Бившата съдийка Мария Иванова, която е обвинена в изпиране на 1,4 млн. евро, припадна в Софийския апелативен съд (САС), след като чу, че окончателно остава в ареста.

В съдебната зала беше извикан лекар, който констатира ниско кръвно налягане на Иванова от 105/60 и препоръча обвиняемата да бъде настанена в лечебно заведение. От показанията на лекаря стана ясно, че Иванова не се е хранила няколко дни, защото здравословното ѝ състояние изисква хранителен режим, който няма как да бъде спазван в затвора в Сливен, където тя е задържана.

Мария Иванова припадна в залата, веднага след като апелативните съдии потвърдиха определението на Софийския градски съд, с което преди седмица бившата съдийка беше оставена в ареста.

Иванова беше арестувана в началото на юли и обвинена, че с приятеля ѝ Владимир Бронфенбренер са прали пари от извършени измами във Франция. Според обвинението Иванова и Бронфенбренер са прали пари от март 2017 г., до задържането им. Схемата включвала регистрация на „кухи“ фирми на нискообразовани граждани, по чиито сметки идвали различни суми от Франция, а след това парите били прехвърляни или теглени на каса и предавани на Иванова.

Първоначално съдия Стефан Милев от СГС прецени, че срещу Иванова няма почти никакви доказателства и я освободи срещу „подписка“, но на 12 юли САС определи, че тя трябва да бъде върната в ареста. След това бившата съдийка беше обявена за издирване, защото не беше открита на адреса си.

Оказа се обаче, че по времето, когато са я търсили на адреса, тя е била приета в болница в Плевен. Адвокатът ѝ Огнян Митев обясни тогава, че затова не е била открита, а след това Иванова сама се е предала. Впоследствие тя сама поиска да ѝ бъде изменена мярката за неотклонение заради влошено здраве и психично заболяване. Съдия Доротея Кехайова от СГС отказа да я пусне, защото е в ареста едва около месец и прецени, че има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че е участвала активно в схемата за пране на пари.

Мария Иванова беше съдия в СГС, но през март беше окончателно уволнена след съдебна сага, която се проточи 7 години. До уволнението ѝ се стигна след проверка на Инспектората към ВСС, който констатира множество нарушения в работата ѝ.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
17 август 2018 17:09
Регистриран

Мисля си със състрадание за Юриста г-жа М.Иванова.Вероятно дори и тя не е знаела, че я използват като „параван“ , ЗА ДА ПРИКРИВАТ престъпление.Но зная, че накрая ще бъде оправдана.Не се шегувам.Надявам се да е така.Та тя е бивш съдия, а това значи много.Може би прокуратурата се е постарала и е „събрала“нужните доказателства, но все пак всичко се решава в съда.Друго е важно.Наложително беше един поне съдия да се огледа от другата страна на съдебната зала-така ще види и „своя „образ, та да може после да се поправи. Няма доказателство, което интелигентните т.н.престъпници да не могат „да скроят“НА КОГОТО И… Покажи целия коментар »

Бебов
Бебов
17 август 2018 14:13
Гост

А така мама и дееба корумпирана алчна в затвора до гроб да види какво им е било на хората които тя е оставяла в ареста майка и дееба проклета!

Веско
Веско
16 август 2018 13:03
Гост

Няма нужда от тези циркове. Трябва да си малоумен, за да не се храниш, при положение, че кръвното ти е ниско.

Petrov
Petrov
16 август 2018 12:58
Гост

По тази логика тя не може да излежава присъдата си, защото в затвора няма необходимите условия за хранителния и режим.

Георгиев
Георгиев
16 август 2018 12:55
Гост

И на мен ми прилошава като гледам каква сума е усвоила. Длъжна е да си понесе последствията. Призванието й е да раздава правосъдие, а не да престъпва Закона.

Анонимен
Анонимен
16 август 2018 12:45
Гост

На всички им прилошава при срещата с Темида. Ама като вършат престъпления са си добре.

Възмутен
Възмутен
16 август 2018 12:47
Гост

Не бива да бъдете така коравосърдечен. Жената е със здравословни проблеми.