Справедливото обезщетение за бившия шеф на „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов, който беше подсъдим по делото „Червей“, е 20 000 лева, реши Софийският апелативен съд (САС).

Костадинов заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) за 100 000 лева, въпреки че беше само частично оправдан по делото „Червей“, по което беше подсъдим с бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.

През март 2015 г. той беше обвинен за съставени 4 искания за специални разузнавателни средства до Янева и две справки за тях, в които вписал неверни обстоятелства, както и за това, че е ползвал акаунта на служителка, за да влезе в информационната система на МВР и да провери дали е заличена полицейска регистрация на свидетел по операция „Червей“. Бившата шефка на СГС беше осъдена условно само за това, че е дала разрешение за използване на СРС за автоматизираната информационна система „Централен полицейски регистър“ за 120 дни, въпреки че преди това е давала други разрешения за същата система.

Костадинов пък беше оправдан по по-тежкото обвинение в документно престъпление и признат за виновен само за това, че ползвал акаунта на служителка, за което съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи глоба от 3000 лева. Делото срещу него приключи на две инстанции в началото на 2017 г., а в решението на Софийския апелативен съд се казваше, че е учудващо, че Костадинов няма обвинение за заличаването на полицейските регистрации на въпросния свидетел.

Това не е пречка да заведе дело срещу прокуратурата и в началото на годината съдия Любка Голакова от СГС му присъди обезщетение от 50 000 лева. Недоволни от решението останаха и Костадинов, и прокуратурата, като държавното обвинение смята, че обезщетението е несправедливо именно заради обвинението, по което Костадинов е признат за виновен.

Апелативните съдии Нели Куцкова – председател на състава, Яна Вълдобрева-докладчик и Мария Яначкова пишат, че целта на обезщетението е не да поправи вредите, а да възстанови психическото, емоционалното и психологическо равновесие на пострадалия.

Наред с нормалните вреди, които подсъдимите търпят в подобни случаи, съдът отбелязва и това, че обвиненията срещу Костадинов са имали отрицателен ефект върху професионалното му самочувствие, репутацията и върху доверието на колегите му, което е било резултат и от медийното отразяване. Спорен за САС е обаче въпросът с размера на обезщетението.

„Съставът е на мнение, че негативните изживявания, свързани с повдигнатото обвинение са се отразили на ищеца изключително отрицателно, тъй като същият никога преди това не е бил регистриран за извършено престъпление и никога преди това не е бил обект на наказателно преследване“, пише още съдът, но пък отбелязва, че делото срещу него е продължило по-малко от две години, обвиненията не са били за тежки престъпления и Костадинов е бил на свобода срещу гаранция от 2000 лева. Съдът изрично напомня и това, че бившият шеф в МВР е признат за виновен за неправомерния достъп до информационната система.

Накрая САС отчита и възрастта на Костадинов, който в началото на делото е бил на 37 години, като отбелязва, че няма данни за трайни негативни последици за живота и здравето му, за да стигне до извода, че справедливото обезщетение за него е 20 000 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

15
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Това е положението
Това е положението
03 декември 2019 17:06
Гост

Ние ги хващаме, те ги пускат.

Радой
Радой
03 декември 2019 17:07
Гост

Аз бих се доверил на заключенията на втората инстанция в случая. По-добре, че са го пуснали. А и не прекаляват с обезщетението. Пак добре.

наглост
наглост
03 декември 2019 16:14
Гост

Знам старото правило, че от съд и от жена се иска, ама да търсиш 100 000 при тези обстоятелства е чиста наглост

Ми да
Ми да
03 декември 2019 17:08
Гост

И съдът го е порязал. Всичко точно.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 15:17
Гост

Вписал неверни обстоятелства, ама иначе невинен се оказва.

Почти
Почти
03 декември 2019 17:08
Гост

Почти де, почти.

да ти настръхнат косите
да ти настръхнат косите
03 декември 2019 15:16
Гост

Този случай с червея така се замете. Янева си напусна системата. Условна присъда, а то е пълен кошмар. Само като сипомислиш, че е дадено разрешение за използване на СРС спрямо информационна система и ти настръхват косите!

кръцни срежи
кръцни срежи
03 декември 2019 15:15
Гост

Много дашни тез съдии в САС, бре. Къде видяха чак пък такива претърпени вреди, че да заслужава 20 000 лева. Извинявам се, ама в САС наистина на моменти прекаляват.

Е колко?
Е колко?
03 декември 2019 17:09
Гост

Е колко да му присъдят. Все пак трябва да има смисъл в едно обезщетение.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 15:14
Гост

И тези са му много

анонимен
анонимен
03 декември 2019 15:14
Гост

И това му е много. При тези данни, не бих му дал дори и 10 000 лева.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 15:13
Гост

Още от самото начало ми се струваше, че в това дело има нещо червиво.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 15:11
Гост

Струва ми се множко това обезщетение, след като е признат за виновен по едно от обвиненията, но така или иначе всеки човек (съдия) има своя преценка за справедливо, а приравняването ѝ в лева винаги е субективно.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 15:03
Гост

Е, па макар и освободен от НО, все пак си е осъден! Къде 100 бона, къде 50 бона!

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 15:09
Гост

Нерде 20