Опит за изнасилване на Народното събрание и груб натиск – така председателят на правната комисия Радомир Чолаков определи исканията измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), предлагащи механизъм за разследване на главния прокурор, да бъдат разгледани на второ четене (повече за измененията виж тук), до разпускането на парламента, чието последно заседание се очаква да е в четвъртък.

Чолаков коментира призива на министъра на правосъдието Крум Зарков НС да направи и невъзможното, за да бъдат приети тези промени.

„Това са манипулативни твърдения“, каза председателят на правната комисия и изрази недоумение, че Зарков приравнява парламента на гумен печат на служебното правителство. Той разясни процедурата по всеки законопроект след приемането на първо четене следват 14 дни за предложения, след това обсъждане във водещата комисия и след това в пленарната зала.

„Това са процедурите и Зарков ги знае много добре. Всякакви други ажиотажи представляват груб натиск и опит за изнасилване на Народното събрание, на правилника и на Конституцията“, каза Радомир Чолаков.

Тези негови коментари бяха направени по време на заседание на комисията, на което се извърши формалното обединяване на двата проекта за промени в ЗСВ и на четирите за изменения в НПК, приети в петък на първо четене.

След думите му депутатите размениха реплики за това чия е вината да не бъде приет механизмът за разследване на главния прокурор.

Петър Петров от „Възраждане“ напомни, че проектът на Зарков беше внесен в НС на 30 декември 2022 г. Той, заедно с останалите 5 законопроекта, беше обсъден на две заседания на комисията и всички, без един, бяха приети на първо четене от нея на 23 януари 2023 г.

„Все пак трябва да се признае, че това НС показа двоен стандарт. Законопроектите се приемат с удобна скорост, за да се случи или да не се случи едно нещо. Нека да си припомним как гледахме промените в Изборния кодекс“, каза Надежда Йорданова от ДБ.

Милен Матеев от ПП пък напомни отлагането на заседанието на комисията, както и проваления кворум след това в пленарната зала (повече за тях виж тук и тук). „Това Народно събрание показа, че когато има политическа воля, могат да бъдат прегазени всякакви правила. Това е проблемът – че няма воля да бъде приет механизъм за разследване на главния прокурор, ако имаше воля, щеше да бъде приет, но в момента това е абсурдно“, заключи той.

Междувременно в края на днешното извънредно заседание на парламента „Демократична България“ е предложила срокът за предложения между първото и второто четене на промените в НПК да бъде съкратен на три дни с идеята, че ако това бъде прието, президентът Румен Радев може да удължи още малко живота на Народното събрание. Предложението е отхвърлено с 85 гласа „за“ (40 от ПП, 28 от „Възраждане“, 17 от ДБ, двама от БВ и Явор Божанков), 84 „против“ (58 от ГЕРБ и 26 от ДПС) и 19 „въздържал се (17 от БСП, един от ГЕРБ и един от БВ).

51
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Айседора Дънкан - Дзержинская
Айседора Дънкан - Дзержинская
02 февруари 2023 12:30
Гост

Бе тъз Натка Менета, нема ли кой да й реши проблема, че да се кротне и да не напиня толкоз за тъз садебна риформа. Галиба Пенокио не върши никва работа и тва я изнервя

Феликс Едмундович Дзержински
Феликс Едмундович Дзержински
01 февруари 2023 14:26
Гост

Всъщност г-н Крумчо Зарков (борецът с котето на Мая) изобщо не е юрист, макар че обича да се представя за такъв в мъглява форма. По категорични данни на съветското разузнаване ГРУ (за което работи и трето поколение фамилията Бойкикеви) наш Крумчо е завършил неква политология у Франция. Няма юридическо образование, естествено няма и никакъв юридически стаж, не е влизал в съдебна зала…Обаче ще прави реформа на съдебната система. Същото е положението и с Бойкикев, Натки Мине. Йорданова (секретарка на поземлената комисия у Кубрат) и голотиквоча Славов (който е роден в Усурийск и много мрази себе си).

Бърни Ръбъл (ГЕРП - йористи)
Бърни Ръбъл (ГЕРП - йористи)
01 февруари 2023 17:22
Гост

И нищо не разбира от бяло хакерство!

Зеленизъм
Зеленизъм
01 февруари 2023 14:13
Гост

Сега очаквам Крим с Натка и Христо и Славов да се залепят с С 200 или канокалид за някоя картина на Мйстора или Златю в някоя галерия в знак на протест

Антоан дьо Сент Екзюпери
Антоан дьо Сент Екзюпери
01 февруари 2023 12:46
Гост

Защо трябва да обиждаме г-н Христо Бойкикев, г-жа Натка Йорданова, г-н Атанас Славов и г-н Крумчо Зарков, че не разбирали нищо от право, че не били работили нито ден в областта на правото, че се прехранвали от некви американски помощи на Джорджи Сорос и други подобни. То че е така, така е. Но все пак те имат благороден мотив. – Изкат да отслабят обвинителната власт и да защитят най-големите български олигарси. Конституцията била пречка. Ми ще я променят бе, галфони…

Ентелегентен избирател на ГЕРП
Ентелегентен избирател на ГЕРП
01 февруари 2023 10:44
Гост

Долу Крумчо Сорбоната! Само Барни Ръбъл и нова конституция за 7 дни!

Зарков пак греда - мазохист
Зарков пак греда - мазохист
01 февруари 2023 7:41
Гост

Закопровкта на Крум Зарков с (плевенски корени)и бившия плевенски съдия и следовател Емил Дечев всъщност не променян в нищо и си е на 100 законопроекта на БезНадеждна Йорданова и Емил Дечев . И тик възниква въпроса защо се бавиха толкова до онзи ден ? Друг разговор е за качеството и смисъла на този законопроект . Всички да убедени, че е противоконституционно даже и Веницианската комисия , даже и Зарков. Са и признава, че му трябвало проверка от КС . Явно Зарков не съзнава, че е министър и си търси наставник да го поправя . Неговото разбиране за Конституционен съд в… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 февруари 2023 9:05
Гост

Не е само на Зарков, всички протестъри тип Манол Глишев и Асен Генов, са така – законите са пречка пред светлото либерално бъдеще.

Няма го
Няма го
01 февруари 2023 10:25
Гост

Е те са светила, обаче най-големия громяч на прокуратура, на руски шпиони, на каквото се сетите по негови приказки е БОЕЦА, хахахах нищо, че си няма хабер от право, нищо че е подсъдим, че е съден, той громи, естествено само по негови приказки всичко що му се изпречи, умело гони чужди шпиони, главния прокурор трепери пред него, като влезе в НС цялото опустява, хахахаха. Естествено така твърди той, бивш член на ГЕРБ. стожер за либерално бъдеще, който като председател на НПО, в обществена полза никак не си позволява да е субективен и пристрастен – ДБ, специалист по всичко, естествено дори… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 21:51
Гост

Да бяха конституирали ВСС и ИВСС вместо по цял ден да се карат за глупост и загубени каузи. Ама и ние – търпим и влачим! Това си заслужаваме, след като все едни и същи муцуни гледаме и все едни и същи оправдания!

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 20:16
Гост

Крумчо знаеше за становището на ВКС по неговия законопроект много отдавна. Знаеше и , че не може и няма как да мине, защото има куп противоречия с Конституцията. Казаха му ги отдавна. И той го знае. Сега играе театър. Натискал, не натискал … много добре знае какви глупости е сътворил, но в политиката е така. Прави се на луд. Оня Пеканов е същия артист, но е по – глупав. За Надето даже не си струва. Само разни глупави тролове не го разбират и ръсят глупост след глупост. Избори след избори и това ще им е мотото през цялото време. Гешев… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 20:01
Гост

Хайде стига, че тия аматьори ми омръзнаха! Да се махат по- скоро! Учили- недоучили, никога нищо не работили, два лева не могат да си изкарат ако не е партията, НЕКСО, Бобокови или Черепа! Смешни хора на позиции.

Пляс пляс педалити
Пляс пляс педалити
31 януари 2023 19:24
Гост

Крум Зарков да каже коя година и в кое поделение е отбил редовна военна служба?!?!
Ако не е ходил в казарма интересни биха били причините поради които този нежен министър не е ходил в казармата.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 18:43
Гост

Дайте на Зарков опорна точка и той ще повдигне земята, пардон закона…Въпросът е, че такава НЯМА извън самия закон и Конституцията и този дори и не осъзнава, с каква страшна сила виси на бесилото на собствената си глупост… Защото ако беше юрист щеше да осъзнае, че не можеш да легитимираш собственото си портивоправно поведение със добрите си намерение.

123
123
31 януари 2023 18:05
Гост

Да питам инфалтилния министър с пъпки и Радев, защо имат двоен подход? За приемане на държавен бюджет за 2023г,се аргументираха, че служебно правителство, неможе да вкара бюджет, това е политика, която следва да се прави от партии спечелили избори и съставили правителство, а служебното правителство само подготвя изборите. НЕ така стои изглежда обаче, въпроса с НПК и ЗСВ, потропват с крак, защо, нали са служебно провителство, а президента, няма законодателна инициатива. Днес една мисирка, водеща предаване по водещите тв и спяща с адвокат се тръшкаше, че това нефелно НС, неспособно да излъчи правителство, няма да приеме законопроекта на МС за… Покажи целия коментар »

ДС /"добрите сили"/
ДС /"добрите сили"/
31 януари 2023 16:15
Гост

„Хаосът, който се поддържа изкуствено вече две години, трябва да принуди народа да поиска „силна ръка“. Толкова е прозрачно, че чак е досадно. Този референдум, както и предишният на Слави, не са измислени от неговите сценаристи. Сценаристите са други. Това е последният отчаян опит на ИТН да изпълнят поръчката, но пак няма да успеят. Обаче методичността, с която на публиката се внушава, че спасението е във „Велико народно събрание“ действа като „китайска капка“. За мен това е най-опасната хибридна война, която се води срещу българската демокрация.“

Няма го
Няма го
31 януари 2023 16:33
Гост

Предполагам Путин също е замесен, как го пропуснахте нетипично, всеки който знае как се свиква ВНС и как се променя формата на държавно управление му е ясно, че това не е възможно, нито една партийка особено „демократичните“ ПП и ДБ ГЕРБ ДПС няма да гласуват със 160 или преди това 120, защото вероятността да им избяга кокала е огромнааааа! Но да вървим – китайска капка, Путин, тук не е Москва, рашисти, хибридна война не се води само от едната страна, и двете с много, много стабилна пропаганда, заклеймяване на хора, обиди и т.н това е изключително и само демократично!

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 16:15
Гост

Някои хора се опитват злополучно да прикриват липсата на съдържимо в думите си зад купешки такива.

Играта на Радев и Зарков
Играта на Радев и Зарков
31 януари 2023 15:52
Гост

„- Законопроектът на Крум Зарков с механизма за разследване на главния прокурор беше внесен в Народното събрание на 30.12.2022 г., когато беше вече ясно, че парламентът върви към края си. Становищата по него на основните институции в съдебната власт – ВСС и ВКС са унищожителни. Според тях поне половината текстове са противоконституционни. Тези два факта ме навеждат на мисълта, че министерство на правосъдието всъщност не иска този закон да бъде приет, а ако случайно бъде приет да не заработи, но вината да бъде хвърлена върху Народното събрание. Или защото не го е приело, или, ако случайно го приеме, че е… Покажи целия коментар »

bsts
bsts
31 януари 2023 13:12
Гост

Герберастка сган. Не на герберастията !

Лошо
Лошо
31 януари 2023 13:08
Гост

Комунистите след 44-та година изнасилваха правото с примитивните съветски разбирания, а сега след 90-та година изнасилване с разни лобистки мнения и препоръки.

bsts
bsts
31 януари 2023 13:15
Гост

Какви комунисти, какви 5 лева бе, аланкоолу ! Събуди се. Всички вярват в един бог – парите. И 33 години служат за своя изгодана на този бог. За сметка на българското робското племе.

Круме, спри се да не си Стаханов
Круме, спри се да не си Стаханов
31 януари 2023 12:06
Гост

Абе Той Зарков да не е на норма. Иска да изпълни петилетка за 3 години. Това е реформа и то съдебна, как така на норма , за да се отчете той. Осъзнава ли такава реформа колко грешки може да направи и колко живота на съсипе. Нека пита дядо си генерал Кацамунски. Човека има опит толкова години началник на Главно следствено управление. Знае какво е разследване, а не като внук му Крум , който само се пуйчи, но реална правна работа , никога не е работил – няма стаж , как така ще дава акъл. Той не познава материята, както и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 11:50
Гост

А нещо за изборния кодекс да каже или там всичко беше нормално.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 11:38
Гост

Едсинствено Милен Матеев е точен и ясен с малко думи.
Няма воля за работа. Няма воля за контрол. Не че не може. Не щат. Защот не щат – те са си наясно. И нежеланието им е очевидно подплатено.

Дряново си е Дряново, но малко срам да има
Дряново си е Дряново, но малко срам да има
31 януари 2023 11:58
Гост

Аз пък мисля. че този дряновски нотариус- Матеев нищо не разбира от наказателно право . Същото мисля и за експертизата му в гражданското. Даже ми е смешен със специфичен говор и диалект. Поне завършилите юристи да се опитват да говорят книжовно че редно. И то на такава висока трибуна. Да опитва се като всички млади юристи да говори наукообразно , но без да съзнава какво говори и че не казва нищо осен лозунги.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 16:20
Гост

Когато не познавам лично някого и работата му, не изказвам мнения ни за личността, ни за професионализма му. Защото това е вече наистина и непрофесионално, и невъзпитано, и неразумно. Думите му, цитирани в тази статия са си чиста истина. Без значение на какви политики го обръщате и на кой Господ се кланяте. Прав е в това – ако в НС имаше воля да се озаптят нечии безгранични правомощия – да се е случило до сега. Няма воля. Няма решение. Толкоз. Това НС нищо не свърши по основните си правомощия. Само изпълнява до сега поръчките отвън – а те са, както… Покажи целия коментар »

Дряновски пейзан
Дряновски пейзан
01 февруари 2023 7:27
Гост

Какво толкова има да се познава рабоата на един селски нотариус!? А впечетления имам в повече от изказванията и визията на Матеев в Парлама и по медиите . Просто поредния Пейзан . Самият факт , че мяука на диалект го прави смешен и е показателно за мисловния му процес, сиреч – не си дава сметка как изглежда и не полага усилия да се различава от говора на средата си . Не ме лошо , но е юрист и е смешно

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 11:31
Гост

Ама моля ви се!
Това НС е избрано само да гласува помощи за Украйна и дарения за САЩ уж за някакви поредни хвърчила, които никога няма да получим. Както не получихме и предходните.
То няма друга задача. Няма други задължения!
Не е за това, да си губи времето да ви гледа и гласува законите! Включително и бюджетен!
Вие да не си помислихте, че сте избрали Кирцата, Асенча, Бойко, Ристю, Корнела и компаяния да ви вършат работа, я?!

Гьонсурати
Гьонсурати
31 януари 2023 11:18
Гост

12 години изнасилваха правото у нас и препоръките на Венецианската комисия. Добре, че ни спряха еврофондовете, за да няма накъде да мърдат повече.

Димитър
Димитър
31 януари 2023 12:14
Гост

А Венецианската комисия не изнасилваше ли цялата българска правна система а ла Борис Бонев-Във Виена е така ,ама тука не е Амстердам….Айде няма нужда….

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 11:16
Гост

Чолаков е свестен и още се чудя как се хвана на хорото на ОПГ ГЕРБ+ДПС и сега си криви езика да говори глупости, които иначе не би казал.

Гешо Иванов
Гешо Иванов
31 януари 2023 10:58
Гост

Безупречният юрист Чолаков, достигащ интелектуалните висоти на Анна Александрова и Дани Кирилов, отново отвя соросоидните отрепки със страхотен анализ! Четете и се учете, колеги!

Ажиотажи
Ажиотажи
31 януари 2023 10:39
Гост

Майсторът на ажиотажите вика „Долу ажиотажите!“

ОСТАВКА И ЗАТВОР !!
ОСТАВКА И ЗАТВОР !!
31 януари 2023 10:14
Гост

Каскета пак спаси кожата за още 2 месеца. Ще направим и невъзможното силите на доброто да имат мнозинство и да приемат дългоочакваните промени в ЗСВ и НПК и да отхвърлят всяко едно нелепо предложение на Иван Магнитски! През тези 2 месеца на привидно спокойствие на Ванката милиционера му желая силен шамар чрез санкции по глобалния закон Магнитски!

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 10:15
Гост

Пич, пий си хапчетата и гледай по малко филми

Димитър
Димитър
31 януари 2023 12:16
Гост

Дс+ ДС=ДС „Добрите сили“+ Дебилите от „Света“-Канада де=драматично самоунижение,самоунищожение

Николов
Николов
31 януари 2023 10:10
Гост

В тоя парламент само Ицо Хазарта става за нещо.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 10:16
Гост

Става да – да пуши тревица, за тва става

Чепилов
Чепилов
31 януари 2023 10:09
Гост

Безумен си. Скрии се!

Ставрев
Ставрев
31 януари 2023 10:09
Гост

Кретени. Колко време да ви чакаме да го изгласувате това, за да не се чувствате изнасилени?

Хари
Хари
31 януари 2023 10:09
Гост

Недейте така де, те милите не са свикнали някой да им дава зор какво и кога да гласуват. Чувстват се изнасилени. Горките, незнаят или са забравили какво изнасилване се случва ежедневно по офисите, където работят техните избиратели. Но техните избиратели търпят това изнасилване, защото шефовете им така са наредили, а и защото вземат невероятните 1000-2000 лв на месец заплата (500-1000 евро). В случая народа е шефа на тия хора, но те влезли в Парламента вече не търпят някой да им казва какво да правят. Защото това са едни използвачи, едни селяни в душите си, едни простаци и са депутати точно… Покажи целия коментар »

Bobolin
Bobolin
31 януари 2023 10:10
Гост

Тоест те са чисти комплексари

Владимир
Владимир
31 януари 2023 10:07
Гост

Тоест смятате, че ЕС иска да ви изнасилва?

МелоТВ мания
МелоТВ мания
31 януари 2023 10:15
Гост

Явно вече 13 години ги изнасилва като дава зор … Само злото му желая на радо чолаков, дано го блъсне автомобил движещ се с висока скорост

Драматино
Драматино
31 януари 2023 10:06
Гост

Излагате се

Няма го
Няма го
31 януари 2023 10:04
Гост

Айде да си заминават вече ,че са ужас, през тези два месеца да им се даде един учебник по Наказателен процес – Акад. Стефан Павлов, че и по Конституционно, че и ОТП им трябва, обърнаха на цирк всичко, като махнат главния прокурор, ще оправят държавата, видяхме им „компетентното“ управление с незаконния арест – неграмотно, нелогично и т.н

Павлов
Павлов
31 януари 2023 10:04
Гост

В това ви бива – да ръсите високопарни термини, за да се направите на умни. Така замазвате очите на хората и реално не правите никакви промени в тяхна полза.

Ани
Ани
31 януари 2023 10:03
Гост

Вие сте си изнасилени от природата

Чичо Сам
Чичо Сам
31 януари 2023 10:02
Гост

В ГЕРБ първо тествали кандидатите си за слава с това дали имат чувство за срам и ако усетели наличието дори на минимално такова, ги отсвирвали веднага.

Danila
Danila
31 януари 2023 10:06
Гост

Да де, той сега лидера на младежкото ГЕРБ, дето вече не е и младеж, но мяза на структора, като Хитлер Юнген, сега го гласят за кой знае какъв министерски стол. Момчето няма срам. Но той е от потомствено семейство на политици. Той си е учил за политик. Сиреч да оправя народа, да работи за неговото благо. Фактически – да смуче, като смок от същия тоя народ и да си оправи живота. Говоря за Георг. А и все пак трябва кифленската му жена да бъде задоволявана със скъпи почивки, екзотични дестинации, луксозна храна. Иначе девойчето не е глупаво, красиво е, забавно… Покажи целия коментар »