Адвокат Боянов, за повече от 29 години от основаването си „Боянов и ко.“ е консултирала повечето от значимите сделки в България, работила е за едни от най-големите инвеститори. Това Ви дава уникален поглед. Как оценявате днес правната среда у нас?

Не винаги си даваме сметка колко много се промениха нещата в България през последните 30 години. Това бе едно много интензивно време, заредено с много мечти, очаквания, разочарования и развитие. В икономиката, правото, социума, културата и т.н. Колегите ни на Запад са впечатлени от този интензитет и казват, че сме натрупали опит и мъдрост на столетници. Бидейки помъдрели, дано обаче запазваме младежкия плам и дръзновение.

Споменавайки правната среда реактивно идват като осъзнат лозунг думите „върховенство на закона“, „справедливост“, „морал“. В това всеки юрист повече или по-малко трябва да вижда смисъла на професионалния си път. Скоро излезе изследване, което пряко показа, че основен фактор за инвестициите (местни и чуждестранни) е не толкова наличието на работна ръка например, колкото правната рамка и ефективността на съдебната система. И ако членството в ЕС е привело като цяло законодателството ни в съответствие с европейското, всички разбираме, че усилията следва да се насочат към постоянното национално нормотворчество, което трябва да се прави от отлични професионалисти, обмислено и в общ интерес. Всички граждани имат интерес от съдебна система, която да прилага добри закони, компетентно и безпристрастно, и да има голям обществен респект. Друг нужен елемент на мотивиращата правна среда е функционирането на силна и квалифицирана адвокатура, която също да е борец за право и справедливост.

Адвокатската работа, особено в кантора, като Вашата, която е специализирана в консултирането на бизнес клиенти, е пряко свързана с развитието на икономиката. Ако в началото адвокатите работеха по големите приватизационни сделки, а след финансовата и икономическа криза като че ли повече работа имаше по преструктурирания, несъстоятелности и спорове, какво се случва сега? За какво сте най-търсени?

За почти 30 години развихме силни практики и работим по различни придобивания и разнообразни корпоративни сделки, финансирания, въпроси свързани с конкуренцията, енергетиката, интелектуалната собственост, разрешаване на спорове. Разнообразието е едно от най-хубавите неща в професията ни.

Какви бяха най-големите предизвикателства пред вас през последните години?

Отговорът вероятно следва да е няколко страници и твърде разнопосочен. Едно от предизвикателствата бе процесът на изграждане на адвокатска кантора, която да не отстъпва на кантори, които съществуват от столетия, да работи с тях равностойно, да говори на същия език и да откликва на изискванията на клиентите по международни стандарти. Накратко – и сега строителството продължава. Това е важно и от друга гледна точка: В днешно време в повечето случаи, по които работим, има в една или друга степен международен елемент. Ако не работим по международните стандарти – справянето ни няма да е добро.

А кое определяте като най-голям успех на кантората?

Като продължение на предходния отговор – изграждането на постоянен и силен професионален и морален екип, който в последните години е класиран като водещ не само в България, но и в Източна Европа, и на Балканите. Най-големият успех са хората ни, дългосрочните ни клиенти, и големите и интересни сделки, по които работим.

Какви качества са необходими за „добрия“ адвокат?

Отдавна е известно, че отличното знание на правото е само необходимо начало, което се подразбира. Добрият адвокат трябва да разбира от икономика, философия, политика. Да познава много добре бизнеса и интересите на клиента си. Да е морален и етичен. Да използва влиянието си върху клиента за налагането на върховенството на закона. Да е социално активен и да дава на обществото. Може да звучи приповдигнато, но тази съвкупност е отлична като цел.

Вие работите с много чуждестранни клиенти и следвате световните тенденции, как се промени правната работа през последните 5 години? Има ли нови изисквания към адвокатите, които се налагат в световен план?

Ще пропуснем нещо много важно, ако не споменем за технологиите. Клиентите ни вече пазаруват онлайн, имат умни машини вкъщи, искат услуги с добро качество, веднага и на ниска цена. И могат да избират от много доставчици. Това променя тотално изискванията им и към адвокатите. В допълнение технологиите създават нови правни отрасли и регламенти, демократизират процеса на правораздаване и го правят по-евтин и достъпен. Например споровете, решавани онлайн само от “Ибей”, са няколко пъти повече от споровете, решавани в Обединеното Кралство. Появяват се технологични доставчици на правни услуги, големите одиторски фирми инвестират милиарди в изкуствен интелект и силно навлизат в правния бизнес. Огромни са промените, които идват от САЩ и Китай. Очевидно всичко това ще променя начина, по който ще работим и ще сме организирани. И ще оцелеят и успеят тези, които разберат и се съобразяват с тези глобални процеси.

Споделял сте как през 1989 г. с подаването на визитната си картичка по време на международна конференция сте довел един от първите най-големи клиенти на кантората – „Филип Морис“. Привличането на клиенти е едно от най-важните умения за адвоката. Как се случва то днес в глобалния свят и при новите технологии?

Така се получи – кратък разговор, визитна картичка, интервюта и „Филип Морис“ стана първият ми международен клиент (преди 1989 г. не можехме да работим с чужденци). И вече 30 години сме заедно. Бизнес развитието, маркетингът и т.н. са част от „бизнеса на съвременния адвокат“. Това се случва чрез най-различни форми – конференции, статии и публикации, социални мрежи и т.н. Най-силното средство, разбира се, е доволният клиент. Важното е да покажем внимание към клиента и неговите нужди, а не да хвалим себе си.

Преди 16 години Вие бяхте от основателите на Източноевропейската правна група (SEE Legal), днес като че ли гледате още по на Изток – към Индия, създател и председател сте на Индийско-българската бизнес камара. Има ли опит от организацията на правния бизнес там, който може успешно да бъде приложен и у нас?

SEE Legal продължава да бъде най-големия „доставчик“ на адвокатско съдействие в 12 държави от Югоизточна Европа. Индийската камара е нещо различно – това е обществен ангажимент, който поех с голям ентусиазъм. Запознат съм и с индийския правен пазар, който е много динамичен и интересен, макар и все още затворен за чужди адвокатски кантори. Това, което ме впечатлява е усърдието, творчеството и професионализмът на индийските колеги. Имаме много какво да учим от индийската култура, включително и в правната област. Да не забравяме това е страната на древните Закони на Ману.

В момента – 15 години след приемането на действащия Закон за адвокатурата, отново се заговори за нуждата от изцяло нов устройствен акт за професията. Според Вас има ли действителна нужда от изцяло нов ЗА?

Очевидно законът следва да рефлектира с прецизност промените, които настъпват в живота. А те са много. За мен е важно професията да е демократична, независима, единна, да се развива, да е добре структурирана и организирана. Адвокатурата трябва да е ефективен защитник на гражданите и юридическите лица, на гражданското общество, едновременно с това и на законността. И нейният глас следва да е силен, компетентен и да респектира. Как да се постигне това регулаторно е въпрос на правна техника, за което има и добри образци, и знаещи колеги.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Meristonsjains12
Meristonsjains12
15 юли 2023 12:31
Гост

Lawyers hold a significant responsibility to not only provide legal representation but also to promote the rule of law. In doing so, they must use their influence over clients to uphold justice, fairness, and ethical practices. This article delves into the lawyer’s role in enforcing the rule of law, highlighting the importance of their influence and how it can be used to benefit society.https://vgnj.edublogs.org/2023/06/30/tellpopeyes-transparency-and-accountability-in-the-fast-food-industry/

Meristonsjains12
Meristonsjains12
15 юли 2023 12:30
Гост

Lawyers hold a significant responsibility to not only provide legal representation but also to promote the rule of law. In doing so, they must use their influence over clients to uphold justice, fairness, and ethical practices. This article delves into the lawyer’s role in enforcing the rule of law, highlighting the importance of their influence and how it can be used to benefit society.

Анонимен
Анонимен
26 март 2019 8:18
Гост

Хареса ми, че той измерва големите успехи с хората си и дългосрочните клиенти. Ето това се казва морал.

Анонимен
Анонимен
26 март 2019 8:45
Гост

Този човек е еталон за човешки ценности и професионализъм. Това е верният път към успеха.

стан
стан
26 март 2019 7:54
Гост

Много философски! Пестеливо, но всяка дума е намясто! Задължително четиво за наместване на ценностие в професията, без които т. нар. Висш адвокатски съвет забрави, че стоят в основата й – професията да е демократична, независима, единна, да се развива, да е добре структурирана и организирана – какво повече

Анонимен
Анонимен
26 март 2019 7:57
Гост

napalno saglasen. makar da iskam da znam kak sa napravili parvia milion 😉

Анонимен
Анонимен
26 март 2019 7:50
Гост

винаги е много интересно да се види как разсъждават такива хора – еталон в професията! за мен Боянов е един от тях. който е имал съприкосновение с кантората му знае, че това е добре смазана машина. хора като кина чутукова пък вдигат класата до небесата.