Бившата съдийка от Софийския градски съд (СГС) Мария Иванова излиза от ареста срещу най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Това определи състав на СГС с председател Стефан Милев, след като прие, че няма почти никакви доказателства, от които да обоснове предположение, че е участвала в пране на пари. В понеделник Иванова е била арестувана и обвинена в изпирането на над 1,4 млн. евро, придобити чрез измама във Франция. Бившата съдийка е била задържана заедно с израелския гражданин Владимир Бронфенбренер, с когото живеела на съпружески начала. За арестите тогава съобщи прокуратурата, но без да уточнява, че става дума за Мария Иванова, която до юли 2016 г. правораздаваше в градския съд.

Според съобщението на държавното обвинение, българската гражданка Мария И. и израелеца Владимир Б. са извършвали финансови операции с пари, придобити чрез измама в Белгия и Франция. Става дума за 1 410 169 евро.

Съдът освободи Бронфенбренер, без да му налага мярка, след като прецени, че срещу него няма абсолютно никакви доказателства.

Прокуратурата твърди, че Иванова и помагачът ѝ са извършвали престъпната си дейност от март 2017 г. до юни 2018 г. Бившата съдийка и израелският гражданин регистрирали множество фирми в София и по техни сметки постъпвали пари от чужбина, без да били извършвани реални търговски сделки. Двамата знаели, че парите, които пристигат, са придобити чрез измами.

На съдебното заседание стана ясно, че според обвинението Иванова давала документи на нискообразовани граждани, които регистрирали фирми срещу обещано заплащане. Прокуратурата ги открила и те са дали показания като свидетели, че са били склонявани от Иванова да участват в извършването на 7 отделни превода на пари от Франция към българските фирми.

Прокуратурата подчерта няколко пъти, че разследването е в съвсем ранен етап, но след съдът посочи, че то е започнало през юни м.г. и надхвърля една година. Стана ясно още, че Иванова е била подслушвана, наблюдавана и следена, но от използваните специални разузнавателни средства станало ясно само, че се придвижва често с Бронфенбренер. Относно измамата, от която са придобити изпираните след това пари, от прокуратурата казаха, че се води разследване във Франция. От държавното обвинение обясниха единствено, че физически и юридически лица във Франция са били измамени да превеждат пари. Оказа се, че и в делото няма повече информация за предикатното престъпление.

В тази връзка съдия Милев уточни, че не е задължително измамата в случая да бъде доказана с влязла в сила присъда.

„Проблемът обаче е, че по делото съдът не откри дори писмено доказателство за някакво престъпление, извършено извън пределите на България“, каза Милев и добави, че при това положение не може да се твърди, че Иванова е знаела, че борави с пари, придобити от престъпна дейност.

Съдът прие, че обосновано предложение за извършено от Иванова престъпление „съществува в съвсем минимална степен“ и то само по отношение на един от преводите. За него е говорил свидетелят Здравко Петров. Според обвинението, на 15-16 март м.г. по инструкции на Иванова, Петров е опитал да изтегли пари. Прокуратурата твърди, че тя е извършила престъплението в условията на посредствено извършителство с Петров, защото той не съзнавал какво върши. Съдът посочи, че е резервиран към твърдението, че Петров не е знаел какво прави, след като сам е откривал банкова сметка. Според СГС извършител на престъпление по-скоро би могъл да е свидетелят, а Иванова да му е помагала, защото сам е дал показания, че го е направлявала.

Съдът беше категоричен обаче, че дори и тези доказателства „в пределно ниска степен“ обосновават предположение, че Иванова е извършила престъпление. По делото има и записи от камери на банков клон, в който прокуратурата твърди, че Иванова се е намирала, когато е извършван един от преводите. На записите обаче тя не присъствала, а се виждал само Петров и още един свидетел. Не ставало ясно и на коя точно дата е извършено престъплението, нито точната сума.

Относно участието на Бронфенбренер в прането на пари, съдът прие, че няма абсолютно никакви доказателства срещу него, а обвинението е абстрактно и затова го освободи, без да му налага мярка за неотклонение. „Помагачеството се презюмира от съвместното им съжителство и показанията на свидетелите, че са ги виждали заедно“, заяви в определението си съдия Милев. То обаче не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Софийския апелативен съд.

Едва през март т.г. Мария Иванова беше окончателно уволнена от СГС след съдебна сага, която продължи 7 години. Името ѝ нашумя в края на 2011 г., когато Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) извърши проверка на гражданските дела и обезпечителните производства, разгледани от Иванова и установи множеството нарушения при нейната работа. Тогавашният главен инспектор Ана Караиванова внесе във ВСС предложение за уволнението ѝ.

По същото време Иванова наложи запори и възбрани на „Медийна група България – холдинг“ ООД (бившият издател на вестниците „Труд“ и „24 часа“) и освен това даде възможност на австрийското дружество „БГ Приватинвест“ да назначи особен представител в издателската фирма, с което се намеси в управлението ѝ. По-късно апелативният съд отмени това нейно решение.

Започна дисциплинарно производство срещу съдийката и през 2013 г. тя беше уволнена. Минаха още пет години, докато решението за уволнението ѝ влезе в сила. Казусът на два пъти влиза във Висшия съдебен съвет, обиколи и шест съдебни инстанции, а докато делото се прехвърля от състав на състав, Мария Иванова дори на два пъти се връщаше на работа в градския съд.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
деде
деде
06 юли 2018 11:22
Гост

И аз имам пералня . Хвърлете малко насам !

Гошо
Гошо
05 юли 2018 16:16
Гост

Боже, тази съдийка е решавала съдби на хора и фирми! Не смея да я нарека престъпник, защото ще минат още поне 10 години докато съдът се произнесе по настоящото обвинение. А междувременно тя може да осъди всеки, който я обиди.

Кошарев
Кошарев
05 юли 2018 15:30
Гост

Не бъдете груби. Тя жената просто къта бели пари черни дни. От къде да знае за решението, че магистратите вече може да се пенсионират на 60 години. А и как се живее с една пенсийка? Мъка…

Възмутен
Възмутен
05 юли 2018 15:22
Гост

Вече нищо не може даче учуди. Срещу съдийката има дисциплинарка, но въпреки това тя си работи в СГС и си върши далаверите.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2018 15:16
Гост

Кога успя да изпере такава сума? Нали все са свръхнатоварени.

Офшор
Офшор
05 юли 2018 15:26
Гост

Тя за това си е забатачила делата. Просто жената работи за себе си.