Софийският апелативен съд (САС) отмени решението, с което прокуратурата беше осъдена да плати 118 000 лева на Моника Добринова, която е бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо и беше съдена с него, но оправдана за участие в престъпна група за пране на пари.

Миналата година градският съд присъди на Добринова обезщетение от 100 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение и още 18 000 лева за имуществени вреди от платените от нея адвокатски хонорари.

Според САС обезщетението от 100 000 лева, присъдено от съдия Богдана Желявска от СГС, е неоснователно завишено. Апелативните съдии намират за справедливо прокуратурата да плати на Добринова само 15 000 лева за неимуществени вреди, но оставят в сила решението, с което държавното обвинение е осъдено да плати и 18 000 лева за адвокатските хонорари.

Делото срещу Брендо в България приключи окончателно през 2018 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) призна за виновни само него и доведения му брат Симо Карайчев за участие в престъпна група, която обаче само е имала за цел да пере пари, но не го е направила. Банев беше осъден на 6 години затвор, а Карайчев получи условна присъда и едва тогава Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев) бяха окончателно оправдани. Междувременно пък Брендо беше осъден и в Румъния, и в Италия на 10 и на 20 години затвор, но успя да се укрие в Украйна и не беше екстрадиран, тъй като придобил и украинско гражданство. Според различни информации обаче, след началото на войната в Украйна, той е успял да избяга в Турция.

Делото в България срещу него, Карайчев, Добринова и Дишлиева продължи 11 години, като първоначално градският осъди и четиримата, а Добринова получи условна присъда от 3 години затвор. След това Софийският апелативен съд я оправда, но ВКС върна делото за ново разглеждане, за да се стигне до втората оправдателна присъда, която вече беше потвърдена от върховните съдии.

Показания за вредите, които Добринова е понесла по време на процеса, са дали баща ѝ и нейна приятелка, които разказват, че се тревожела най-много за децата си. Бившата съпруга на Банев се почувствала най-зле при първоначалната осъдителна присъда, плачела непрекъснато, не можела да спи и получавала паник атаки. Заради медийното отразяване на процеса, с месеци не излизала от дома си и дори не включвала телевизора, за да не разбира голямата ѝ дъщеря какво се говори за нея.

Съдебният състав с председател и докладчик Ася Събева обаче пише, че не може да се приеме, че всички описани вреди, Добринова е търпяла заради повдигнатото ѝ обвинение. Съдебният състав припомня, че през 2013 г. беше отвлечена по-малката ѝ дъщеря Лара, която след месец и половина беше освободена, като предположенията бяха, че Банев е платил откуп от около 500 хил. евро.

„От друга страна съпругът ѝ е бил осъден на лишаване от свобода за друго престъпление в Италия, който процес безспорно се е отразил негативно на ищцата и е кумулирал вредите. Ето защо САС намира, че установените по обем вреди в настоящото производство не се дължат единствено и главно на обвинението. Затова и присъденият размер от общо 100 000 лв. не кореспондира нито с обема на вредите, нито с икономическата конюнктура в страната за периода 2007 г. до 2018 г., нито с доказаната фактическа обстановка“, се казва в решението на втората инстанция.

Според САС неразумният срок за решаването на наказателното дело също не може да води до увеличаване на размера на обезщетение в „геометрична прогресия“. Съдът отбелязва, че макар делото да е продължило 10 години, то все пак се е отнасяло до престъпна група за пране на пари и решаването му е изисквало специални икономически познания и събиране на доказателства за офшорни сметки чрез съдебни поръчки.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

17
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Anna Bush
Anna Bush
03 юни 2022 21:39
Гост

Името ми е Анна
Сърцето ми беше разбито. Никога не съм вярвал, че ще си върна любовника отново, до миналата седмица, когато видях данните за контакт на д-р Огунделе и той върна любовника ми за мен в рамките на 24 часа със своите правомощия. Той е надежден за честен човек, свържете се с заклинателя чрез WhatsApp или Viber Chat: +27638836445. Толкова съм щастлив, че си върна любовника.

Павлин
Павлин
03 юни 2022 15:16
Гост

Само в привидно цивилизована България може да те съдят в продължение на 11 години, през което време веднъж си признат за виновен, след това 2 пъти за невинен, накрая след още 3-4 години да ти присъдят „обезщетение”, което е по-ниско дори от адвокатските ти разходи. Че и с „икономическата конюнктура” за *минал период* се оправдават, сякаш човекът ще използва машина на времето. Срамно правосъдие!

Спиро
Спиро
03 юни 2022 13:54
Гост

Така ще е като се жениш по сметка.

Заза
Заза
03 юни 2022 13:58
Гост

А после се питат защо ги съдят. До сега не съм видял съпруга на мафиот да си изкарва честно парите.

Анонимен
Анонимен
03 юни 2022 13:36
Гост

Добре, че е САС, че тази разточителност/щедрост на СГС е просто необяснима

Чочо
Чочо
03 юни 2022 13:44
Гост

За това са въззивните инстанции. Да оправят бакиите на долните.

първо помисли, после се жени
първо помисли, после се жени
03 юни 2022 13:26
Гост

Вредите си тази жена е понесла от факта, че се е омъжила за бандит – осъден в три държави вече и укриващ се от години от правосъдието. В случая дори не бих наливал в градинката на прокуратурата, защото щом на първа инстанция й е четена осъдителна, явно я е замесил в схемите си по някакъв начин.

Чавдар
Чавдар
03 юни 2022 13:46
Гост

Тя много добре е знаела какъв е. Да си е преценявала рисковете.

say no more
say no more
03 юни 2022 13:22
Гост

Колегата от СГС е известна с големите обезщетения, които присъжда и те ВИНАГИ ВИНАГИ падат на втора инстанция! Повече няма да кажа

бонбони
бонбони
03 юни 2022 13:33
Гост

Бонбони… е дашна, не се стиска

Димо
Димо
03 юни 2022 13:04
Гост

За всички вреди, които е понесла, тази сума е нищожна.

Хари
Хари
03 юни 2022 13:53
Гост

А не смятате ли, че първоначалната сума е силно завишена.

Лозан
Лозан
03 юни 2022 13:00
Гост

Цели 11 години! Какво ли се учудвам.

Рики
Рики
03 юни 2022 13:05
Гост

Декото се отнасял до престъпна група за пране на пари. Така, че се изисква време.

Кирил
Кирил
03 юни 2022 12:56
Гост

Този път прокуратурата се отърва по- леко.

Петров
Петров
03 юни 2022 12:57
Гост

Тоест- ние. Да не смяташ, че Гешев ще си извади тези пари от джоба.

Чавдар
Чавдар
03 юни 2022 12:54
Гост

Ще намали разбира се. Какви са тези суми!