Делото за продажбата на т.нар. „Царски конюшни“, по което подсъдим е бившият областен управител на София Веселин Пенев, най-после може да започне по същество в Софийския градски съд (СГС).

Това ще стане, след като определение на СГС, с което за втори път в последната година делото беше прекратено, е отменено от Софийския апелативен съд (САС), показа проверка на „Лекс“. Въззивната инстанция е категорична, че обвиненията срещу Пенев и Юлия Димитрова-Цекова са ясни и не ограничават правото им на защита, както е приела съдия Снежина Колева от СГС.

Делото беше внесено в съда в края на януари м.г., но до момента не е тръгвало по същество. Според обвиненията Веселин Пенев е отговорен за безстопанственост и неизгодни сделки. Скандалът тръгна от продажбата на „Царските конюшни“ в центъра на София. Имотът е близо 7.5 дка и е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали продажната стойност на всяка една от тях, а така се избягвало и задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет.

В хода на разследването прокуратурата обвини Пенев и затова, че е решил областната управа да му наеме джип, въпреки че е имал служебно БМВ. Той поискал колата, за да ходи спокойно до дома си в с. Мало Бучино, до който нямало асфалтиран път. Областната управа плащала по 19 453 лева без ДДС на година за наем на джипа и за шофьор. Колата пък била собственост на дружество, чийто управител бил братът на Пенев.

Третото обвинение срещу бившия областен управител е за продажбата на ведомствен апартамент на МВР от близо 180 кв. метра в столичния район „Изгрев“. През 2006 г. той бил продаден на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров, който нямал право да го купи, тъй като вече не бил служител МВР и по-късно го освободил. След това жилището било отнето от МВР по нареждане на Пенев и през февруари 2016 г. той издал заповед за продажбата му на търг, но с начална цена от 226 700 лева. Според прокуратурата реалната пазарна стойност е 336 400 лева и с продажбата Пенев е ощетил държавата с над 100 000 лева.

През юни м.г. съдът върна делото на прокуратурата, защото обвиненията били неясни и объркващи, с което се съгласи и САС. Прокуратурата коригира обвинителния акт и отново го внесе в съда, като делото вече беше насрочено за разглеждане. Последва отлагане на заседанието заради нередовно призоваване, а след това и заради неявяване на защитници. Междувременно в сила влязоха промените в НПК, изискващи задължително открито разпоредително заседание, на което могат да се правят възражения за неясноти и нарушения в обвинителния акт. Така, в края на февруари т.г. съдия Колева отново констатира неясноти в обвиненията и за втори път прекрати делото и го върна на прокуратурата. Държавното обвинение протестира и този път апелативните съдии са съгласни, че обвиненията са достатъчно ясни.

Според градския съд неяснота има по отношение на обвинението за продажбата на ведомствения апартамент и конкретно за времето, в което е извършено престъплението от Пенев. В обстоятелствената част на обвинителния акт пишело, че действията му са от неустановена дата след 12 октомври 2015 г. до 26 април 2016 г., а в заключителната част на обвинението имало акцент върху 19 февруари 2016 г., когато е открита процедурата по продажба. СГС е приел това като неяснота кога е извършено престъплението и кога е причинена щетата – при откриване на процедурата или при сключване на договора за продажба.

Апелативните съдии (Камен Иванов-председател, Стефан Илиев и Калинка Георгиева-докладчик) казват, че прокуратурата е изброила всички значими според нея действия на Пенев от отнемането на апартамента от МВР на 28 октомври 2015 г., до договора за продажба на 26 април 2016 г. В заключителната част не са изброявани всички действия, а само някои от тях, в това число и откриването на тръжната процедура на 19 февруари.

„Няма процесуално изискване заключителната част на ОА да преповтаря изцяло обстоятелствената, обратното: семантическото тълкуване на определянето на двете части – съответно „обстоятелствена” и „заключителна”, предпоставя подробно изложение в първата и обобщено до най-значимото във втората“, се казва в определението на САС.

Обвинението на оценителката Юлия Димитрова-Цекова е, че е дала невярна оценка за стойността на „Царските конюшни“. Градският съд е видял нарушение и в тази част на обвинителния акт – дали престъплението е извършено с даването на експертните оценки през април 2016 г., или през юли, когато имотът е продаден. Апелативният съд приема тезата на прокуратурата, че престъпната дейност на оценителката е обвързана с продажбата.

„Поради това САС не намира нито противоречие, вътрешно за обвинението срещу Юлия Димитрова-Цекова, нито противоречие между него и повдигнатото срещу Веселин Пенев обвинение“, мотивират се апелативните съдии.

Съдът е потвърдил и мерките за неотклонение на двамата подсъдими, които са на свобода срещу парични гаранции от 15 000 лева за Пенев и 2000 лева за Димитрова-Цекова. Според САС делото е сложно, с над 20 свидетели, тежки експертизи и много документи, а навлизането му в решаващата фаза изисква подсигуряване присъствието на подсъдимите.

Коментирайте

avatar