Адвокат Марин Марковски, който защитава подсъдимата за подкуп бивша кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, ще поиска отвод на наблюдаващите делото прокурори.

Това обяви днес самият Марковски пред бТВ, а повод за искането му ще е писмото на прокуратурата от вчера, с което беше направено предложение до шефа на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) делото на Иванчева да не бъде предоставяно за проверка на Върховния касационен съд, докато АСНС не се произнесе за ареста на бившата кметица и подсъдимата с нея Биляна Петрова. Писмото беше подписано от и. ф. ръководителите на спецпрокуратурата и на Апелативната специализирана прокуратура (АСП) – Димитър Петров и Николай Найденов, както и от наблюдаващите прокурори Илиян Рангелов и Тихомир Стоев.

„По това дело прокуратурата с тези изявления показа, че е силно пристрастна. Сега ще направим отвод на тези прокурори, които влизат в залата, защото те не могат да отправят послания до ръководството на Върховния касационен съд”, каза Марковски.

Вчера от ВКС съобщиха, че комисия от трима върховни съдии ще провери и ще изготви доклад за цялата организация в АСНС покрай разглеждането на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова. Двете са в ареста от април, въпреки че на два пъти съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд замени задържането им под стража с „домашен арест“. В началото на ноември апелативните съдии отмениха първото определение на съдия Хинов и върнаха двете подсъдими в ареста, а по второто – от 16 ноември, апелативният спецсъд още не се е произнесъл.

От АСНС пък съобщиха вчера, че въпреки предложението на прокуратурата, всички материали по делото са били предадени на върховните съдии.

Адвокат Марковски коментира днес, че Иванчева в бъдеще може да съди и държавата в Страсбург заради нечовешкото отношение, на което е подложена в ареста. Тя многократно се оплаква и от битовите условия там, а вчера омбудсманът Мая Манолова публикува и снимките от килията в следствения арест.

„Това е част от ужаса, който тази жена претърпя и продължава да търпи, става въпрос за измъчване и обида. Десислава Иванчева е на границата на психологическата смърт“, добави Марковски.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Умника
Умника
02 декември 2018 20:15
Гост

Запознат съм в детайли с условията в арестите или н.нар места за предварително задържане.Условията наистина са потресаващи.Който не е искал той не е осъдил т.нар ИА Изпълнение на наказанията….или както и да се казваше.Няма един служител от тази агенция дето да посочиш с пръст и да става за повече от чистач на кенеф, даже и това му е много.Има едни измислени наредби и правила които по всевъзможен начин нарушават основни човешки права,но няма сериозен адвокат дето се е хванал да ги осъди ама яко…Цонев ги осъди ама той е един от малкото.Тия жени ги съсипаха по всевъзможен начин само и… Покажи целия коментар »

Стига
Стига
30 ноември 2018 21:48
Гост

Прокоратурата да я прикачат към МВР, няма място в съдебната система и без това в нея почти не останаха юристи.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2018 12:26
Гост

С тази проверка Панов разбуни духовете.

5-ко
5-ко
30 ноември 2018 11:59
Гост

Разсипаха ги тези жени. А за условията пак ще отнесем глоба от ЕСПЧ.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2018 15:05
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
30 ноември 2018 11:58
Гост

Кой знае какво ще покаже проверката.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2018 11:56
Гост

Прокурорите наистина проявяват пристрастност. Разумен ход на адвоката.