Имамът от Пазарджик Ахмед Муса е осъден на 8 години и половина затвор за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за пропагандиране и възхваляване на идеите на „Ислямска държава“. Това реши състав на Окръжния съд в Пазарджик с председател Кристина Пунтева по делото срещу Муса и още 13 имами. Той е осъден да заплати и 9500 лв. глоба.

Съдия Пантева определи на Муса наказание от 7 години и половина затвор, но го увеличи с една година заради високата му обществена опасност, предаде БНР.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред апелативния съд в Пловдив, а от наказанието на Муса трябва да бъдат приспаднати около 3 години, през които той беше в ареста.

Делото започна през 2014 г., когато прокуратурата разпространи в медиите снимки, на които се виждаха хора от ромската махала в Пазарджик с материали на „Ислямска държава“.

Ефективни присъди от 2 до 3 години и половина затвор получиха и останалите подсъдими имами – Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров, Йосиф Минчев, Александър Иванов, Орхан Бързак, Райко Кърталов, Ненко Щерев, Веселин Стефанов и Рангел Илиев.

Условна присъда от 2 години и половина затвор получи само единствената жена сред подсъдимите –  Александрина Иванова.

Делото на първа инстанция ще се запомни и с отвеждането на прокурор Недялка Попова заради нейно изказване от миналата година, в което тя коментира процеса и каза, че вижда заплаха за държавата.

„В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена. Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура“, каза тогава Попова пред „Фокус“ и сайта „TrafficNews“.

Думите ѝ предизвикаха възмущение и главният прокурор Сотир Цацаров съобщи тогава, че Инспекторатът към ВКП ще извърши проверка, а от Висшия мюсюлмански съвет написаха декларация, в която заявиха, че думите на Попова съдържат „всички възможни престъпления по Наказателния кодекс и Закона за защита от дискриминация като проповядване и подбуда към омраза срещу мюсюлманите и турците, дискриминация на религиозна и етническа основа, ксенофобия, ислямофобия, реч на омразата и други“.

Попова отказа сама да се отведе от делото, като заяви, че не е предубедена, а цитираното интервю е предадено некоректно, но съдия Пунтева прецени, че изказването на Попова не е манипулирано и от него могат да се изведат данни за предубеденост, което е основание да бъде отведена. В последствие главният прокурор я награди за работата ѝ по случая.

Това е второ дело срещу Муса, който изтърпява вече наказание от 4 години затвор. През април Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата му от една година затвор за разпространение на радикален ислям, но той имаше и една условна присъда от 3 години затвор, която също трябва да изтърпи.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Така е
Така е
12 декември 2019 15:01
Гост

Ще видят Халифата през крив макарон. Но така е като си прост и си вярваш.

Въпрос
Въпрос
12 декември 2019 15:01
Гост

Тия горките балами, сега дали се чувстват глупаво, че са приказвали тия неща? Особено като знаем какво се случи с Ал Багдади и ИДИЛ.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 8:27
Гост

Наистина тези хора, а и ромите естествено много лесно се манипулират на избори.

Asan
Asan
10 декември 2019 23:00
Гост

Tolkova tipa nasiya nesim vidyal AHMET MUSA NO e Siganin Tiy siye Turcin nese pravete znaykovsi

Ман Го
Ман Го
11 декември 2019 8:31
Гост

Асане, бате, а Буквар дали си виждал. Отвори ли го, или само разглеждаше картинките по корицата.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 18:29
Гост

Много добре им го каза прокурор Недялка Попова. Тези хора са фанатици. Да ходи да си проповядва в неговата държава.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 18:25
Гост

Поздравления. Даже не трябва да му приспадат тези години. Този човек е наистина опасен.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 18:26
Гост

Ще обжалва със сигурност.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:16
Гост

Попова по принцип е права, но не е нейна работа да коментира.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:11
Гост

Интересно какво ще стане докато това дело мине и през последната инстанция, а Муса вече е излежал първата си присъда.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:12
Гост

Ако окончателната присъда остане такава, би трябвало да се върне в затвора да си доизлежи. Не ли?

Ффф
Ффф
10 декември 2019 17:27
Гост

Ще искат задържане по това дело, защото ще има опасност да се укрие.

Браво
Браво
10 декември 2019 17:10
Гост

Ами в крайна сметка, наистина добре свършена работа. Не се случва често, дори и по дела, които не изглеждат сложни за доказване, а това едва ли е било такова.

Хахахаха
Хахахаха
10 декември 2019 17:01
Гост

A сега Попова ще заслужи ли и повишение? Ей това е от разпни го до осанна.

анонимен
анонимен
10 декември 2019 17:11
Гост

Може да я направят заместник-главен прокурор, влиза в риториката на Гешев, всъщност много си отиват 🙂

долара
долара
10 декември 2019 17:30
Гост

Явно това е актуалната тема тези дни, с освобождаването на Цацаров. Кой Франтишек, кой Недялка предлага. Жалко, че Пепи Еврото напусна

Вярно!
Вярно!
10 декември 2019 17:33
Гост

Чудесно предположение!

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 18:22
Гост

Гешев вече си ги е избрал.

Чичо Сам
Чичо Сам
10 декември 2019 16:58
Гост

Ашколсун!