд го беше осъдил условно на 2 години затвор. Тогава съдия Вилислава Ангелова беше приела, че Ангеличин не е контролирал шефовете на трите дирекции, а конкретно шефката на бюджетната дирекция е допуснала нарушенията. Именно тя, според спецсъда, не е осъществила контрол върху финансово-счетоводната и материална отчетност на задграничните ни представителства, но и изпратила грама, с която разпоредила превеждането на пари по проформа-фактури без задграничните представителства да са извършили каквото и да е договаряне с  “Балкантел“.

През април Ангеличин беше оправдан окончателно и по делото за самолетните билети за министерството, по което беше подсъдим с Даниел Митов.

Обвиненията към тях бяха за това, че преди 4 години МВнР не обявило обществена поръчка, а е сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорската фирма „Юнайтед Травъл Ейджънси“, с която редовен договор имало само МЗХ. Става дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания.

Обвиненията бяха заради това, че външното министерство е изплатило на фирмата на фирмата близо 500 000 лева без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това туроператорът върна парите, но тезата на прокуратурата беше, че има престъпление, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

И по това дело ВКС беше категоричен, че деянията са несъставомерни.

17
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Глупости
Глупости
14 септември 2020 21:13
Гост

Тактиката на герберастите. Жертваме полезни идиоти, които са изпълнили дадените указания, правим шоу за пред публиката. После и да ги оправдаят, не е страшно, народа плаща, не ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2020 17:04
Гост

Обвиненията гърмят като пуканки! Геш?

Anonimen
Anonimen
14 септември 2020 15:44
Гост

Стига с тези бившия зам.-министри. А настоящите кога?

Анонимен
Анонимен
14 септември 2020 14:46
Гост

Поредният шумен провал на Каскетурата, горд наследник на Цацаратурата. Срам! Позор! Оставка!

Скептик
Скептик
14 септември 2020 14:12
Гост

Явно няма да доживея осъден ефективно чиновник, министър, депутат и т.н. властимащ.

Дипломат
Дипломат
14 септември 2020 14:11
Гост

По принцип телефонните централи за посолствата трябва да са супер защитени и за тях не може да има обществена поръчка, защото не могат да се разкриват характеристиките им във връзка със сигурността. Но Ангеличин е подходил много грубо и алчно.

Kiril
Kiril
14 септември 2020 14:07
Гост

Ясно е като бял ден, че фирмата която осигурявала самолетни билети е избрана неслучайно.

Anonimen
Anonimen
14 септември 2020 14:11
Гост

Разделили са по някой и друг лев. Класика в жанра.

Niki
Niki
14 септември 2020 14:03
Гост

Този за пореден се измъкна между капките. Виновен е от всякъде.

Фичо
Фичо
14 септември 2020 14:08
Гост

И как точно стигна до тези „правни“ изводи?

Кольо
Кольо
14 септември 2020 14:01
Гост

Поредният случай за похарчени пари без обществена поръчка.

Кики
Кики
14 септември 2020 13:58
Гост

Изключително ме разочарова това решение на ВКС.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2020 13:53
Гост

Te започнали разследване, след като всичко свършило и 3 години съдилищата се занимават с тази глупост…

Наблюдател
Наблюдател
14 септември 2020 13:54
Гост

Досъдебното е започнало след връщането на парите, но проверките са преди това. Въпросът е, ако не бяха започнали проверките, щяха ли да върнат парите.

Бегай
Бегай
14 септември 2020 13:52
Гост

Кой беше този и въобще защо ни занимават с кокошарски истории?

Анонимен
Анонимен
14 септември 2020 13:53
Гост

Поредният гърмян заек, някой си, който е бил необходим на прокуратурата да отчита дейност.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
14 септември 2020 13:46
Гост

На Цацаров пушилките траят по 2-3 години. Да излезе и да се извини сега за парите, които ще плащаме, ако тези тръгнат да съдят прокуратурата.