Бабата и дядото имат право на лични отношения с внуците си. Това реши Съдът на Европейския съюз по преюдициално запитване на Върховния касационен съд (ВКС).

Състав на ВКС сезира съда в Люксембург през лятото на миналата година. Върховните съдии Бойка Стоилова, Мими Фурнаджиева и Велислав Павков отправиха следното питане до СЕС: „Следва ли понятието „право на лични отношения“, използвано в чл. 1, § 2, б. а) и чл. 2, т. 10 от Регламент (ЕО) № 2201/2003 г. на Съвета от 27.11.2003 г. относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност, да се тълкува като приложимо не само за отношенията родители – деца, но и за отношенията с други близки, различни от родителите, а именно баба и дядо?

Пред ВКС е било образувано дело по иск по чл. 128 от Семейния кодекс на баба, чието внуче живее в Гърция при баща си, на когото след развода е предоставено упражняването на родителските права. С решението за развода гръцкият съд е определил режим на лични отношения между детето и майка му. Бабата Нели Вълчева иска да бъде постановено решение, с което да бъде определен режим на нейни лични отношения с внучето ѝ. Тя иска да го вижда редовно един уикенд месечно, както и то да ѝ гостува два пъти годишно за две или три седмици през ваканциите. Вълчева обаче не се е обърнала към гръцкия, а към българския съд.

И районният, и окръжният съд, разгледали казуса, приеха, че делото е с международен елемент и тъй като обичайното местопребиваване на детето е в Гърция, според чл. 85, ал. 2 от Кодекса на международното частно право (КМЧП) то е подсъдно на гръцкия съд. Така делото стигна до ВКС, който реши да отправи преюдициално запитване.

В днешното си решение Съдът на ЕС обяснява, че понятието „право на лични отношения“ по смисъла на Регламент Брюксел ІІа (Регламент (ЕО) № 2201/2003 на Съвета от 27 ноември 2003 година относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност) трябва да се тълкува самостоятелно. Съдът припомня, че този регламент обхваща всички решения за родителската отговорност и че правото на лични отношения се счита за приоритет. И заявява: „Законодателят на Съюза е избрал да не ограничава броя на лицата, които могат да упражняват родителската отговорност или да се ползват от право на лични отношения“.

„Понятието „право на лични отношения“ се отнася не само до правото на лични отношения на родителите с тяхното дете, но и на други лица, с които е важно това дете да поддържа лични отношения, по-специално със своите дядо и баба“, се посочва в решението.

В него СЕС уточнява, че за да се избегне приемането на конфликтни мерки от различните съдилища и с оглед на най-добрия интерес на детето, е необходимо един и същ съд да се произнася по правата на лични отношения, и по принцип това е този по обичайното местопребиваване на детето.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
питане
питане
31 май 2018 12:52
Гост

А чичовци, лели, братовчеди, според ПЕС(не според българския СК) имат ли право на лични отношения с детето-племенник, братовчед, наложено по съдебен ред?

Отговор на питането
Отговор на питането
27 септември 2018 22:03
Гост

Защо ги криете тези деца че да се стига до съда за да си видя внучето?!? Биете ли ги,тормозите ли ги или ви е страх да не се оплачат от терора който им упражнявате???? Мммм????

Anonimen
Anonimen
31 май 2018 11:56
Гост

Какво значи „конфликтни мерки от различните съдилища“. СЕС просто бягат от отговорност. Ако бяха излезнали с конкретно решение, то правилата щяха да са точно определени.

Пълни глупости
Пълни глупости
31 май 2018 11:58
Гост

Това са семейни казуси, които трябва да се решат на територията на страната ни. Ама нали винаги сме свикнали да ни „оправят“ другите.

Минувач
Минувач
31 май 2018 11:53
Гост

Имайки в предвид скоростта, с която се решават делата, бабата и дядото сигурно няма да могат да познаят внучето като го видят след някоя и друга година.

Потърпевш
Потърпевш
31 май 2018 11:49
Гост

Сложен казус. Роднините наистина имат право да виждат внучето си. Но много често те се опитват да настройват детето срещу един от родителите.

Anonimen
Anonimen
31 май 2018 11:41
Гост

Съдът на ЕС както винаги отсъди правилно. В случая наистина трябва да се защити най-добрия интерес на детето.

Разочарован
Разочарован
31 май 2018 11:51
Гост

Какво е отсъдил? Прехвърли топката.

Велислава
Велислава
28 септември 2019 14:10
Гост

Искът се предявява пред съда по местоживеене на детето. Ако живее в чужбина, казусът е с международно правен характер. В случая, пред съд в Гърция. Това е. Да, трудно е, но това са разпоредбите на международното частно право. Съдът в Люксембург правилно е отговорил на преюдициалното запитване.

Велислава
Велислава
28 септември 2019 14:12
Гост

Това е отсъдил. Искът се предявява по местоживеене на детето. Ясно е.