Не мисля, че има такива самоубийци. След случая с SMS телефонната ми комуникация е доста редуцирана“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в предаването „Неделя 150“ по БНР в отговор на въпрос как ще реагира при телефонно обаждане от политик, за да не се „удря“ някой.

Главният прокурор коментира редица теми от последните седмици – записът на разговора с президента Румен Радев, разследването срещу хазартния бос Васил Божков и др.

„С мен всички са любезни напоследък“

Разговорът на командира на Военновъздушните сили ген.м-р Цанко Стойков и президента Румен Радев е бил прихванат по разработка на ДАНС срещу фирма, която е доставчик на Българската армия, обясни Иван Гешев. Главният прокурор уточни, че разработката не е била срещу командващия ВВС или президента, а срещу търговското дружество. Заради това, по думите на Гешев, делото било в Специализираната прокуратура, а не във военната, както предвижда чл. 411а, ал. 7 от НПК.

Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство – не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство. …На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното – да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, и дали е смачкана проверката, касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията“, обясни Гешев и попита: „Да го изям ли това дело, да го скрия?

Това е била и причината да поиска от Конституционния съд тълкуване на чл. 103 от Конституцията.

Гешев заяви, че не се е обърнал към Народното събрание, защото не са изяснени обстоятелствата – дали президентът е участвал в разговора и дали е извършено престъпление, заради неяснотата на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията. „Всички се хванаха за определението „държавна измяна“, защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. В България няма абсолютни имунитети. Смятам, че когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет – дали президент, дали вицепрезидент – може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващият прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт„, обясни главният прокурор.

Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, а предстои събиране на още доказателства. По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на КС: „Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим„.

Гешев отрече искането му до Конституционния съд да е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването му за главен прокурор.

По отношение на твърденията на юристи, че с разпространението на разговорите на ген. Стойков, включително и с президента, е извършено престъпление по чл. 145а от НК – той предвижда, че който разпространи информация, събрана чрез СРС, се наказва с до три години затвор, а длъжностните лица – с до пет години, Иван Гешев заяви, че това е хибридна война срещу прокуратурата и че става дума за обявени веществени доказателствени средства, които нямало проблем да бъдат огласени след разрешение от наблюдаващия прокурор.

Що се отнася до получения SMS от началника на кабинета на президента, Гешев заяви: „Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията“. По думите му същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS да привиква президента при главния прокурор. Иван Гешев отбеляза, че съобщението е било любезно и добави: „С мен всички са любезни напоследък„.

След като Гешев съобщи за получения SMS, от президентството признаха, че такъв е бил изпратен, но той няма общо с проверката на КПКОНПИ за конфликт на интереси на Десислава Радева, а е бил във връзка с шпионския скандал.

Казусът „Андон Миталов“

Иван Гешев не отговори на въпроса дали в прокуратурата има данни срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. През седмицата държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео обяви името му като каза, че съдията е извършил „корупционни действия“.

Главният прокурор заяви, че САЩ действат според тяхното законодателство, а те са ни партньори.

Гешев похвали специализираните съдилища и каза, че благодарение на тяхната работа Механизмът за сътрудничество и проверка ще отпадне. После отправи критики към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който преди дни заяви, че може би трябва да се поднови дебатът за спецсъдилищата. Гешев посочи, че Панов е реагирал, когато Джок Полфрийман беше пуснат от ареста и когато Десислава Иванчева беше осъдена на 20 години затвор. А сега прехвърлял отговорността на прокуратурата, която да отговори за Андон Миталов.

Колекцията на Васил Божков

В отговор на въпрос Иван Гешев заяви, че има общо между престъпленията, в които е обвинен Васил Божков и колекцията му от антики, която се изземва.

По думите на Гешев част от антиките са изкопани от иманяри от „българска земя“, после предметите са били изведени и дадени на аукциони, където са продадени. Главният прокурор напомни думите на културния министър Боил Банов, че само 200 предмета са регистрирани у нас. „Подозирам, че там ще се окажат един куп предмети, които са незаконно придобити и са с характеристики на културни ценности. Липсват едни 500 млн. лева и отнякъде трябва да се вземат тези пари“, каза Гешев.

Той обяви, че прокуратурата никога не е твърдяла, че Божков е извършвал убийства и изнасилвания, а само, че от голямото дело са отделени материали, които да проверят сигнали, свързани с такива престъпления. Затова били пуснати и телефони в МВР, на които според вътрешният министър се обаждат много хора, разказа Гешев.

20
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 февруари 2020 13:57
Гост

Когато селяни с каскети започнат публично да порицават и да раздават правосъдие, работите не отиват на добре… Дано не се стигне пак до бесене по площадите, че не се знае те друг ли или народът тях

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2020 10:01
Гост

Според Гешев се разследва търговия с влияние. Такова престъпление може да се извърши само от длъжностно лице, а не от ръководителите на фирмата. И ако са замесени шефове на ВВС, вкл. настоящият президент, то компетентна е само военна прокуратура. Между другото от сайта на въпросната разследвана фирма се вижда, че сделките за оборудванетго на двете американски бази – Граф Игнатиево и Крумово – са основно с техника на американски фирми. Т.е. разследва ли се тръговия с влияние в полза на американски фирми?

Това е
Това е
09 февруари 2020 22:28
Гост

Ето защо нищо хубаво не се случва в тади държава, защото само недоволни. Стоим в къщи на топло, оплакваме се и разбирасе ХЕЙТВАМЕ. Един човек да има желание да се случат хубави неща, ами убийте му интосиазма. Дано не загуби желание и сили г-н Гешев. Подкрепям го и му стискам палци!

ГЕШЕФТ
ГЕШЕФТ
10 февруари 2020 7:05
Гост

След като има такива, които подкрепят този, който беше НАЗНАЧЕН на тази длъжност и скоро след това извърши престъпление, ще бъдем нещо средно между племе и народ. Както казва Румен Леонидов – „Народът така и не доживя прераждането си в нация“.

Гешев е радост
Гешев е радост
09 февруари 2020 13:55
Гост

много го влече политиката горкия. Ама е като слон в стъкларски магазин . Школото в Симеоново толкова си може де …

А ти си тъпак
А ти си тъпак
09 февруари 2020 22:22
Гост

Чудно ми е ти какъв капацитет си?

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2020 13:33
Гост

Естествено, че прокуратурата трябва да отговори за Миталов. Няма как във ВКС да има информация за разследване срещу него

наблюдател
наблюдател
10 февруари 2020 7:23
Гост

Ако Мустафа има предвид, че Миталов е корумпиран, защото е ВЗЕЛ подкуп, тогава би следвало вече да е представила в прокуратурата данните с които разполага, защото иначе ще се касае просто за подозрение и очерняне на българин, а това е в разрез с правилата на дипломацията. Ако Мустафа има предвид, че Миталов е корумпиран защото е ВЗЕЛ решението си за освобождаването на Малинов, което е неприемливо за САЩ, това е груба намеса в работите на българския съд, който основава своите решения на закона и вътрешното си убеждение. В такъв случай нищо ново: намесата в работата на суверенни страни, с цел… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2020 12:50
Гост

Слушах го. И въпреки че твърди, че няма да прави политически изказвания, той не може да се спре и все натам напира

Интересно
Интересно
09 февруари 2020 12:53
Гост

Като си го слушал, направи ли ти впечатление, че казва, че до две години ще сложи нещата в ред. Аз го разбирам, че за толкова се е цанил за главен прокурор. После кой откъде е

Въпрос
Въпрос
09 февруари 2020 12:49
Гост

Опитва се да сплаши и КС ли, що ли

Ужас
Ужас
09 февруари 2020 12:55
Гост

Не се изненадва. Плаши всички и всичко и не се свени да го прави. Няма мяра този човек

Иван
Иван
09 февруари 2020 12:44
Гост

Искам да попитам г-н главния прокурор – ВДС ей така ли се е пръкнал или е следствие на СРС. Отговор не чакам. Ясно е, че е извършено престъпление

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2020 12:45
Гост

Каквото и да говори за президента, там много са омазани нещата. Говорим за инфо, събрано чрез СРС, а случаят е точно такъв

адвокат
адвокат
10 февруари 2020 7:31
Гост

Случаят е такъв поне според университетски преподаватели по наказателно право и практикуващи такова право адвокати с дълъг стаж ! Само един – проф. Киров е на обратното мнение, но все пак той не е специалист в тази област на правото, поради което съмненията за неговата пристрастност остават.

нашите
нашите
09 февруари 2020 12:42
Гост

Самоубийци са, че го избраха за главен прокурор. А иначе обажданията сигурно си вървят, а може би не е нужно – то е ясно кои са нашите

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2020 12:42
Гост

Като са разследва ли фирмата, защо са подслушвали военен. Нелепи обяснения. Делото трябваше да си бъде във военна прокуратура.

хаха
хаха
09 февруари 2020 12:43
Гост

От кога юридическите лица носят наказателна отговорност? А и сам казва, че ДАНС за нещо си, не по разпореждане на прокурор, са слушали

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2020 12:47
Гост

Откакто Гешев е главен прокурор и законът няма значение. Само указанията да се мачка по устав

Петко войвода
Петко войвода
10 февруари 2020 7:42
Гост

Ами няма как, властта на султана-тиква се клати. Затова непокорната рая трябва да бъде сплашена, а от друга страна да се демонстрира султанска загриженост за нея с погването на ИЗБРАНИ чорбаджии, които вече не пълнят джобовете на везирите.