Частен съдебен изпълнител (ЧСИ) си е сложил импулсен телефон и таксува всички граждани и адвокати, които искат да направят справка по делата, с 60 ст. на минута.

ЧСИ Велислав Петров, чийто район на действие е в Ловеч, е заменил стационарния си телефонен номер за връзка с офиса си с импулсен такъв – 0900 63 055, който таксува разговорите на цена 0,60 лв. на минута. Така всички граждани, които желаят да направят справка или по каквато и да е друга причина желаят да е свържат със съдебния изпълнител във връзка с извършваната от него дейност, следва да позвънят на този импулсен телефонен номер и не разполагат с друга възможност за контакт с ЧСИ Петров“, алармира Обединението на свободните адвокати (ОСА) в сигнал до председателя на Камарата на ЧСИ Иван Хаджииванов, министъра на правосъдието Надежда Йорданова и омбудсмана проф. Диана Ковачева (пълния текст на сигнала виж тук).

От адвокатското сдружение заявяват, че това поведение и ограничение на комуникацията с ЧСИ Петров е недобросъвестно и в ущърб на гражданите. И подчертават, че импулсният телефон е сложен на фона на усложнената епидемична обстановка, при която комуникацията по телефон е единственият удобен и безопасен начин за гражданите (взискатели, длъжници или други лица – наддавачи по публични продани) за получаване на справка или друга нужна информация.

„С оглед обществената значимост на дейността, която частните съдебни изпълнители извършват, считаме, че нито Министерството на правосъдието, нито Камарата на частните съдебни изпълнители следва да допуска такова облагодетелстване за сметка на бюджета на гражданите“, заявяват от ОСА в сигнала си.

В него адвокатите изтъкват, че подобно действие, особено за хора с нисък социален статус – безработни, пенсионери, социално слаби лица, лица с увреждания, обективно затруднява нормалната комуникация с частния съдебен изпълнител, а оттам и противоречи на §6 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, защото нарушава правото на адекватен достъп до правосъдие.

Освен това от ОСА използват случая, за да поставят пред министър Йорданова, председателя на КЧСИ Хаджииванов и омбудсмана Ковачева и друг проблем. Адвокатите определят като ограничаване на правото на справедлив процес от ЧСИ и серия от практики на ЧСИ, които изброяват: „Намалено работно или приемно време на канторите им, несвоевременното окомплектоване на изпълнителните дела по законово установения ред, отказите на ЧСИ или несвоевременното предоставяне на страните и на адвокатите на преписките по образуваните изпълнителни дела, налагането от ЧСИ на прекомерни такси за получаване на преписи от изпълнителните дела, които не са съобразени с тарифата и по-специално с определената такса в размер на 10 лв. за изготвяне на копие от изпълнително дело, определена в т.8 от раздел I Обикновени такси на Тарифата за таксите и разноските към ЗЧСИ, отказите на ЧСИ да предоставят на страните и на адвокатите препис от документи и/или препис от самите изпълнителни дела, изискването на ЧСИ да предоставят справки на адвокати единствено след представено пълномощно по конкретното изпълнително дело в разрез с предвиждането на чл.31 от Закона за адвокатурата, както и повсеместно налаганата забрана от ЧСИ на страните и на адвокатите да заснемат с мобилен телефон или друго техническо средство актовете и документите, приложени към самите изпълнителни дела, аналогично на предоставената възможност в Правилника за администрацията на съдилищата и действащите правилници във всички съдилища в страната“.

От ОСА напомнят, че за изпълнителните дела се прилагат изискванията на Правилника за администрацията на съдилищата.

От администрацията на омбудсмана информираха „Лекс“, че случаят с импулсния телефон им е известен, тъй като са получили сигнал за него, за който са информирали Камарата на ЧСИ. От писмо на камарата до омбудсмана от август 2021 г. става ясно, че е извършена проверка, която е заключила, че няма основание Петров да бъде наказан. Проверката на камарата е установила, че при обаждане на него човек бива уведомяван за завишената тарифа за таксуване на разговора. Основната причина камарата да реши да не санкционира Велислав Петров е, че на сайта му може да бъдат открити и 20 номера на мобилните телефони на служителите в кантората. Проверка на „Лекс“ установи, че такива действително са публикувани, но може да бъдат открити само след специално кликване на рубриката „Екип“ (виж тук). При еднократно кликване на рубриката „Контакти“ се показва само импулсният телефон.

Няколко часа след публикацията ЧСИ премахна импулсния телефон и на сайта му вече са обявени стационарен и мобилен телефон за връзка с кантората (виж тук). Това обяви самият ЧСИ Велислав Петров в коментар под статията на „Лекс“ в 15,44 ч.

75
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Работлива пчела
Работлива пчела
10 януари 2022 15:56
Гост

Лекс, моля без скрита реклама на ОСА, Ицо Торбалан, Рада Дълбоката и Мая Общата!

Несвободен адвокат
Несвободен адвокат
10 януари 2022 8:43
Гост

ОСА и Правосъдие за всеки с каквото са се захванали са го о….ли, последен пример издигането на кандидатурата на Лозан Панов за президент. Чудя се защо сериозни медии им обръщат внимание и ни занимават с тяхните “ героизми“.

Re:
Re:
10 януари 2022 15:53
Гост

Напълно се присъединявам към мнението, несвободно при това. И без грант от Америка за България.

за протокола
за протокола
09 януари 2022 8:47
Гост

ЧСИ Велислав, а онзи адвокат Велислав Величков дето завърши АОНСУ, комсомолец, депутат от СДС … борец срещу какво и за какво?!?!?!

Симулиране на активност. С цел опазване на статуквото в МП, съда, адвокатурата …

ОСА
ОСА
08 януари 2022 21:04
Гост

Пити с пчелен мед получават от Америка … за България.

С това ли се занимават? Некакво си ЧСИ в провинцията с некакъв си телефон. Е, и? Дори да има нарушение?

Виждат треската, но не виждат гредата … адвокатска гилдия като цяло е доведена до мизерно съзерцание на „великия съд“ от който всичко може да се очаква. Цв.Цв.

Смешници! Подмяна на дневния ред по заръка от Козяк.

Рекламодател
Рекламодател
08 януари 2022 19:45
Гост

Тези “свободни” адвокати и ЧСИ да не са се разбрали да си направят безплатна реклама ?

некои съображения
некои съображения
08 януари 2022 7:47
Гост

Хайде сега-лицето да върне средствата на всички граждани, които са се обадили, очевидно сумарно сумата не е висока-след като телефонът бързо е спрян, и не е проблем сумата да бъде върната като символичен жест. Всяко обаждане се регистрира, и не е проблем да се установят хората, които са дали средства за високоимпулсен телефон. Особено в провинцията ,където върлува огромна бедност и в западащ град като Ловеч за пенсионер 4 минутно обаждане по 60 ст е един хляб. Вероятно има хора, гладували, за да се обадят? офтопик- Очевидно е,че законодателят трябва да защити най-бедните хора, като накрая въведе личния фалит(какъвто има… Покажи целия коментар »

Айде, айде
Айде, айде
07 януари 2022 23:11
Гост

Боклуците от ОСА, иудите, си правят PR.

Нищо ново под Слънцето, но всички вече ги знаят що за стока са, на чия сметка са и на #КОЙ спонсор се кланят!

Кирчо и Кокорчо в Адвокатурата.

ДСИ
ДСИ
07 януари 2022 17:57
Гост

На днешно време да си ДСИ. Съдийска заплата и нищо не праиш. Без импулсен телефон. Америка за България, в лицето на ОСА, се интересува само от частници, а не от хора на Пеевски!

Мирча Кришан
Мирча Кришан
07 януари 2022 15:59
Гост

Изключително адекватно на цялото публично управление в годините на прехода. Който явно ще продължи като библейския 40 години.

А ДСИ Ко ги праим?

адвокат от САК
адвокат от САК
07 януари 2022 16:18
Гост

ДСИтата са друга бира- що висене е минало в бившия Нотариат на “Попа“ пред кабинетите им – нямам думи;0 Откакто се въведе заповедното производство, нещата са по-различни… При тогавашните ДСИта масово се позовавахме на перемпция и топлофикация духаше супата;0 Както и да е- много вода изтече оттогава.

ЧСИ Велислав Петров
ЧСИ Велислав Петров
07 януари 2022 15:44
Гост

Уважаеми колеги, Уважаеми граждани, Таксата е за доставчика на услугата. Целта не е печалба. Целта е да се ограничат излишните разговори, да се оптимизира работата на деловодителите по делата по същество. С импулсния телефон не се ограничава достъпа до кантората. Нормално е да се ползват такива инструменти. Всички ги ползват. Намаляват кол центровете и насочват да се обслужиш по електронен път. Гражданинът, абонат на телефонна услуга, търсещ връзка с кантората, бива предупреден, че ще бъде таксуван за горепосочената стойност. След това има кратка пауза, която е безплатна и дава шанс на абоната да прецени дали да продължи или да прекрати… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
07 януари 2022 15:55
Гост

“…Целта е да се ограничат излишните разговори…“ Хайде сега- нашите клиенти не са юристи, но дори и никога не биха притеснявали едно ЧСИ, особено, ако нямат заведено и.д. точно при него;0 Излишен разговор ли е ако един длъжник Ви се обади лично, за да Ви съобщи, че неговият адвокат вече е депозирал напр. 30 процента от дължимото задължение, представил е писменият документ с приложената разписка/ фактура/ касов бон за извършената трансакция с номера на и.д. и т.н. ;0 Недейте така лековато- не е и във Ваша полза…

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 16:28
Гост

Извинете г-н/г-жо адвокат от САК, но Вие, предполагам, знаете най-добре какво означава „излишен разговор“! За пояснение – това е разговор, състоящ се в 15 минути – 3 мин., от които се обяснява всичко на конкретния човек, който се е обадил и 12 мин., от които някой е решил да разкаже за това как се е стигнало до тук /да се образува и.д./. Според Вас във всяка една кантора, било на съдебен изпълнител, адвокат, нотариус и пр., ако се обадят 10 такива човека днес кантора ли ще бъде или психологичен кабинет?

адвокат от САК
адвокат от САК
07 януари 2022 18:11
Гост

До “Анонимен 07 януари 2022 16:28“ Г-не, г-жо, твърде често ми се е налагало да телефонирам по дадено и.д. тук, в София, и твърде често отговорът е бил “ Елате на място, за да уточним всичко“. Мислите ли, че абсолютно всеки адвокат би рискувал буквално живота си в условията на световна пандемия и в пика на 5тата ковид вълна в България, за да направи една елементарна справка…Дори да не сме в условията на световна пандемия, отново е добре един адвокат да се увери относно времето за посещение в кантората на едно ЧСИ. Ако приемем за правилно Вашето твърдение, това означава… Покажи целия коментар »

въпрос
въпрос
08 януари 2022 7:55
Гост

И кой определя кой разговор е излишен? Човек, който се е обадил-очевидно за него не е излишен разговор. Нередно е да твърдите,че хората се обаждат излишно, щом се е обадил-явно за него разговорът не е излишен.
То по тази логика вероятно и 435 от ГПК трябва да се промени, за да се спрат „излишните “ жалби?

Dichev
Dichev
07 януари 2022 15:35
Гост

Хайде да поспорим. „Нужен“ с какво е за изп. производство, което е писмен процес? Защо ви е телефон на ЧСИ? В съда като отидете на кого се обаждате?

адвокат от САК
адвокат от САК
07 януари 2022 15:51
Гост

Имате грешка- в публикуваният сайт посоченият в статията импулсен телефонен номер не е личният / служебният телефонен номер на ФЛ ЧСИ еди кое си, а служебният телефонен номер на регистратурата на кантората му. а регистратурата е мястото, на което се завеждах с входящ номер всички писмени документи, които в последствие следва да се присъединят към съответното и.д., особено ако са изходящи от длъжника или неговия процесуален представител. Обичайно се налага именно на адвоката на длъжника да звъни поне 5 пъти на регистратурата на кантората на ЧСИ-то, защото обичайно с 1 позвъняване не може да се свърши адвокатската работа и/или от… Покажи целия коментар »

No name
No name
07 януари 2022 15:54
Гост

Нали затова се обаждаме в съда, за да не ходим всеки път на място. Не може да се отрече необходимостта от връзка с ЧСИ, а тази постъпка за мен е абсурдна, то бива алчност, но чак толкова. Ако работите като адвокат в един град и длъжникът на клиента ви е с адрес в друг, ще ходите ли всеки път да правите справки на място или ще си кореспондирате с пощенски гълъби? Поне не говорете глупости….

отговор
отговор
08 януари 2022 8:30
Гост

До DITCHEV. Ще споделя личен опит. Не съм клиент на ЧСИ по никакъв повод-.нито като длъжник, нито като кредитор, и мислех,че материята не ме касае. Но, преди време виждам съобщение, залепено на вхdдната врата срещу фирма, на точния мой адре. Фирма нямам, а апартамента си е лично мой. Оказа се,че хитрец си е регистрирал фирма, и е посочил за адрес на фирмата си-моя адрес. Нито го познавам, нито съм му позволявал, нито има механизъм да се спра фирмената регистрация на чужд адрес-няма изискване при регистрация на фирма да посочиш истинския адрес. Е ТО И СТАТИЯ ПО ТЕМАТА https://www.mediapool.bg/firmi-se-registrirat-na-chuzhd-adres-bez-znanieto-na-sobstvenika-news303627.html Какво правя(поради… Покажи целия коментар »

Anonimen
Anonimen
07 януари 2022 13:03
Гост

Тези пък да не видят нещо от Топлофикация и ЧЕЗ.

Косьо
Косьо
07 януари 2022 13:05
Гост

Пладнешки грабеж. Изключително неморално и неетично е.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 13:02
Гост

Това е пълно безобразие. Може ли така да ограбват хората.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 12:33
Гост

Не знам за импулсния телефон, но трябва незабавно да се промени законовата уредба и да не могат да налагат запори по сметки преди получаване на ПДИ. Възбраните не са толкова страшни, но практиката да ти запорират сметката преди да получиш ПДИ е повсеместна.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 15:13
Гост

Аха, даже трябва да дадат на длъжника поне 1 седмица, за да си изтегли парите от сметките, и тогава да запорират. С популисткото мазане на ГПК, което се вихри вече с години, нищо чудно и това да видим.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 12:21
Гост

Какво ЗЗП, бе, колеги. Страните в изпълнителния процес търговци и потребители ли са? Кога публичните правомощия станаха търговски услуги… Още малко ще вмените на длъжниците право да се откажат от дълга си в 14-дневен срок от поканата… ЧСИ, по закон, не е длъжен да поддържа телефонна линия и изобщо не е длъжен да вдига телефон. Ако поддържа телефон, той си определя условията.

"отказ от дълг"-ами има го-в целия ЕС
"отказ от дълг"-ами има го-в целия ЕС
07 януари 2022 12:37
Гост

цитат „ще малко ще вмените на длъжниците право да се откажат от дълга си в 14-дневен срок от поканата“.

Да! В целия ЕС го има-и се нарича личен фалит. И в България го има-за фирмите-като не могат да плащат, се „отказват от дълга“-даже е задължително да поискат производство по несъстоятелстност, ако не могат да плащат. благодарение на магическия текст на чл 739 ал 2 ТЗ.

Много шум за нищо
Много шум за нищо
07 януари 2022 12:17
Гост

ЧСИ-то пари от това не изкарва, трябва да има изключително много обаждания за да му преведат нещо от мобилния оператор, а точно в Ловеч се съмнявам да е пълно с баровци. Явно го е направил да ограничи безразборното звънене с какви ли не тъпи въпроси. Има си предупреждение на сайта, както и преди да започне разговора, така че всеки да прецени дали да се обажда точно на този номер или на другите 20, коите не са импулсни и са посочени на сайта. ОСА с такива теми ли смятат да се издигат в очите на адвокатите? Или смятат, че в адвокатурата… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
07 януари 2022 12:40
Гост

Видно от публикуваният от Вас линк, посоченият импулсен телефонен номер е именно на регистратурата. Всеки внесен писмен документ, изходящ от длъжника по конкретно и.д. , се завежда именно там, отделно се налага да се звъни по 3-5 пъти именно на този номер – поне практиката на нашите софийски ЧСИ-та е такава. Така, че- въпросът не е никак маловажен, особено при постановен / електронно или не/ запор върху банковите сметки на длъжника и/или върху заплатата му… Наясно сте за нещата по ГПК в това отношение, така, че- да , въпросът не е никак маловажен или малозначителен.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 12:13
Гост

Морално укоримо, но чак пък незаконно… Предварително упомената ли е цената на разговора (да, посочена е). Задължен ли е ЧСИ да си вдига телефона? Има ли право, ако не е импулсен телефон, да си сложи напр. Новозеландски, при който разговорът ще бъде дори по-скъп? Въпросът е реторичен.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 12:09
Гост

Бе по-добре импулсни телефони, отколкото неимпулсни, които никой не вдига или ти ги затварят ядосано с викове, след една минута разговор, както е при другите. Това е пазарна икономика, все пак…..

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 11:42
Гост

А разните там гледачки и баячки, които също работят като търговци и са регистрирани, защо ползват импулсни телефони, а смс-ът е 6 лева? Значи, пак прилагаме закона избирателно. „Прасета може, а кучета и котки може“ /по Г. Русев/, така ли?

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 11:46
Гост

Прасета не може, а кучета и котки може

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 12:00
Гост

Баячките не си основават бизнеса на обществени правомощия, делегирани им от държавата и строго регулирани от няколко закона. Също така, баячките оперират на пазарен принцип и се нуждаят от конкурентоспособност, за да оцелеят, доколкото ЧСИ-тата не се конкурират помежду си, а ако им се наложи, няма да могат да изкарат и един лев. Сигурен съм, че ако камарата си беше избрала малко по-образован говорител (в твое лице), нямаше да е нужно да обяснявам това.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 12:11
Гост

доколкото ЧСИ-тата не се конкурират помежду си, а ако им се наложи, няма да могат да изкарат и един лев.

Тая реплика показва, че изобщо, ама изобщо не си в час със съдебното изпълнение. Добре е да се поразходиш от съдебната палата до някоя кантора на ЧСИ и там да ти кажат как се вади хляба в условията на свирепа конкуренция, а не като теб да чакаш на аванс и заплата по банковата ти карта, и да се правиш на умен.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 15:26
Гост

Имах предвид ако им се налага да работят като конкуриращи се юристи, а не като… това, което са. Ако някой адвокат си сложи импулсен телефон и една секретарка, която лъже всеки, който се обади, че адвокатът го няма, със сигурност този адвокат няма да изкара и един лев по легитимен начин. Уверявам те, че във всички кантори на ЧСИ, в които съм бил, хлябът се вади по един и същи начин, който честно казано не желая никак да дискутирам с представители на „съсловието“ ви. Колкото до аванса и заплатата – не знам за нито един ЧСИ, който лично си върши… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 11:33
Гост

Трудно се изкарва кинтата вече и при тях, особено пък в Ловеч. А е видял немалко „нововъведения“ и „пинизи“ и при човека, на който беше помощник, преди да стане титуляр ЧСИ в Ловеч.

Били
Били
07 януари 2022 13:06
Гост

Тези „пинизи“ въобще не му правят чест.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 10:59
Гост

Няма забрана за такова нещо. ЗЗП, в случая си го…… Отзад. Не е търговец, а който не иска да звъни, да прави проверки на място. Без пари са

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 11:40
Гост

Проверки на място-ако няма пандения, тогава-хорошо. Ама сега-само по телефон.
А,че е търговец-по смисъла на ЗЗП, параграф 13-това е ясно. Не е търговец по ТЗ, но по параграф 13 от ЗЗП е търговец. Свободните професии са търговци, по смисъла на параграф 13 от ЗЗП, и търговец по ЗЗП няма нищо общо с понятието търговец по ТЗ.

Сметка по чл 79 ЗЧСИ на обадилите се?
Сметка по чл 79 ЗЧСИ на обадилите се?
07 януари 2022 11:42
Гост

Вече беше зададен въпроса-спазен ли е закона да се издават сметки по чл 79 ЗЧСИ на всеки обадил се и таксуван?

Време е
Време е
07 януари 2022 10:45
Гост

ВРЕМЕ Г-ЖО МИНИСТЪР ДА ОБЯВИТЕ КОНКУРС ЗА ЧСИ!
ВРЕМЕ Е ЗА НОВ МОРАЛ И ХОРА С НЕОПЕТНЕНИ ИМЕНА И ЛИПСА НА ЗАВИСИМОСТИ….

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 11:31
Гост

Точно пък ти, с новия морал и неопетнено име, ще си затвориш кантората само след няколко месеца работа, поради липса на достатъчно приходи, дори и да спечелиш такъв конкурс. Особено в провинцията. Като не знаеш как стоят нещата в практиката, не се обаждай с капс-лока там….

Някой там
Някой там
07 януари 2022 10:43
Гост

Ояденни о самозабравени… Този ли беше осъден от НАП да, възстанови 1 000 000 лв?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 януари 2022 10:32
Гост

Абе, нз защо, но ми е смешно. Интересно дали предлага само справки или и друг вид телефонни услуги в контекста на онова Решение на испанския съд за погасяване на задълженията.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 10:20
Гост

Всички мрънкат и квалифицират, но нито един не е посочил , аджеба, къде има конкретна забрана за стореното.Може да прави, каквото си иска, който не е доволен, да се жалва на сенатора си, да внесе ЗИД и да им забранят.

ЧСИ е търговец по смисъла на ЗЗП, и ЗЗП важи
ЧСИ е търговец по смисъла на ЗЗП, и ЗЗП важи
07 януари 2022 10:41
Гост

Чл 62г ЗЗП-забрана за импулсни терефони от търговци. По силата на параграф 13 тк. 2 от ЗЗП свободните професии са търговци. Търговец по силата на параграф 13 от ЗЗП няма нищо общо с понятието търговец по ТЗ. Втори аргумент- ЧСИ не може да налага други такси, освен изрично записаните в тарифата-чл 78 ЗЧСИ. Таксуване по 60 ст мин за телефонно обаждане не е уредено в тарифата. Трети аргумент-какви такси е събрал ЧСИ-то се записва в сметка по чл 79 ЗЧСИ , като в добавка разноските си подлежат на обжалване. Покажете ми и един документ на този ЧСИ-надлежно издаден и връчен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 11:36
Гост

Сладки приказки от профан в материята.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 11:36
Гост

435 ТЗ няма никакво приложение в случая. В Тарифата е посочена цената само за справките на „хартия“, но не и по телефон или други средства за комуникация. А що се отнася до издаването на сметка по чл. 79 ЗЧСИ – ако си поиска, ще му се издаде.

Слави
Слави
07 януари 2022 13:07
Гост

Случайно да сте чували за морални и етични норми.

мнение
мнение
07 януари 2022 9:59
Гост

Въпреки,че ЧСИ-то не се води за търговец, считам,че по аналогия е приложим ЗЗП чл 62г. Чл. 62г. (Нов – ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) (1) Когато търговецът използва телефонна линия за свързване с него във връзка със сключения договор, потребителят заплаща стойността на разговора, без да дължи допълнителна такса, съгласно изискванията на Наредба № 1 от 2010 г. за правилата за ползване, разпределение и процедурите по първично и вторично предоставяне за ползване, резервиране и отнемане на номера, адреси и имена (обн., ДВ., бр 64 от 2010 г.; изм., бр. 12 от 2011 г., бр.… Покажи целия коментар »

ЧСИ е търговец по смисъла на ЗЗП, и ЗЗП важи
ЧСИ е търговец по смисъла на ЗЗП, и ЗЗП важи
07 януари 2022 10:15
Гост

Намирам,че текстът от ЗЗП е напълно приложим, защото понятието търговец по смисъла на ЗЗП, не се покрива с понятието търговец по смисъла на ТЗ. По смвисъла на ЗЗП търговец е с легална дефиниция в § 13, т. 2 от ДР на ЗЗП . В този смисъл на думвата(по ЗЗП) търговци са и свободните професии! Те не са търговци по сибата на ЗЗП, но ЗЗП използва драстично по-широка терминология на думата търговец Накратко-и нотариуси, и ЧСИ-та са търговци, по силата на § 13, т. 2 от ДР на ЗЗП. Следователно, ЗЗП е приложим. КЗП има право да забрани практиката търговец по… Покажи целия коментар »

Манолева
Манолева
07 януари 2022 9:55
Гост

Надявам се да го накажат. Няма право да има импулсен телефон, защото това е измама. Право на такъв телефон имат само някой организации. Няма как частно лице да има импулсен телефон, защото така му е скимнало. Нямам идея на какъв принцип му е сложен такъв и от мобилен оператор.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 11:38
Гост

някОИ организации, а не някой организации. Научете първо граматичните правила, а тогава вземете да научите що е измама и да давате рецепти на хората, кое било измама, г-жо неграмотна

Филолог
Филолог
07 януари 2022 13:08
Гост

Тези граматически грешки в случая нямат особено значение.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 9:54
Гост

So tipical…

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 11:45
Гост

typical, a не tipical. Като не знаеш английски, не пиши

Dimitrina F
Dimitrina F
07 януари 2022 9:53
Гост

То има ковид и няма как по друг начин освен по телефон да се обменя информация, ама пък и тока и газта вдигат, та на човека пара му е нужна.

Скрюч
Скрюч
07 януари 2022 13:09
Гост

То и на мен ми е нужна, обаче не мамя хората.

Ananieva
Ananieva
07 януари 2022 9:50
Гост

Това е глупаво и бих казала скандално поведение.

Калина
Калина
07 януари 2022 9:50
Гост

То така ако ставаше всеки щеше да си прасне импулсен телефон и иди се спасявай.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 9:49
Гост

Има ли някакви знания това ЧСИ? Има. Ами има ли право да иска да му се заплащат? Има.

ццц
ццц
07 януари 2022 10:09
Гост

А всичките такси по тарифата и по-специално т. 26 за какво са, умик такъв?!

Лили
Лили
07 януари 2022 13:10
Гост

Явно са му малко на човека и се чудикак да изкара някой и друг лев.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 9:49
Гост

Ами може да му еписнало всеки да му звъни с въпроси и после да казва, че ще почерпи. След което телефона да не се вдига повече от същия, дето ще черпи.

наглост
наглост
07 януари 2022 9:51
Гост

Като му е писнало-подава заявление, и напуска. Има достатъчно работа в магистралното строителство.

Zola
Zola
07 януари 2022 9:49
Гост

Желателно е да си премахне тоя телефон, защото това е скандално

безобразие
безобразие
07 януари 2022 9:52
Гост

Не само е желателно, но е задължително.
В добавка е незаконно.
И е редно да върне парите на всички, ползвали този телефон.

Серафим
Серафим
07 януари 2022 9:48
Гост

Това е безпардонно поведение не за друго, а точно защото сме в пандемия и само по телефона можеш да получиш информация.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 9:48
Гост

Консултацията се плаща, но да си сложиш импулсен телефон…

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
07 януари 2022 9:46
Гост

Прав е ЧСИ-то. Той не е на сметка при Америка за България, като ОСА.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 9:47
Гост

Що за глупав и неадекватен коментар?!

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 10:56
Гост

Коментара нито е глупав, нито е неадекватен. На всичкото отгоре и верен. А дали ви изнася истината, е съвсем друг въпрос

Мирча Кришан
Мирча Кришан
07 януари 2022 18:26
Гост

Поне не е анонимен. Като лудите тролещи на сметката на Америка за България. Като ОСА. Те да оправят статуса, правната помощ и новия закон за адвокатите … бастуни такива!

ухаааа
ухаааа
07 януари 2022 9:40
Гост

Ауууу, като знае човек кои си слагат импулсни телефони, намирам подхода за много подходящ хахаххах