Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения за близо 120 000 лева на Моника Добринова, която е бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо.

Това реши Софийският градски съд (СГС), където Добринова е завела иск срещу прокуратурата за 200 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), показа проверка на „Лекс“.

Тя беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, по което пък Брендо беше осъден на 6 години затвор, но се укри от правосъдието. Преди месец той беше задържан в Украйна заради открита оранжерия с марихуана в дома му. През последните години Банев беше издирван заради влезли в сила присъди срещу него в България, Италия и Румъния и се очакваше да бъде екстрадиран от Украйна. Оказа се обаче, че още през 2015 г. той официално е получил украинско гражданство, а Конституцията на страната забранява екстрадицията на техни граждани. Така Банев беше окончателно освободен от ареста.

Делото срещу Брендо в България приключи окончателно през 2018 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) призна за виновни само него и доведения му брат Симо Карайчев за участие в престъпна група, която обаче само е имала за цел да пере пари, но не го е направила. ВКС потвърди присъдата от 6 години затвор на Банев, но наложи условно наказание на Карайчев. Едва тогава бяха окончателно оправдани Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев).

Делото продължи 11 години, като първоначално градският осъди и четиримата, а Добринова получи условна присъда от 3 години затвор. След това Софийският апелативен съд я оправда, но ВКС върна делото за ново разглеждане, за да се стигне до втората оправдателна присъда, която вече беше потвърдена от върховните съдии.

За да свидетелстват за вредите, които е понесла по време на процеса, показания пред съда са дали бащата на Добринова и нейна приятелка, които разказват, че се тревожела най-много за децата си. Бившата съпруга на Банев се почувствала най-зле при първоначалната осъдителна присъда, плачела непрекъснато, не можела да спи и получавала паник атаки. Заради медийното отразяване на процеса с месеци не излизала от дома си и дори не включвала телевизора, за да не разбира голямата ѝ дъщеря какво се говори за нея.

В решението си съдия Богдана Желявска отбелязва, че Добринова е привлечена като обвиняема през 2007 г., а делото приключва през 2018 г. и подчертава, че 11 години е била обвинена и подсъдима за престъпление, което не е извършила. Съдът отчита, че болките и страданията на Добринова от неоснователното обвинение не са отминали напълно и до днес, но посочва, че вината за тях не е само на прокуратурата, а е и в забавянето на дело в съдебната фаза.

„Съдът следва безспорно да отчете и обстоятелството, че във фазата на съдебното производство делото е много забавено, като при първото разглеждане на делото са проведени 23 съдебни заседания. С оглед на това съдът намира, че не може да бъде прието, че забавянето в произнасянето, респективно продължителността на съдебния процес, е само и единствено поради процесуалните действия на прокуратурата, респективно тя да бъде осъдена да поеме изцяло негативите от това, като, в тази връзка, следва да се вземе пред вид възражението на ответника за намаляване размера на присъденото обезщетение за претърпени вреди“, се казва в решението.

Така съдия Желявска решава, че справедливото обезщетение, което прокуратурата трябва да плати за нанесените морални вреди на Добринова е 100 000 лева. Отделно държавното обвинение е осъдено да плати и 18 000 лева, които бившата жена на Брендо е похарчила за адвокати по време на процеса, както и разноски за над 600 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Независим български съд
Независим български съд
31 октомври 2021 2:47
Гост

Плащаш – получаваш. Гарантирано при това.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
29 октомври 2021 13:28
Гост

Чета ви тъпите коментари, и не разбирам как един не се сети да попита ли част от парите не отиват при някоя съдийка?

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 15:15
Гост

На тъп въпрос искаш умен отговор!

Stoil
Stoil
29 октомври 2021 13:10
Гост

По -добре е за нея да не се обжалва пред Софийския апелативен съд. Иначе ще й резнат парите със сигурност.

адвокат
адвокат
30 октомври 2021 20:42
Гост

Защо, принципът забрана за reformatio in pejus не намира ли приложение?

адвокат
адвокат
30 октомври 2021 20:44
Гост

Моя грешка, прочетох неправилно „да не обжалва“.

Сотир
Сотир
29 октомври 2021 13:07
Гост

Естествено, че ще се почувства зле при първоначалната осъдителна присъда. Ама не й е било зле докато харчи парите на този мафиот сигурно.

Fiki
Fiki
29 октомври 2021 13:01
Гост

Стига, бе! Тази излиза, че е чиста като сълза. Надали е така обаче.

Anonimen
Anonimen
29 октомври 2021 13:00
Гост

Пак ли бре? До кога ще плащаме ние за грешките на родната ни прикриватура!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 10:12
Гост

Брееей, то стана печелившо да ти повдигнат обвинение. Малко ще се понапрегнеш, но пък парите, които ще изкараш не са зле.

Като нищо съдиите правят мръсно на прокуратурата, да им покажат къде им е мястото.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 10:34
Гост

Мхм, съдиите са виновни, че прокурорите внасят обвинителни актове с ясното съзнание, че никога няма да издържат в съда. По-глупава опорна точка на троловете на Гешев не бях чел скоро.

De jure
De jure
29 октомври 2021 10:43
Гост

Те работят по Каскетно-процесуалния кодекс, където пише, че спецсъда има право да задържа под стража за няколко години дори при абсурдни обвинения, а на прокуратурата й дреме на каскета за осъдителното решение на ЕСПЧ след това. Като закрият спецовете, след това всички съдилища в България ще са им виновни, че не им уважават исканията за ЗПС, а присъдите по знакови дела са оправдателни. Не че те са тъпи като шефа си с каскета, ами съдиите са им виновни.

.....
.....
29 октомври 2021 14:39
Гост

А ти тъп ли си,или вдлъбнат? Или и двете?!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 15:04
Гост

Това си е чиста обида. Моля модераторите да се намесят незабавно. Или може би взаимното чепкане не е от особен интерес. Важното е да не се плюе срещу „важните“ фигури на деня.
Владейте си нервите, моля.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 14:23
Гост

Да де, забравих. На съдиите все нещо не им е тамън. Пък и никой не им търси отговорност за решенията. Като с катастрофата на Тракия с 6 жертви -наказание от 4 год затвор. Срам и позор. Това е то справедливост по български. Всички съди до един се страхуват да не им спрат кариерното развитие. Отсъждат не по убеждение, ами да се харесат на горната инстанция. Човек пред тях да застрелян, пак ще гледат да угодят на тоя и оня за хубава атестационна оценка.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 9:25
Гост

Като отиде Каскета след време на гости при бай Ставри поне за няколко години, трябва да сложат камери, за да гледаме на живо, всички ние, българските данъкоплатци, които плащаме от джоба си за неговите свинщини, как работи, за да му признаят 2 дни за 3 излежани и да възстанови поне малка част от всички обезщетения, които сме платили ние за неговите гаври със закона.

Наказателен адвокат
Наказателен адвокат
29 октомври 2021 10:07
Гост

Все повече му омекват коленцата при мисълта, че рано или късно това ще се случи. Само трябва някой да му внесе обвинение и едва ли ще се намери съдия (освен от спецсъда, който ще бъде закрит скоро), който да не го признае за виновен.

Христов
Христов
29 октомври 2021 13:04
Гост

Само си чешат езиците с това закриване. А спецовете в крайна сметка са напълно излишни. Освен да носят разходи, нищо друго не правят.

.....
.....
29 октомври 2021 14:41
Гост

То и ти си излишен с твоите кретенски мнения,но се налага хората да ги четат….

Адвокат със сак
Адвокат със сак
29 октомври 2021 8:55
Гост

Съдия Желявска ми е била съдия по дела и нямам лоши впечатления.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 8:30
Гост

А бе, делото срещу Брендо и жена му да не го е гледала Крънчева, че е продължило толкова 😊

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 7:57
Гост

Болките и страданията й идват от това, че се е омъжила за международен наркотрафикант – доказано с влязла в сила присъда в Италия и перач на пари – доказано с влязла в сила присъда в България, за това няма ли някой лев?

12345
12345
29 октомври 2021 8:26
Гост

И разводът не я е успокои, нали

въззивът ще ги оправи
въззивът ще ги оправи
29 октомври 2021 7:55
Гост

Ооооо, това въззивът го е праснал поне на половина. Първо осъдителната е условна, второ не е задържана, трето за бавно правосъдие ОК, ама не са такива стандартните суми. Та дори повече от 40 бона не виждам как ще мине пред САС

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 8:28
Гост

Тази съдийска затова дава по-големи обезщетения, че САС като ги пореже, все нещичко да остане за човека 😊

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 15:38
Гост

Ами и 40 са много, но най-вероятно е натежало и това, че имаше широк медиен отзвук на делото.
Иначе от правна страна трябва да има обезщетение, но от житейска и лев е много!!!

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 7:49
Гост

Добре се урежда фамилията. Брендо стана украинец и не му дреме за българския съд, а той пък дотира бившата му.

123
123
29 октомври 2021 7:48
Гост

Желявска има традиция да присъжда по-високи обезщетения. САС ще намали поне двойно, защото дори в арест не е била.

Адвокат
Адвокат
29 октомври 2021 7:46
Гост

А на простолюдието, което води дела по ЗОДОВ, съдът присъжда по 1000 – 2000 лв. Скапан съд.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 9:43
Гост

10000