Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов остана окончателно в ареста, след като с 2:1 гласа състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) отказа да промени мярката му за неотклонение.

Димов е обвинен за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, защото въпреки получаваните данни за спадащото ниво на язовир Студена, той продължавал да утвърждава графици, по които вода получавали и „Стомана индъстри“ и „Топлофикация – Перник“, вместо ограничените количества да са само за битово потребление. Обвинения по делото получиха още бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и екскметицата Севделина Ковачева, които ще отговарят за закъснелия режим, за безстопанственост и за неизгодни сделки.

Бившият министър е в ареста от 9 януари, когато беше задържан и до момента специализираните съдилища винаги се съгласяват с тезата на прокуратурата, че на свобода има опасност той да извърши престъпление. Тезата на обвинението е, че опасността е породена от сложността на делото, но докладчикът от АСНС Даниела Росенова не се съгласи днес с нея.

„Не споделям, че има опасност Димов да извърши друго престъпление, ако му се наложи по-лека мярка. В този смисъл тази мярка е незаконосъобразна. Не е събрано досега нито едно доказателство, че ако бъде освободен, ще извърши друго престъпление“, коментира Росенова, цитирана от бТВ. Затова тя е подписала определението с особено мнение, а Димов остана в ареста заради позицията на останалите двама съдии от състава.

Днес бившият министър е поискал с изрична молба да не присъства в съдебната зала, каквото право има, но въпреки това съдебната охрана го е довела, а съдът е отказал да провери защо молбата му не е уважена.

Докато е в ареста, срещу Димов започна и второ разследване за концесията на ски-зоната в Банско, дадена на дружеството „Юлен“.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 февруари 2020 12:31
Гост

Гешев нещо много загрява. А кога ще почне да действа с големите риби?

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2020 12:31
Гост

Като че ли само Даниела Русинова проявява здрав разум.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2020 12:51
Гост

Не е Русинова, а Росенова – научете ги тия имена най-накрая.

тикволог
тикволог
25 февруари 2020 12:11
Гост

Нека да е обеца на ухото на коалиционните партньори на Тиквоча, който винаги си измива ръцете с някой необходим грешник, и винаги излиза чист от батака за който е отговорен предимно той, като НАЧАЛНИК, която дума често използва.

Костов
Костов
25 февруари 2020 12:09
Гост

Ама как Димов ще повлияе накогото и да било, след като Ревизоро вече пази екоминистерството?

извращение
извращение
25 февруари 2020 12:12
Гост

Точно това показва извратената логика на специалните съдии! Когато актовете им противоречат на нормалната житейска логика, която правото е длъжно да следва

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2020 12:26
Гост

Все още смятам, че тези съдилища са никому ненужни и най-добре ще бъде да се закрият.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2020 12:08
Гост

Каквото и да е извършил бившия екоминистър, в момента е част от пропагандата как правителството и прокуратурата се борят с всички лоши и скоро няма да диша чист въздух.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2020 12:27
Гост

И Фандъкова се бори..за кокала обаче.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2020 12:08
Гост

Не е лесно да излезеш, ако веднъж спецът те е задържал. Затова беше създаден този съд – за да гарантира тормоз още на досъдебна фаза. Държат този клет Нено в ареста, все едно, че е убил половин детска градина!

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2020 12:07
Гост

Това е прекалено наказание за Димов, ще лежи без присъда още дълго.