Бившият шеф на „Кремиковци“ и на футболния клуб ЦСКА Александър Томов осъди Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да му плати обезщетение от 25 000 лева.

Това е решил Софийският градски съд (СГС) по делото, което Томов е завел срещу КПКОНПИ за 40 000 лева, показа проверка на „Лекс“. Искът му срещу комисията е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, а той го заведе, след като беше съден и оправдан за източването на дружествата. Заради наказателното дело пък през 2008 г. срещу него започна и производство за установяване на незаконно придобито имущество по отменения закон и съдът допусна запори на сметките му и възбрана на апартамент в София и на имот в пернишкото село Студена. Антикорупционната комисия е запорирала единствено сметките на Томов с около 50 000 лева. След оправдателната присъда през 2016 г. е било прекратено и делото за отнемане на имущество, като тогава са отпаднали и обезпечителните мерки.

Той обаче твърди, че седем години не е могъл да използва парите си и се чувствал постоянно унизен и изплашен, защото се налагало да иска заеми от децата си, за да преживява. Пред съда Томов казва, че КПКОНПИ разпространила в медиите информацията за наложените му ограничения и това имало широк отзвук, заради което приятели, колеги и съдружници преустановили контактите си с него, а проектите, по които работил, били прекратени.

От комисията пък са оспорили иска му с мотив, че са действали при условията на обвързана компетентност, като специалният закон ги задължавал да образуват производство, а обезпечителните мерки били наложени от съда. Освен това от КПКОНПИ посочват, че на Томов вече е било изплатено обезщетение от 40 000 лева, след като миналата година той осъди окончателно прокуратурата за търпените морални вреди от незаконното обвинение, като твърдят, че това обезщетение покрива и вредите от наложените запори.

Показания пред съда са дали трима близки на Томов свидетели, които разказват как той нямал пари да плаща и на адвокатите си, след като му били наложени запорите. Негов приятел споделя как бил прекратен консултантски договор на Томов, което освен на финансовото състояние, му се отразило много зле и психически. Бизнес партньорите му също се отдръпнали, като пострадали и политическата му дейност, и реномето му на университетски преподавател.

Друг свидетел пък посочва, че Томов наистина нямал пари и лично му давал дребни суми (50-100 лева), за да преживява. Той твърди, че веднъж видял бившия шеф на „Кремиковци“ с насълзени очи, когато му разказал, че получава пари от дъщерите си, които учели в Лондон, а той не знаел дали ще може да им ги върне.

Трети свидетел заявява пред съда, че на Томов се наложило да продава лични вещи със сантиментална стойност, за да осигури прехраната си. Той посочил, че става дума за картини и часовник, подарен на Томов при служебно посещение по времето, когато беше вицепремиер (1990-1991 г.). Свидетелят казва още, че приятелят му не можел да издържа съпругата си, която не работела, а също и пенсионирания си баща.

В решението си съдия Гергана Троянова от градския съд пише, че действията на КПКОНПИ са били незаконни, като припомня, че Томов е оправдан по наказателното дело, а производството за отнемане на имущество е прекратено.

„Исковете, за чието обезпечаване са били наложени запорите и възбраните на имуществото на ищеца, не са били предявявани. Така осъществилите се обективни факти обосновават незаконосъобразността на предприетите от ответника действия по обезпечаване на бъдещи искове срещу ищеца“, се казва в решението. В него съдът отбелязва още, че по отменения закон за конфискация, комисията е имала задължение само да извърши проверка, но решението за образуване на дело е било нейно, както и отговорността за вредите от това.

Съдия Троянова отхвърля и доводите на КПКОНПИ, че запорите са наложени от съд, което освобождава комисията от отговорност.

„Преценката на съда е за вероятна основателност на бъдещите искове, чието обезпечаване се иска на база на приложените от молителя документи и обосновани от него изводи. Обезпечителните мерки се налагат по искане на заинтересувания субект, а отговорността за причинените от обезпечението вреди е на молителя“, пише градският съд. Той приема, че наложените на Томов запори са се отразили на психическото и емоционално му състояние, както и че са му попречили да издържа семейството си и да плаща на адвокатите си по наказателното дело.

За да прецени, че справедливото обезщетение за него е 25 000 лева, съдът посочва, че обезпечителните мерки са били наложени за 7 години, през които Томов не е имал приходи и е бил принуден да иска заеми от приятели и от децата си, за да преживява.

„Като утежняващо положението му съдът възприе факта, че Александър Томов е известна на обществото личност от политическия живот на страната, професор и университетски преподавател, чието добро име в обществото е било накърнено именно в резултат на наложените по искане на ответника обезпечителни мерки, тъй като за същите е имало широк медиен отзвук“, се казва още в решението, което не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.

19
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Марти
Марти
19 януари 2023 23:33
Гост

Това е проф. Близнашки 2, демек- Нагъл, с кухо самочувствие, имитиращ се за политик, все жертва се изкарва, не знам кво си, че и на големия е…бач пред студентките се прави. Е, типичен Лизашки 2

Любител
Любител
19 януари 2023 13:46
Гост

Някой ще ми припомни ли на кого кремиковските работници с любов казваха „Сашо Апашо“

Днес
Днес
18 януари 2023 14:21
Гост

„На 17.01.2023 г. в СГП е подаден сигнал, в който са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от 48-ото Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари. Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка.“
https://prb.bg/bg/news/62589-sofiyska-gradska-prokuratura-provezhda-proverka-za-eventualno-izvarsheno-prestap

Име
Име
18 януари 2023 11:36
Гост

Не е малко, аз за счупен крак съм взимал обезщетение по 2000 лева и това беше огромна сума навремето, все пак са живи пари – може да се вложат в ремонт и да се иска по-висок наем, а може да купиш и бизнес за тези пари.

гинерал Бонбонеф
гинерал Бонбонеф
18 януари 2023 10:21
Гост

ретку лАйно

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 януари 2023 9:28
Гост

Абе и Божков беше казал веднъж, че нямал нищо и му се налгало да заема пари от приятели…по милион-два, колкото да върже двата края, както е казал народът.

Радраска
Радраска
18 януари 2023 9:00
Гост

Излагация!

Верова
Верова
18 януари 2023 9:00
Гост

Никга в тая страна няма да има осъден политик за престъпление, докато сме нация от кретени, която се увлича по Баба Ванга, Мангърката, Путя, излиза от НАТО и ЕС, иска да върне военната служба за децата, както и да се храни с кето хляб от Савини за 50 лв броя. Никаква нормалност няма тук!

16-ти април
16-ти април
18 януари 2023 9:39
Гост

Ами защо седите тук, госпожа?! АЙДЕ ХВАЩАЙ ТЕРМИНАЛ 2 и заминавай! Марш в чужбина да мрънкаш!

Манекен
Манекен
18 януари 2023 8:59
Гост

Смятайте каква държава щом този по едно време бе сложен министър.

Карканска
Карканска
18 януари 2023 8:58
Гост

Използвач. Този е гнида!

Ганева
Ганева
18 януари 2023 8:58
Гост

А намеците на студентките в СУ, че ако имали проблеми с усвояване на учебния материал, той винаги можел да помогне допълнително в неговата стая?

Арнаудов
Арнаудов
18 януари 2023 8:58
Гост

Тоз жив ли е още бе?

Камен
Камен
18 януари 2023 8:57
Гост

Къде не се провали тоя? В държавно управление, в ЦСКА, като кандидат с личната си партия.

Стоимен
Стоимен
18 януари 2023 8:57
Гост

Нищо му няма. Съсипа любимото ми ЦСКА с абстрактни идеи, които в САЩ може и да вържат, но не и на родния пазар. Довлече индиец, който няма идея как да пипне топката с идеята, че щял да продава тениски на необятния индийски пазар. Да де ма никой не си купи тениски на ЦСКА.

Minkov
Minkov
18 януари 2023 8:56
Гост

С тези пари ще си изчисти заемите ли?

Банов
Банов
18 януари 2023 8:56
Гост

Само? Много малко бе.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2023 8:35
Гост

Защо ли не ми е жал за този човек…

Само питам
Само питам
18 януари 2023 15:19
Гост

За мен тоя е пълен смешник.