Дали да бъде поискана „отмяна“ на привилегията на водачите на партийните листи да получават служебно преференция от вота, когато избирателят изрично не е използвал такава – това ще обсъди Висшият адвокатски съвет (ВАдС) по предложение на адвокат Петър Славов.

В предложението му за сезиране на Конституционния съд (КС) той настоява за противоконституционни да бъдат обявени две разпоредби – чл. 278, ал. 5 и чл. 437, ал. 5 от Изборния кодекс. Дори ВАдС да реши да сезира КС , това няма да повлияе на правилата за предстоящите парламентарни избори, тъй като съдът няма как да излезе с решение до 2 октомври 2022 г.

Привилегия за водачите на листи има при изборите за народни представители и за общински съветници, но не и при тези Европейския парламент.

Според Славов с нея Изборният кодекс въвежда неравенство по отношение на пасивното избирателно право на гражданите. В искането си до КС адвокатурата напомня, че изборите се провеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване и това се отнася както за активното, така и за пасивното избирателно право. И сочи, че чрез даването на служебно предимство на водачите на листи, недопустимо се ограничава пасивното избирателно право, като се зачитат като преференции за водача бюлетините, в които е отбелязана само пария или коалиция. „Независимо, че в тези бюлетини избирателят не е посочил предпочитание към конкретен кандидат, на основание атакуваните норми в ИК, водачът на листата прибавя към действително подадените за него лични преференции и броят на бюлетините без посочена в тях преференция, още по-малко пък за кандидата – водач на листата“, пише той.

И обяснява ефекта от действието на разпоредбите, предвиждащи за водача да се броят като преференциални и бюлетините без преференция, така: „Водач на листа, независимо, че може да не е получил нито една лична преференция, само на база на определен брой празни бюлетини в частта им за преференцията, ще запази мястото си, независимо, че следващият го кандидат има значително повече лични преференции . Очевидно е неравното положение, в което законодателят е поставил водача на листата спрямо неговите конкуренти с нормата на чл. 278, ал. 5 и чл. 437, ал. 5 и то в нарушение на чл. 10 от Конституцията“.

Адвокатът, който е и бивш народен представител, подчертава, че подобно предимство не е предвидено в основния закон. „Очевидно е, че непосочването на конкретна преференция би могло да се дължи на редица други фактори, освен явно презюмираната от законодателя „неявна подкрепа” за водача на листата – неодобряване именно на водача на листата, непознаване на преференциалния режим на гласуване, съгласие с цялостната подредба на листата, а не само водачеството в нея и т.н“, се посочва в предложението.

Според Петър Славов с оспорените от него разпоредби от ИК недопустимо се създават привилегии за водачите на листите и се дискриминират останалите участници в тях.

„Ноторно известен факт е, че партийните листи обичайно се водят от членовете на политическото ръководство на съответната партия. Често с многократни участия в местната и националната законодателна власт, те нерядко са непопулярни сред широката маса избиратели, но „защитата на водача на листата“ ги пази от евентуално разместване, дори когато някой следващ кандидат има повече преки лични преференции от тях. Последното действа силно демотивиращо на избирателната активност на гражданите, които желаят да гласуват за конкретни личности, а не толкова за една или друга партия и нейните партийни функционери. В резултат и с оглед системното неглижиране на желанието на избирателите, видно от избирателната активност на изборите за 45-то 46-то и 47-мо Народно събрание, тя все повече намалява, избираните органи са с все по-ниска представителност, което пък от своя страна поставя на изпитание един от устоите на демократичната държава – а именно – представителната демокрация“, заключава той.

Дали ВАдС ще възприеме мотивите му, ще бъде решено на следващото му заседание на 14 септември.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Българите-в контейнери, украинците в лукс хотелите
Българите-в контейнери, украинците в лукс хотелите
06 септември 2022 7:12
Гост

Адвокатурата да сезира КЗД, заради тежката дискриминация към български граждани. Останалите без дом от наводненията държавата ги настанява в контейнери- https://dnes.dir.bg/intsidenti/nastanyavat-vremenno-v-konteyneri-ostanalite-bez-dom-proveryavat-sechta-za-10-g-nazad За сравнение-украинците бяха настанени в лукс високозведни хотели, петзвездни хотел, в курорта, на плажа, на пълен ол инкулзив и спа процедури. За украинците било обидно да са в контейнери, в бежански център, но българи в контейнери-може. Българите, загубили дома си са третирани като боклук, и ги пращат из контейнерите-в контейнер се хвърля боклук, а не се настаняват хора! Защо държавата не настани за няколко месеца тези бедстващи ,изстрадали хора в петзведни хотели, на плажа, в курорта, нима тези хора,изтърпяли… Покажи целия коментар »

Всички путлерастки тролове в Сибир!
Всички путлерастки тролове в Сибир!
06 септември 2022 11:20
Гост

Украински бежанки пратиха помощите си на хората в Карлово

https://www.novinite.bg/articles/224273/Ukrainski-bejanki-pratiha-pomoshtite-si-na-horata-v-Karlovo

Колко бездомни са настанени на хотел, на плажа?
Колко бездомни са настанени на хотел, на плажа?
06 септември 2022 11:27
Гост

до 06 септември 2022 11:20 Тези хора имат нужда от дом, подслон, за поне няколко месеца, а и повече-докато им се уреди трайно жилищния въпрос. Колко от тези хора са настанени в хотел, на плажа? НУЛА. За какво са им тези помощи, и къде да ги държат в ламаринените контейнери и конски фургони? Хората и от село Бисер, и от Мизия, докато получат нови домове с години живяха из контейнери. А не бяха настанени в хотели на плажа. Защо бе, българомразци смотани, третирате българския народ като трета категория? Особено, като имате предвид,че укрианците идват от градове с сомунални квартири-обща кухня,… Покажи целия коментар »

потресен
потресен
06 септември 2022 11:21
Гост

Ако наистина се окаже, че на българите, загубили къщите си им се предлага настаняване в контейнери и фургони, а не в хотели, от висока категория, на плажа, с безплатно ол инклузив изхранване -всичко това беше направено за украинците, това ще е въпрос, с който далеч не само КЗК следва да се занимае!!!! Това е потресаващо, расизъм и омраза към собствения народ, ако е истина*-чужденецът в хотела, българинът-във фургона. Силно се надявам държавата да се усети, и да настани тези хора във възможно най-добрите хотели, на плажа, от минимум 4 звезди, за поне няколко месеца, както беше направено за чужденците! *ако… Покажи целия коментар »

Гнусни рублофили
Гнусни рублофили
06 септември 2022 11:31
Гост

И какво, човечеца ще си остави къщата и животните на село, ще натовари покъщнината на един камион и ще отиде на 100-200 км на луксозен хотел??? Или просто рашистките тролове на Мутрофанова се опитват за пореден път да очернят онеправданите майки с деца, които бягат от бомбите на Путлер.

Обективен
Обективен
06 септември 2022 11:36
Гост

Естествено, че е много по-добре да сложат един оборудван контейнер в двора на човека да има къде да живее временно докато си оправи къщата и се върне в нея. Не мога да си представя човека да си зареже къщата, покъщнината и стопанството и да отиде на луксозна почивка на морето. Това е троловете на Копейкин не могат да си го представят, но явно са длъжни да разпространяват опорните точки на руската пропаганда.

Българи и украинци заедно на Съединението
Българи и украинци заедно на Съединението
06 септември 2022 19:18
Гост

В помощ на пострадалите: Как украинци помагат на бедстващите от водната стихия села

https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/736642

Анонимен
Анонимен
07 септември 2022 7:18
Гост

Ама каква къща, какви пет лева след наводненията. Нали в това е проблема, ама мисли малко бе! Верно ,че на грантаджиите мисленето представлява трудност, ама все пак-малко усилие!

политнекоретни въпроси
политнекоретни въпроси
07 септември 2022 7:52
Гост

Да питам-докога държавата ще продължава да търпи,че мижав процент от украинците правят някакви усилия да научат български и да почнат да работят. За шест месеца би следвало да знаят няколко хиляди български думи, и да се оправят с основните граматични правила на базово ниво, да могат да водят несложен разговор на български. И докога държавата ще търпи отказът на украинците да почнат да работят. Пълно е със шивашки цехове и строителни фирми, колко украинки отидоха в цеховете да шият, и колко от мъжете отидоха по строежите? Българските мигранти на запад са по шивашките цехове и строежите-включително и българи с висше… Покажи целия коментар »

адвокат Х
адвокат Х
05 септември 2022 18:07
Гост

Напълно неаргументирано ще бъде! Питам аз, конкретно кой член от Конституцията се нарушава? Или ВАдвС пак решава чужд проблем?

Адвокат VG
Адвокат VG
05 септември 2022 16:55
Гост

ВАдвС нищо не е обмислял относно противоконституционност на ИК, а още по-малко за водачите на партийни листи. ВАдвС никога не се е месил в политичесската система, защото винаги е действал само в рамките на конституционно определените му правомощия, а когато е излизал от тях е получавал заслужено решение от КС. Това, че някой има предложение или идея за нещо, което да стори ВАдвС не означава, че ВАдвС като колективен орган го обмисля, както неверно пише на сайта на ВАдвС и подвежда аудиторията. Който иска да реди листи, да стане член на политическа организация, да положи усилия да се докаже, а… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
05 септември 2022 16:36
Гост

Болните амбиции на един неуспял вечен кандидат за депутат. Слава богу, в тоя съвет има и разумни хора, които едва ли ще се вържат на тези глупости.

Чочо
Чочо
05 септември 2022 14:49
Гост

Решението би било интересно.

Аспарух
Аспарух
05 септември 2022 11:35
Гост

Дано да се случи това нещо и да сложи край на пожизнените депутати.

Щерев
Щерев
05 септември 2022 14:46
Гост

Би било много добре.

Добринска
Добринска
05 септември 2022 11:17
Гост

Надеждите са ми в това да се промени закона, но и това ме съмнява. Имаме депутати, които работят само това от години. Те с друго не могат и не искат да се занимават. А че са некомпетентни е съвсем отделен въпрос.

Günaydın
Günaydın
05 септември 2022 11:16
Гост

Хората си мислят, че те определят кой да ги управлява, но както е казано – ако изборите правеха промяната, то те нямаше да се случват.

Краси
Краси
05 септември 2022 13:48
Гост

Не е вярно!

Манолев
Манолев
05 септември 2022 11:14
Гост

Факт. Аз предпочитам да гласувам за Хазарта пред това някой друг от ПП да влеиза в парламента. Примера не е точен естествено, защото той е така или иначе водач в 25 МИР.

Улушев
Улушев
05 септември 2022 11:13
Гост

Предлагам ви да четете повече материалите и постовете на Георги Милков в мрежата. Ще добиете много интересна представа за света и за всичко около нас. Не залагайте само на риалити формати, на турски сериали и на платените сайтове и медии, обслужващи или Киро Гела или Бойко Бориосв.

Ставрев
Ставрев
05 септември 2022 11:12
Гост

Нали видяхме съда колко е адекватен. Върна частната компания на Капитан Андреево. Прокуратурата пък каза, че Бойко няма причина да му повдигат обвинения. Просто отвратителна работа.

Дерменджиева
Дерменджиева
05 септември 2022 11:11
Гост

Това е недомислица. Понеже някой има интерес да е така.

Камелинска
Камелинска
05 септември 2022 11:10
Гост

Прочетете поста на Ицо Хазарта от вчера във Фейсбук. Ще видите разликата между него и Борисов, който само ходи и лъже по села и паланки. По провинцията му вярват на Борисов, защото там са и вързани, че ако не гласуваш за ГЕРБ няма да имаш работа и никакво бъдеще. Което е лъжа. Но хората вярват. Те са и по-простички хора, трудолюбиви, но учили доста малко и нямат база на която да преценят, че този богаташ от Банкя само се прави на човек от народа. Иначе си е пълен лъжец.

Беров
Беров
05 септември 2022 11:09
Гост

Дайте ми основателна причина някой, като Бойко Борисов, да е на челно място? Защо го избираме за депутат, при поожение, че той не ходи в парламента. Под нивото му било. Същото важи и за Пеевски. И тези хора в тези партии, които очебръкно не зачитат закона и народа, като не ходят на работа, но получават солидните си заплати, сега се гласят пак да управляват.

Арнаутов
Арнаутов
05 септември 2022 11:08
Гост

Това няма да спре смешниците да влизат в парламента. Те са си платили за да са на избираеми места все пак.

Бешара
Бешара
05 септември 2022 11:07
Гост

Принципно са прави, но те пак ще си ги изберат

Чаавдар
Чаавдар
05 септември 2022 14:47
Гост

За съжаление.